Vesti
Društvo

Zahtev za povratak u Peć podnele 22 porodice

Odbor za zajednice u opštini Peć održao je sastanak na kome se razgovaralo o zajednicama u ovoj opštini.
Zahtev za povratak u Peć podnele 22 porodice
Peć (Foto Kim)

Predstavnik opštinske kancelarije za zajednice i povratak Sabahudin Ciriković rekao je na sastanku da ima novih zahteva za povratak i da su ti zahtevi poslati ministarstvu za povratak.

“Prošlog meseca nije bilo novih slučajeva repatrijacije, ali je bilo obilazaka na terenu radi evidentiranja potreba i zahteva građana. Do sada su 22 porodice podnele zahtev za repatrijaciju u kancelariju i opštinska komisija za povratak odobrila je ove zahteve i uputila minsitru”, reko je Ciriković.

Na sastanku za izveštavanje o broju socijalnih slučajeva iz zajednica Roma, Aškalija, Egipćana, Srba, Bošnjaka i Goranaca, direktorka za socijalnu zaštitu Albulena Mujaj Bajraktari rekla je da je broj socijalnih slučajeva na osnovu martovskog izveštaja u gradu Peći 1072, od čega je iz redova zajednica 413.

“Pripadnika romske zajednice 146 slučajeva, Aškalija 16 slučajeva, Egipćana 169 slučajeva, Bošnjaka 67, Srba 12 i Goranca 3 slučaja. Takođe, pandemija Covid-19 povećala je potražnju za socijalnim slučajevima”, kazala je Albulena Mujaj Bajraktari.

Na sastanku je razgovarano i o poseti naselju 7. septembra od 12. aprila, gde su se članovi Odbora jednoglasno složili da se Upravi za zdravstvo preporuče lekarske posete jednom nedeljno u naseljima naseljenim zajednicama, gde bi se lekarske posete obavljale, na stanje zdravlja stanovnika u onim delovima gde je socijalna i zdravstvena situacija lošija.

Sledeći sastanak odbora za zajednice biće održan u maju 2022.Ostale vesti

Vernici i dalje u manastiru Banjska, državljani Severne Makedonije otišli kući
Vernici iz Novog Sada, među kojima je i dvoje maloletne dece, i dalje se nalaze u manastiru Banjska. Makedonski državljani koji su bili smešteni u hotelu u ovom selu krenuli su kućama.
  • 25.09.2023
Počela isplata 10.000 dinara pomoći za decu

Isplata jednokratne pomoći države roditeljima dece starosti do 16 godine počinje danas. Za mesec dana, za pomoć od 10.000 dinara prijavljeno je 1.101.232 dece.

  • 25.09.2023
Dan žalosti na Kosovu zbog ubistva policajca
Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedeljak danom nacionalne žalosti na Kosovu u znak pošte ubijenom policajcu Afrimu Bunjaku.
  • 25.09.2023
Kosovska policija zabranila šetnju planinara i rekreativaca u Štrpcu

Za danas planirana šetnja planinara i rekreativaca iz Kosovske Mitrovice, Zvečana i Štrpca, posvećena Danu pešačenja, zabranjena je od strane kosovske policije u Štrpcu.

  • 23.09.2023
Javni poziv za dodelu sredstava za efikasnu grejnu opremu
Kosovsko Ministarstvo ekonomije je juče, 22. septembra, raspisalo Javni poziv za subvencije za efikasnu opremu za grejanje domova i stanova.
  • 23.09.2023
Dokumentarni film „Mudrost traume“ u ponedeljak pred gračaničkom publikom
Fondacija „Novak Đoković“ u saradnji sa Domom kulture „Gračanica“ u okviru programa „Podrška, ne perfekcija“, organizuje projekciju dokumentarnog filma „Mudrost traume“ dr Gaboa Matea 25. septembra u velikoj sali Doma kulture „Gračanica“ sa početkom od 20 časova.
  • 22.09.2023