Vesti
Društvo

Zahtev da minimalna plata na Kosovu bude 400 evra

Samostalni sindikat privatnog sektora Kosova (SSPS) ne odustaje od zahteva da minimalna plata bude najmanje 400 evra, dok je dodatni razlog za taj zahtev nedostatak radne snage, izjavio je predsednik tog sindikata Jusuf Azemi.
Zahtev da minimalna plata na Kosovu bude 400 evra
Priština, ilustracija (Foto Igor Vuković)

Vlada Kosova je danas otvorila put za odredjivanje minimalne zarade, koja je predložena da bude 264 evra bruto i 250 evra neto.

Za primenu te odluke je neophodna izmena nekoliko zakona.

Azemi je na konferenciji za medije rekao da je predlog minimalne zarade nezakonito upućen vladi.

"Minimalnu zaradu vladi predlaže ekonomsko-socijalni savet, a vlada posle toga Skupštini. Savet uopšte nije pitan i predlog je vladi upućen nelegalno. Povećanje minimalne zarade vidimo kao pozitivan korak, ali predlog ne zadovoljava ni osnovne potrebe", kazao je Azemi.

Podsetimo, Vlada Kosova je usvojila Nacrt zakona kojim se omogućava povećanje minimalne zarade, od čega će, prema rečima Aljbina Kurtija, korist imati sto hiljada radnika. Takođe, biće ukinut porez na minimalnu zaradu.Ostale vesti

KFOR donirao fotonaponske panele za ambulantu u Osojanu
Italijanski vojnici KFOR-a, regionalne komande Zapad, donirali su sistem fotonaponskih panela za ambulantu u Osojane.
  • 24.06.2022
Karadžić: Meštani Lapljeg Sela i Preoca najavljuju proteste zbog reke
Problemi koje meštanima opštine Gračanici stvaraju jalovina i smrad iz reke Gračanke danas su bili tema vanredne sednice SO Gračanica. Odbornik Ljubiša Karadžić kazao je da su meštani Lapljeg Sela i Preoca spremni na proteste. 
  • 24.06.2022
Studijski programi na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću sve atraktivniji
Učiteljski fakultet Univerziteta u Prištini sa sedištem u Leposaviću ove godine upisuje novu generaciju studenata na osnovnim, master i doktorskim studijama.
  • 24.06.2022
Zubin Potok: Meštani sela Kovače 20 godina kubure sa strujom
Domaćinstva u selu Kovače u opštini Zubin Potok, već se godinama suočavaju sa problemom slabog napona električne energije. Prema rečima meštana, struja je toliko slaba da osnovni električni aparati vrlo često ne mogu da se koriste.
  • 24.06.2022
Polaganje završnog ispita
Iz Vlade Srbije je saopšteno da su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarija za IT i eUpravu obavili sve pripreme za polaganje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja, koji će se za osmake održati 27, 28. i 29. juna.
  • 23.06.2022
Tviter tesira beleške od 2.500 reči
Društvena mreža Tviter isprobava novu funkciju koja omogućava korisnicima blogovanje u dužem formatu do čak 2.500 reči, koja se zove Tviter beleške (Twitter notes), javlja Bi-Bi-Si (BBC).
  • 23.06.2022