Vesti
Društvo

Zagađen vazduh na Kosovu

Zagađenje vazduha na Kosovu uzrokovale su čestice prašine iz Sahare, navode u Agenciji za zaštitu životne sredine Kosova i dodaju da je najlošija situacija u Prištini, Gnjilanu, Prizrenu i Peći, prenosi Koha.
Zagađen vazduh na Kosovu
Ilustracija (Foto Balkan Plus)

Agencija ukazuje da je primećena pogoršana situacija kvaliteta vazduha, uz komentar da je do te situacije došlo usled trenutnih meteoroloških uslova.

Prema meteorološkim podacima Kosovo je trenutno pod uticajem vrelih vazdušnih masa, koje potiču iz Severne Afrike, što uzrokuje i dolazak prašine iz Sahare u Evropu.

Dodaje se da je prenos prašine i sitnih čestica peska iz Sahare pojava koja često obuhvata Evropu.

Inače, na Kosovu su danas zabeležene i tempretature oko 35 stepeni uz pogoršanje kvaliteta vazduha.Ostale vesti

Promocija proizvoda srpskih proizvođača u Prištini
NVO Aktiv poslednjih dana vrši promociju proizvoda tridesetak registrovanih srpskih proizvođača sa Kosova po ugostiteljskim objektima u Prištini. Ideja je da se približe zajednice i stvori poslovna veza između Srba i Albanaca koji ovde žive, kažu iz organizacije.
  • 22.09.2020
Gračanica: Svečana akademija povodom Dana opštine

„Gračanica ima počasno mesto na mapi Srbije i mi moramo opravdati časno ime koje su za nas izvojevali naši preci“, poručio je predsednik ove lokalne samouprave Srđan Popović na Svečanoj akademiji povodom Dana opštine.

  • 21.09.2020
Đaci nakon duže pauze ponovo u školskim klupama
Iako je školska godina za đake na Kosovu počela 1. septembra nastavom „na daljinu“, danas su dvorišta osnovnih škola „Kralj Milutin“ u Gračanici i „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu, ponovo ispunjena dečijom grajom. Đaci su vidno uzbuđeni i radosni zbog povratka u klupe.
  • 21.09.2020
Heroji u doba koronavirusa:
U šestoj emisiji “Heroji u doba koronavirusa” gostovali su Dušan Borisavljević, predsednik Omladinskog saveta Gračanice i direktor Centra za inovacije u Severnoj Mitrovici Marko Rakić. Borisavljević je naveo da mladima na Kosovu nedostaje preduzetnički duh, dok Rakić smatra da je njihov najveći problem "negativna selekcija". 
  • 20.09.2020
Jevtić: Nedopustivo rušenje škole u Drajčićima

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić kazao je za RTV Kim da je sa žaljenjem primio informaciju da osnovnoj školi u Drajčićima kod Prizrena, staroj 116 godina, ponovo preti potpuno rušenje.

  • 19.09.2020
Školi u Drajčićima staroj 116 godina ponovo preti rušenje
Osnovnoj školi u Drajčićima kod Prizrena, staroj 116 godina, preti potpuno rušenje. Devedesetogodišnji Toma Tomić, učitelj u penziji pokušava da zaustavi rušitelje.
  • 19.09.2020