Vesti
Društvo

Zagađen vazduh na Kosovu

Zagađenje vazduha na Kosovu uzrokovale su čestice prašine iz Sahare, navode u Agenciji za zaštitu životne sredine Kosova i dodaju da je najlošija situacija u Prištini, Gnjilanu, Prizrenu i Peći, prenosi Koha.
Zagađen vazduh na Kosovu
Ilustracija (Foto Balkan Plus)

Agencija ukazuje da je primećena pogoršana situacija kvaliteta vazduha, uz komentar da je do te situacije došlo usled trenutnih meteoroloških uslova.

Prema meteorološkim podacima Kosovo je trenutno pod uticajem vrelih vazdušnih masa, koje potiču iz Severne Afrike, što uzrokuje i dolazak prašine iz Sahare u Evropu.

Dodaje se da je prenos prašine i sitnih čestica peska iz Sahare pojava koja često obuhvata Evropu.

Inače, na Kosovu su danas zabeležene i tempretature oko 35 stepeni uz pogoršanje kvaliteta vazduha.Ostale vesti

Kosovo izdvaja 1,3 milijarde evra za oporavak privrede
Oko 1,3 milijarde evra ulaganja u privredu putem zajma i fiskalnih podsticaja za narednih pet godina je predviđeno paketom Ministarstva Kosova za finansije za ekonomski oporavak od pandemije.
  • 29.05.2020
Srbin sa Kosova traži nadoknadu od KFOR-a zbog baze na svom zemljištu
Dragan Mihajlović iz Novog Sela Mađunskog kod Vučitrna najavljuje protest ispred kapije komande KFOR-a u Prištini jer je, kako tvrdi, ova vojna misija na delu njegovog imanja sagradila bazu, a već šest godina mu za to ne plaća nikakvu nadoknadu.
  • 29.05.2020
Šarčević: Od 1. juna dozvoljene đačke ekskurzije
Od prvog juna mogu da se organizuju đačka putovanja, rekao je za Nova.rs ministar prosvete Mladen Šarčević. On je precizirao da će maturanti, ukoliko su imali predviđena putovanja u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji.
  • 28.05.2020
Od danas kretanje od 5:00 do 21:00
Od danas, građani mogu da se kreću bez ograničenja po 16 sati dnevno, odnosno od 5:00 do 21:00 sat.
  • 28.05.2020
Priština: Ukida se karantin
Kosovska vlada je na današnjoj sednici usvojila zahtev Ministarstva zdravlja da se 30. maja ukine karantin zona koja je smeštena u Studentskom centru u Prištini, a u kojoj su smeštani svi oni koji su ulazili na teritoriju Kosova. Takođe, sva lica koja ulaze na Kosovo dužna su da se samoizoluju na 14 dana.
  • 27.05.2020
Koliko je potrebno za sreću?
Iako su deca na Kosovu navikla da im vrlo često nedostaju osnovni uslovi za bezbrižno odrastanje, ona svojim znanjem ne zaostaju za vršnjacima iz centralne Srbije. Rezultat analize prema kojoj su „deca na KiM najzadovoljnija svojim zdravljem, kvalitetom života i najviše fizički aktivna” može značiti i da mališani na Kosovu znaju da sreću čine male stvari.
  • 27.05.2020