Vesti
Društvo

Zadušnice u skladu sa epidemiološkim merama

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju Mitrovdanske zadušnice. Ovoga puta biće obeležene u skladu sa propisanim pravilima i merama zaštite od epidemije kovid-19. 
Zadušnice u skladu sa epidemiološkim merama
Groblje u Gračanici (Foto Kim)

Кako RTV Kim nezvanično saznaje vernici će moći da izađu na groblja, ali bez većeg okupljanja i zadržavanja, nošenje hrane nije dozvoljeno.

Tokom dana više građana je našu redakciju obavestilo da su ih predstavnici lokalnih saveta i crkvenjaci obaveštavali o novim merama i mogućem kažnjavanju od strane kosovske policije. RTV Kim danas nije uspela da dobije potvrdu ove informacije iz Policijske stanice Gračanici.

Prema poslednjoj odluci Ministarstva zdravlja donetoj u nedelju, dozvoljeno je da građani učestvuju u verskim ceremonijama i aktivnostima u verskim objektima i van njih, u skladu sa Priručnikom za zaštitu od širenja kovida-19.

Takođe, u istoj odluci se i zabranjuje okupljanje više od 5 osoba na trgovima, u parkovima i drugim javnim mestima.Ostale vesti

Usvojen zahtev vezan za električnu energiju na Severu Kosova
Podrškom 61 poslanika u kosovskom parlamentu danas su usvojene preporuke skupštinskog odbora povodom zahteva da KOSTT obezbedi sredstva za pokrivanje troškova za električnu energiju na Severu Kosova.
  • 06.05.2021
USAID donira Kosovu 1,6 miliona dolara
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je sa direktorkom USAID-a Lisom Magno i ambasadorom Sjedinjenih Država Filipom Kosnetom potpisala ugovor o grantu na osnovu kojeg će Kosovu biti donirano 1,6 miliona dolara.
  • 06.05.2021
Lokalizovan požar na divljoj deponiji
Požar na divljoj deponiji koja se nalazi između Ugljara i Preoca je lokalizovan, potvrdio je za RTV Kim direktor JKP „Ekologija“ Dejan Dimitrijević. 
  • 06.05.2021
Gori divlja deponija između Ugljara i Preoca
Između Ugljara i Preoca trenutno gori divlja deponija. Vatra se širi prema dalekovodu za struju.
  • 06.05.2021
Rama: Za letovanje u Albaniji nije potrebna potvrda o vakcinaciji

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da Albanija neće nametati nikakve uslove ili prepreke onima koji ove godine žele da dođu na letovanje u tu zemlju, prenosi Ljajmi.

  • 05.05.2021
Vatrogasci: Humana profesija i rad u nehumanim uslovima

Danas se obeležava Međunarodni dan vatrogasaca kao podsetnik na dan kada je u požaru 1998. godine nastradalo pet australijskih vatrogasaca. Od izmeštanja iz Prištine nakon rata, u Lapljem Selu funkcioniše Vatrogasna služba. Loši uslovi rada, nedostatak opreme, kadrova i neregulisan status problemi su ovdašnjih vatrogasaca.

  • 04.05.2021