Vesti
Društvo

Zadušnice u skladu sa epidemiološkim merama

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju Mitrovdanske zadušnice. Ovoga puta biće obeležene u skladu sa propisanim pravilima i merama zaštite od epidemije kovid-19. 
Zadušnice u skladu sa epidemiološkim merama
Groblje u Gračanici (Foto Kim)

Кako RTV Kim nezvanično saznaje vernici će moći da izađu na groblja, ali bez većeg okupljanja i zadržavanja, nošenje hrane nije dozvoljeno.

Tokom dana više građana je našu redakciju obavestilo da su ih predstavnici lokalnih saveta i crkvenjaci obaveštavali o novim merama i mogućem kažnjavanju od strane kosovske policije. RTV Kim danas nije uspela da dobije potvrdu ove informacije iz Policijske stanice Gračanici.

Prema poslednjoj odluci Ministarstva zdravlja donetoj u nedelju, dozvoljeno je da građani učestvuju u verskim ceremonijama i aktivnostima u verskim objektima i van njih, u skladu sa Priručnikom za zaštitu od širenja kovida-19.

Takođe, u istoj odluci se i zabranjuje okupljanje više od 5 osoba na trgovima, u parkovima i drugim javnim mestima.Ostale vesti

Dan zastave Albanije
Danas se navršava 108 godina od proglašenja nezavisnosti Albanije. Crveno crne zastave istaknute širom Kosova.
  • 28.11.2020
Od ponedeljka nastava na daljinu za srednjoškolce i osnovce od 5. do 8. razreda
U srpskim sredinama na Kosovu od ponedeljka 30. novembra, za osnovce od 5. do 8. razreda i učenike svih srednjih škola, biće organizovana nastava na daljinu. Ovu informaciju je za Kontakt Plus potvrdila Jasmina Dedić, načelnica školske uprave na Kosovu.
  • 27.11.2020
U PU „Đurđevak“ nema zaražene dece
Predškolska ustanova „Đurđevak“ sa osam odeljenja i preko 500 mališana funkcioniše na teritoriji opštine Gračanica. Nema zaražene dece, a koronavirusom je inficiran jedan radnik ove ustanove, potvrdila je za RTV Kim direktorica "Đurđevka" Radica Parlić. U objektu koji se nalazi u blizini OŠ "Kralj Milutin" nastava se odvija u izmenjenim uslovima.
  • 27.11.2020
Smene u opštini Gračanica, Bratislav Lazić novi zamenik predsednika?
Saša Danić, potredsednik Opštine Gračanica smenjen je danas, saznaje RTV Kim u opštinskim krugovima. Na njegovo mesto biće imenovan direktor Kliničko bolničkog centra "Priština" u Gračanici, Bratislav Lazić. Predsednik opštine Srđan Popović prethodno je smenio dvojicu direktora opštinskih odeljenja.
  • 26.11.2020
Podrška NVO projektima “da se novac ne bi vratio u budžet”
Odbornici Skupštine opštine Gračanica usvojili su juče predlog o dodeli finansijskih sredstava za 14 nevladinih organizacija koje će u narednom periodu realizovati projekte čiji je cilj “sprečavanje širenja virusa kovid-19 i ublažavanje njegovih posledica”. Odbornici su, iako pojedini nisu bili zadovoljni načinom odobravanja projekata, podržali predlog “da se  novac ne bi vratio u budžet”.
  • 26.11.2020
Gračanica: I nakon dve godine neizvesno kada će početi izgradnja bolnice
Sredstva za izgradnju bolnice u Gračanici su uplaćena, izjavio je februara meseca ove godine zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović. Parcela je obezbeđena, tvrdi direktor Kliničko-bolničkog centra dr Bratislav Lazić. „Planovi su tu, apsolutno ne postoji nijedan razlog da mi u to sumnjamo“, istakao je on.
  • 26.11.2020