Vesti
Društvo

Zadušnice: Srbi u manjem broju posetili groblje u južnom delu Mitrovice

Danas su i Duhovske ili letnje zadušnice, koje po kalendaru Srpske pravoslavne crkve uvek padaju u subotu uoči Silaska Svetog duha na apostole.
Zadušnice: Srbi u manjem broju posetili groblje u južnom delu Mitrovice
Groblje (Foto TV Most)

Spadaju u četiri posebne molitvene subote za umrle tokom godine.

U crkvama služi se sveta liturgija i parastos, čita molitva za sve umrle u svim vremenima.

Na grobljima pale se sveće, a sveštenici daju pojedinačne parastose, moleći Gospoda da bude milostiv prema pokojnicima. U našem narodu ove zadušnice nazivaju se i letnjima.

Veliko pravoslavno groblje u Rudaru, i grobove svojih najmilijih, povodom letnjih zadušnica posetili su građani Mitrovice, i Zvečana, ali u nešto manjem broju nego što je to uobičajeno. Bezbednosna situacija i aktuelna dešavanja na severu Kosova su jedan od razloga.

Mali broj Srba obišao je danas na Zadušnice i gradsko groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice

Mitrovčani su sa tugom obišli večne kuće svojih najmilijih, po ko zna koji put razočarani prizorom koji vide. Pokušali su da pronađu mesto i upale sveću u šiblju i korovu oko polomljenih nadgrobnih ploča.

Oskrnavljeno pravoslavno groblje u Kosovskoj Mitrovici je na ovaj i svaki drugi dan jedna teška i tužna priča. Ove godine, povodom letnjih zadušnica, zbog trenutno zategnute bezbednosne situacije na severu Kosova i Metohije nije bilo organizovanog prevoza za Srbe kako bi posetili groblje u južnom delu grada.Ostale vesti

Svečana akademija povodom Dana opštine: Ljudi su najveće bogatstvo Gračanice
„Gračanica je simbol našeg naroda, Gračanica je i naš manastir, Gračanica su naši dobri i vredni ljudi, svako naše dete, svaka puna kuća, škola i crkva. Gračanica je i Milutin i Simonida, ali je Gračanica i ideja o opstanku jednog naroda“, rekla je predsednica lokalne samouprave Ljiljana Šubarić na Svečanoj akademija povodom Dana opštine u Domu kulture "Gračanica".
  • 21.09.2023
Posle završenog kursa, ženama iz RAE zajednice dodeljene šivaće mašine
Nakon tri meseca obuke u šivenju i pletenju za pripadnice RAE zajednice završen je projekat „Impusl za novi početak“ koji je sprovelo Udruženje poslovnih žena „Avenija“. Polaznicama kursa su dodeljene šivaće mašine kako bi, nakon radionice, samostalno radile i privređivale.
  • 20.09.2023
Održan prvi “Gračanički kros
Pod slogom “Nije frka, može trka” organizovan je prvi “Gračanički kros”. Oko 200 učesnika okupilo se najpre u dvorištu Doma kulture “Gračanica” odakle je startovala trka. Učesnici su bili podeljeni u dve grupe, takmičari do 14 godina i stariji.
  • 20.09.2023
Tri meseca bez srpske štampe
Tri meseca nakon odluke Vlade u Prištini da zabrani ulaz robe proizvedene u centralnoj Srbiji na Кosovo i Metohiju, do prodavnica i kioska ne stiže ni štampa na srpskom jeziku, čime se po ko zna koji put ugrožava pravo građana na informisanje na maternjem jeziku, podseća Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 20.09.2023
KUD ’’Slavuj’’ iz Novog Badovca slavi deceniju rada
KUD "Slavuj" iz Novog Badovca će u subotu 23. septembra obeležiti deset godina rada i postojanja.
  • 19.09.2023
Opština hoće da otkloni “špekulacije” o smeni Jelene Stojanović, ali nema vremena da se time bavi
Opština Gračanica već nekoliko dana odbija da otkrije razlog zašto, sada već bivša, direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović nije više na ovoj poziciji.
  • 19.09.2023