Zadruga, mesto gde poljoprivrednici mogu dobiti pomoć i znanje

Na teritoriji opštine Gračanica postoji Poljoprivredna zadruga, koja je 2014. godine počela sa aktivnijm radom. U njoj poljoprivrednici mogu dobiti stručno znanje iz oblasti poljoprivrede ali i pomoć prilikom sezone setve.

Podeli ovaj članak sa:
  • Bogić Đurović direktor Poljoprivredne zadruge(Foto Kim)

Zadruga je mesto na kome poljoprivrednici mogu dobiti saznanja kako da lakše obrađuju zemlju i time povećaju prinose i prihode.

Direktor Bogić Đurović napominje da Zadruga pomaže sve zainteresovane poljoprivrednike tokom sezone. Prema njegovim rečima, poljoprivrednici ulažu samo za gorivo i to od 80 do 90 evra po hektaru obradivog zemljišta.

„Zadruga pomaže kada je sezona sejanja ratarskih kultura, kao što je pšenica, kukuruz, ječam, ali oraganizujemo i predavanja za sve poljoprivrednike sa profesorima sa Poljoprovrednog fakuleta. Takođe nam je u poseti bio i Uroš Davidović, urednik emisije `Bolja zemlja`, od koga smo dosta toga naučili“, rekao je on.

U Zadruzi ima i drugih povoljnih mogućnosti za ratare.

„Koristimo savremeniju mehanizacija, koja je dostupna svima.Na našoj teritoriji mehanizacija je zastarela, a mi imamo velike traktore i prateću mehanizaciju koju smo dobili od opštine Gračanica i stranih organizacija“.

Da je Zadruga važna slažu se i pojedini žitelji opštine Gračanica, međutim, mnogi nisu upoznati sa njenim radom. Oni koji jesu smatraju da uz pomoć zadruge poljoprivrednici imaju mogućnost za bolju prodaju žita.

„Pre tridest godina postojale su zadruge. Uz pomoć zadruge bilo je većeg otkupa žita, a sada ne znam gde je zadruga ni da je osnovana“, rekao je meštanin Gračanice.

„Obrađujem oko 2 hetara zemljišta, znam da postoji zaduga, ali nisam njihov član, i ne znam šta nude“, rekao je Dragan Krstić iz Donje Gušterice.

Bogić Đurović direktor zemljoradničke zadruge u Gračanici rekao je da zadruga pruža usluge svim poljoprivrednicima na teritoriji opštine Gračanica, i da svi zainteresovani mogu postati član zemljoradnikče zadruge.

„Svi poljoprovrednici sa teritorije Opštine Gračanica mogu postati član zadruge, uz posedovani list zemljišta i ličnu kartu. Članarina je 30 evra na godišnjem nivou. Trenutno imamao oko 85 člana zadruge i svi mogu da koriste prateću mehanizaciju koju Zadruga poseduje“, rekao je Đurović i dodao, da je jedina obaveza plaćanje članarine.

Međutim, ni ova zadruga nije bez problema.

„Najveći problem zadruge je nedostatak obradivog zemljišta, jer bez zemlje zadruga ne može da funkciniše. Ali u saradnji sa opštinom Gračanica i predesednikm opštine Srđanom Popovićem, razgovarali smo o problemu zemljišta i na koji način možemo da dobijemo zemlju u zakup oko 120 hektara, i nadam se da će taj problme biti rešen u skorije vreme“, rekao je on.

„Zadruga trenutno sarađuje sa Odeljenem za poljoprivredu, šumarstvo i razvoj, gde zajedničkim radom pomažemo svakom poljoprivredniku prilikom apliciranja za subencije od 150 evra po hektaru“.

U opštini Gračanica postoji samo jedna zadruga. Đurović kaže da bi bilo značajno otvaranje ovakvih objekata i u drugim opštinama.

„Da postoje i zadruge u drugim opštinama bilo bi lakše u oraganizaciji projekata, nabavci mehanizacije, semena i đubriva“, rekao je Đurović.

Zemljoradničke zadruge tokom svog poslovanja, proizvode, otkupljulju, prerađuju i prodaju poljoprivredene, prehrambene i druge proizvode zadruge i zadugara.

U novoj poljoprivrednoj emisiji “Brazda” pored priloga o zemljoradničkoj zadruzi, možete pogledati i priloge o: porodici Kuzmanović iz Bostana koja se bavi uzgajanjem bostane i paprike, prilog o žetvi pšenice koja je počela u Gnjilanu, kao i prilog o porodici Jočinac iz Štrpca koja se bavi uzgojom svinja.

Emisiju možete pratiti svake nedelje u 11h, a ako nešto i propustite pogledajte reprizu emisije “Brazda” ponedeljkom od 10 časova i 30 minuta na RTV Kim.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane