Vesti
Društvo

Žač: Počela izgradnja kuće za Komatoviće

Petočlanoj povratničkoj porodici Komatović danas je u Žaču počela da se gradi kuća. Sredstvima Ministarstva za zajednice i povratak finansira se izgradnja objekta veličine 45 metara kvadratnih.
Žač: Počela izgradnja kuće za Komatoviće
Postavljanje kamena temeljca (Foto Kim)

Glava porodice, Slaviša Komatović, kaže da je za početak i to dovoljno. „Ni ranije nismo imali više, ali je bitno da se krene, a mi ćemo se prema mogućnostima dalje širiti“.

Porodica Komatović se iz Kraljeva u Žač vratila pre mesec i po dana. Na očevom imanju danas je postavljen kamen temeljac za njihov novi dom.

Slaviša kaže da nije očekivao da izgradnja počne ubrzo nakon njihovog povratka u rodni kraj.

„Ovo je iznad mojih očekivanja. Nisam očekivao da ovo bude ovako brzo, ali sam srećan i zadovoljan što je do svega ovoga došlo“.

Nakon polaganja kamena temeljca, ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić pozvao je i ostale raseljene da se vrate na Kosovo.

 „Upravo je povratak ove porodice poziv i poruka svima koji su raseljeni, a koji žele da se vrate, da to mogu i da učine. Ministarstvo za zajednice i povratak će biti tu da im u tom procesu pomogne onim kapacitetom koji ima“.

Prema proceni ministra Jevtića ova petočlana porodica, koja trenutno boravi kod rođaka, u novu kuću će moći da se useli za mesec dana.

Petnaestoro dece u povratničkom selu

U selu Žač od nedavno živi petnaestoro dece. Pre nedelju dana rođen je Lazar Drljević.

„To je vest koja je dobra. Na taj način želimo da pošaljemo poziv svim raseljenima da učine taj korak i vrate se na Kosovo, a mi ćemo im pomoći da taj povratak bude što lakši“, kaže Dalibor Jevtić.

Ipak, ponosni otac Milorad, kome je ovo četvrto dete, kaže da je teško odgajati decu u Žaču. „Kakvo je sada vreme dosta je teško, ali se mi trudimo da im stvorimo uslove za normalan život“.

Nateže je, kaže, kada počne školska godina a deca putuju do Osojana.  „Ja moju decu vozim traktorom. Ostali roditelji čija deca pohađaju školu u Osojanu nemaju nikakav prevoz. Teško je, sada ćemo morati da prikačimo prikolicu za traktor pa u školu“, kaže u šali Milorad.   

Roditelji čija deca idu u školu dobijaju novčanu nadoknadu za prevoz od strane Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Međutim, novac često kasni, nedavno je uplaćeno za mesec mart.

Mirjana Jevtić je majka petorice školaraca. Njena porodica je u Žač došla sa prvim povratnicima. Kaže da su njihov povratak pratili brojni incidenti. Sada su sve ređi.

 „Ima, ali dosta manje. Valjada smo se i mi malo oslobodili, a oni su se navikli na nas. U početku je bilo incidenata, provokacija i kamenovanja, sada mnogo manje“.

I Veljko Komatović se u Žač vratio 2010. godine. Preživeo je, kako kaže, sve incidente.

 „Zahvalan sam što sam ostao psihički čitav, bez posledica“.

On ističe da je četiri godine nakon dolaska lakše živeti u Žaču. „Uz dosta truda, rada i strpljenja. Mnogo toga mora da se pređe, ne može sve preko noći. Ja se nadam i znam da može“, zaključuje Veljko.

U ovom povratničkom selu, gde je proces povratka započeo 2010. godine, danas živi desetak srpskih porodica. Meštani se uglavnom bave poljoprivredom i stočarstvom.

Ostale vesti

Peć: Najava novih investicija u prirodne lepote i kulturu
Grad Peć sa okolinom ima veliki turistički potencijal, upravo zbog svog geografskog položaja jer se nalazi okružen planinama.
  • 03.10.2023
Srbi na severu strahuju od posledica sukoba u Banjskoj
Ni nakon devet dana od sukoba naoružane grupe Srba koju je, kako je potvrđeno, predvodio Milan Radoičić i Kosovske policije u Banjskoj, i dalje se traže odgovori zašto došlo do ovakve situacije u trenutku kada su, čini se, Srbi bili u povoljnijom poziciji zbog prethodnih poteza kosovske vlade. Srbi sa severa se plaše posledica i novih incidenata a pojedini situaciju upoređuju sa onom u Nagorno Karabahu.
  • 03.10.2023
Patrijarh Porfirije: Preko potreban mir svim ljudima na Kosovu
Patrijarh srpski Porfirije zamolio je  „sve one koji drže u svojim rukama ključeve mira“, da ih upotrebe i donesu preko potreban mir svim ljudima na Kosovu.
  • 02.10.2023
Specijalna jedinica kosovske policije povučena iz Banjske

Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije povukli su se iz mesta Banjska u opštini Zvečan, potvrdio je za Kontakt Plus Radio vršilac dužnosti direktora Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani.

  • 02.10.2023
Nemačka ambasada: Sa kosovskim pasošem od 1. januara u EU, bez Španije
Nemačka ambasada u Prištini je saopštila da će nosioci kosovskih pasoša od 1. januara 2024. moći da putuju u šengensku zonu bez viza za kratkoročne boravke. Međutim, bezvizni režim neće važiti i za Španiju jer ova zemlja ne priznaje kosovske pasoše.
  • 02.10.2023
Niža cena rominga između Zapadnog Balkana i EU
Savet za regionalnu saradnju (RCC) saopštio je da je zvanično stupilo na snagu smanjenje cena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana.
  • 02.10.2023