Vesti
Društvo

’’Zabrinjavajuća saradnja UNDP, EU i Prištine na veličanju zločinaca’’

Muzej žrtava genocida upozorio je na "zabrinjavajući trend" saradnje predstavništava pojedinih međunarodnih i međudržavnih organizacija sa vlastima u Prištini na glorifikaciji ratnih zločinaca iz Drugog svetskog rata na području Kosova i Metohije.
’’Zabrinjavajuća saradnja UNDP, EU i Prištine na veličanju zločinaca’’
https://rs.n1info.com/vesti/muzej-zabrinjavajuca-saradnja-undp-eu-i-pristine-na-velicanju-zlocinaca/

Iz te ustanove su naveli da saradnja predstavništva UNDP, EU i vlasti u Prištini u kontekstu pokušaja obnove kuće ratnog zločinca Džafera Ibrahima Deve „nije izolovan slučaj ili nekakav neželjeni incident“.

„Muzej žrtava genocida sa zabrinutošću podseća na to da je upravo sredstvima EU, a u organizaciji UNDP i tzv. privremenih vlasti u Prištini, ranije već obnovljeno zdanje Kulturnog centra u Kosovskoj Mitrovici koji nosi ime zloglasnog ratnog zločinca Redžepa Mitrovice. Za tu svrhu Evropska unija izdvojila je 115.784,60 EUR, dok je projekat realizovao UNDP“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da "očigledna i zabrinjavajuće istrajna podrška" predstavnika EU i UNDP vlastima u Prištini sa ciljem "neskrivene glorifikacije najozloglašenijih ratnih zločinaca iz Drugog svetskog rata predstavlja nedopustiv proces koji iziskuje javnu osudu relevantne domaće i međunarodne javnosti, institucija i organizacija".

"Da li svojom upornom podrškom glorifikaciji ratnih zločinaca, možda, žele da saopšte kako ratni zločini počinjeni nad Srbima, Jevrejima, Romima i drugim ne-Albancima na području Kosova i Metohije tokom trajanja Drugog svetskog rata nisu zločini, već poželjan oblik ponašanja u odnosu na pripadnike naroda i društvenih grupa koji očito nisu poželjni na tom području", upitali su iz Muzeja žrtava genocida.Ostale vesti

Osmaci polažu kombinovani test
Budući srednjoškolci su testom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature, juče su polagali test iz matematike, a danas polažu kombinovani test.
  • 28.06.2022
Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
  • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
  • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
  • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
  • 28.06.2022