Vesti
Društvo

Zabranjen ulaz zaposlenima u Upravi KBC Priština zbog dugovanja za kiriju

Andrija Jorgić, vlasnik kuće u kojoj je smeštena Uprava Kliničko-bolničkog centra Priština sa privremenim sedištem u Gračanici, blokirao je rad dela ove institucije. On tvrdi da KBC nije plaćao kiriju osam i po godina, kao ni račune za struju u protekla tri meseca. Direktor KBC-a prof. dr Bratislav Lazić je odbio da telefonom da izjavu o ovom slučaju za Kim radio, rekavši da je na sastanku u Beogradu i dodao da je dugovanje za struju izmireno, a da će o plaćanju kirije govoriti "kada se budemo videli".
Zabranjen ulaz zaposlenima u Upravi KBC Priština zbog dugovanja za kiriju
Vlasnik kuće sa zaposlenom u Upravi KBC-a (Foto Kim)

Prema proceni vlasnika kuće, Kliničko-bolnički centar duguje oko 80.000 evra za korišćenje prostorija. Zbog toga, ali i zbog neizmirenih dugovanja za utrošenu električnu energiju, on je odlučio da zaposlenima u ovoj instituciji od jutros ne dozvoli da uđu na svoja radna mesta.

"Direktora (Bratislava Lazića) sam zvao, on kaže da postoji procedura. Već je jedna kancelarija preseljena, ove ostale su pod ključem. Ja ne znam da li imam zakonsko pravo da ovo radim, ali to me ne interesuje. Šta bude biće, ovo je moj očajnički trenutak", kazao je Jorgić. 

Na pitanje Radija Kim: "Zašto tek sada?", Jorgić je odgovorio da je njegov pokojni otac očekivao da će oni izmiriti dugovanja, da je bio strpljiv, ali da je godinu dana posle njegove smrti odlučio "da razreši ovaj problem". 

"Do skoro se ja ništa nisam pitao, moj otac je preminuo pre godinu dana. On je verovao u to da će ovo nekad da se reši, ali se nikad nije rešilo. Sada sam ja glavni i odgovorni i odlučio sam da ih iselim odavde, što mislim da je korektno. Ispali smo korektni maksimalno, čak sam im dao i tri meseca otkaznog roka da razmisle, gde će, šta i kako, iako to nisam morao da uradim", naveo je on. 

Uprava KBC-a je, inače, u procesu preseljena, a za dalji rad će koristiti prostorije sadašnje Uprave PU "Đurđevak". Deo opreme i dokumentacije je, kako saznajemo, već preseljen, ali stvari iz nekoliko kancelarija su još uvek u staroj zgradi, odnosno porodičnoj kući Jorgića u Gračanici.

"Ja ne znam stvarno kome treba da se obratim. Nadam se da će me neko pozvati da rešimo ovaj problem, nakon što je iznet u javnost. Pored kirije koju mi duguju, ne mogu da plaćam i njihove račune",  dodao je on.

Na pitanje da li se plaši da će ostati bez novca, budući da se uprava KBC-a već delimično preselila, Jorgić je odgovorio da se od novca oprostio, ali da "želi da se ova priča čuje".

Lazić: O kiriji kad se budemo videli

Direktor KBC-a prof. dr Bratislav Lazić je odbio da telefonom da izjavu o ovom slučaju za Kim radio, rekavši da je na sastanku u Beogradu.

"Možemo se čuti nakandno za ponedeljak i dogovoriti se za izjavu. Tu nema ničeg skrivenog, stvar je tehnike plaćanja. Sve je uplaćeno, samo treba da se pojavi na računima KEDS-a, nikakv problem ne postoji. Kada se to pojavi sve će biti rešeno", kazao je on.

Na pitanje šta je plaćanjem kirije, direktor Lazić je odgovorio da će izjavu dati "kada se budemo videli".

Podsetimo, Andrija Jorgić je jutros u 7.00 časova na kapiju postavio lance i katance, a svi radnici koji su dolazili na posao su vraćeni, osim čuvara koji je bio tu. U međuvremenu je i on napustio svoje radno mesto.

Zaposleni u Upravi KBC-a koje smo zatekli ispred kuće Jorgića, ali i Uprave PU "Đurđevak", nisu hteli da govore za naš medij, izgovarajući se da nisu ovlašćeni da to čine. Ostale vesti

Odbor za kulturu i informisanje uklonio tačku ’’Stanje novinarstva u Srbiji’’ sa dnevnog reda
O stanju u novinarstvu u Srbiji se na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje nije govorilo jer je, na predlog potpredsednika Odbora Nebojše Bekareca, ova tema skinuta sa dnevnog reda. Podpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Ćirić i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić, koji su danas trebali da govore na ovu temu, kao i predsednik Odbora Siniša Кovačević, napustili su sednicu kada je ova odluka doneta.
  • 17.03.2023
Joanikije: Neprihvatljiv francusko-nemački predlog, tretira Kosovo kao nezavisno
Mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije rekao je da je predlog francusko-nemačkog sporazuma neprihvatljiv, ako je definisan kao okvir za dalje pregovore o statusu Kosova i Metohije, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država.
  • 17.03.2023
’’Još se nismo oporavili od 17. marta 2004. godine na Kosovu’’
Novinarka Radija Kim Zorica Vorgučić izjavila je za N1 opisujući dešavanja 17. marta 2004. na Kosovu da je to veoma stresni događaj koji joj je obeležio život. "Taj događaj se duboko urezao u moje sećanje kao jedan od najstrašnijih koji su doživeli Srbi sa Kosova. Mislim da se nismo još uvek oporavili od tog datuma. To je bio i pokretač za iseljavanje Srba, posebno kada je u pitanju Čaglavica. Ljudi su bili uplašeni i nisu znali šta će im se desiti", istakla je Vorgučić.
  • 16.03.2023
Dodeljene novinarske nagrade za priče o multietničkom suživotu na Kosovu i u Srbiji

Drugu godinu zaredom Inicijativa za mirne promene (PCi) dodelila je medijske nagrade novinarima za priče o suživotu na Kosovu i u Srbiji. Dodela priznanja organizovana je istovremeno u Prištini i Beogradu.

  • 16.03.2023
Aprila druga licitacija imovine Privredne komore KiM

Deo objekta u Kosovskoj Mitrovici, čiji je vlasnik Privredna komora Kosova i Metohije, 11. aprila biće ponovo predmet licitacije.

  • 15.03.2023
Završna konferencija „Nedelja žena“

Drugi i završni dan desete po redu Nedelje žena u organizaniji Nacionalnog demokratskog instituta počeo je panelom „Integrisanje pristupa 50/50 u stranačkim strukturama“ na kojem je govorio predsednik Demokratske stranke Kosova Memlji Krasnići. On je govorio o rodnoj ravnopravnosti u stranci koju vodi. Krasnići je rekao da se lično zalaže za pristup PDK 50/50 i dodao da i druge političke partije treba da usvoje sličnu platformu.

  • 15.03.2023