Vesti
Društvo

Za ulazak u EU od 2023. potreban zahtev

Od sledeće godine državljani zemalja kojima nisu potrebne vize za ulazak u države Evropske unije, što znači i u Hrvatsku, moraće da podnose zahtev i čekaju odobrenje za prelazak granice. I dok će vlasnici pasoša Srbije, Crne Gore i Kosova podnositi elektronski zahtev, čija obrada može da traje do 30 dana, građani Bosne i Hercegovine će uz to morati da plate i sedam evra, prenosi RTL.
Za ulazak u EU od 2023. potreban zahtev
Ilustracija (Foto N1)

Evropski sistem za informacije o putovanjima i odobravanja putovanja (ETIAS) u funkciju bi trebalo da bude pušten sledeće godine što će značiti nova pravila za ulazak u zemlje članice, pa i u Hrvatsku.

Državljani Srbije će zahtev podnositi onlajn, a dozvola će im se izdavati bez nadoknade. Podnošenje zahteva potrebno je za sva putovanja kraća od 90 dana, u koja spadaju turistička, poslovna, medicinska putovanja, kao i tranzit kroz zemlje EU. ETIAS sistem se odnosi na putovanja svim prevoznim sredstvima, kopnom, vazduhom ili morem.

Državljani BiH će osim popunjavanja obrasca morati da plate i jednokratnu naknadu od sedam evra.

Na zvaničnoj stranici EU u BiH navode da će putnici morati da ispune elektronski obrazac zahteva preko namenske stranice ili mobilne aplikacije. Ako osoba ne može da podnese zahtev, to u njeno ime može učiniti druga osoba.

Svi podnosioci zahteva starosti između 18 i 70 godina moraće elektronski da plate naknadu u iznosu od 7 evra po zahtevu.

Odobrenje za putovanje bez kojeg neće moći da se uđe u zemlje EU u najvećem broju slučajeva biće izdato za nekoliko minuta od podnošenja zahteva, a retko zbog dodatne provere dozvola može da se čeka i do 30 dana. Podnosilac može da se žali ukoliko dobije odbijenicu.

ETIAS je nastao tako što je u novembru 2016. predloženo uspostavljanje evropskog sistema za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja radi jačanja bezbednosnih kontrola osoba koje bez vize putuju u EU, što se trenutno odnosi na državljane više od 60 zemalja.

Ipak, Hrvati koji žive u BiH i imaju hrvatsko državljanstvo neće morati da plaćaju ovu potvrdu, dok će ostali stanovnici BiH morati.Ostale vesti

Na sednici Odbora za osobe sa posebnim potrebama SO Gračanica upućen je zahtev za obezbedjivanje boljih uslova i neophodnih sredstava za njihov život.

  • 03.02.2023
Odbor za javne službe održao je prvu vanrednu sednicu. Veće angažovanje opštinske inspekcije u sprečavanju stvaranja divljih deponija, obeležavanje belih traka i stanje na putevima, ali i učestale poplave, bile su teme zasedanja. 
  • 03.02.2023
Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023