Vesti
Društvo

Za ulazak u EU od 2023. potreban zahtev

Od sledeće godine državljani zemalja kojima nisu potrebne vize za ulazak u države Evropske unije, što znači i u Hrvatsku, moraće da podnose zahtev i čekaju odobrenje za prelazak granice. I dok će vlasnici pasoša Srbije, Crne Gore i Kosova podnositi elektronski zahtev, čija obrada može da traje do 30 dana, građani Bosne i Hercegovine će uz to morati da plate i sedam evra, prenosi RTL.
Za ulazak u EU od 2023. potreban zahtev
Ilustracija (Foto N1)

Evropski sistem za informacije o putovanjima i odobravanja putovanja (ETIAS) u funkciju bi trebalo da bude pušten sledeće godine što će značiti nova pravila za ulazak u zemlje članice, pa i u Hrvatsku.

Državljani Srbije će zahtev podnositi onlajn, a dozvola će im se izdavati bez nadoknade. Podnošenje zahteva potrebno je za sva putovanja kraća od 90 dana, u koja spadaju turistička, poslovna, medicinska putovanja, kao i tranzit kroz zemlje EU. ETIAS sistem se odnosi na putovanja svim prevoznim sredstvima, kopnom, vazduhom ili morem.

Državljani BiH će osim popunjavanja obrasca morati da plate i jednokratnu naknadu od sedam evra.

Na zvaničnoj stranici EU u BiH navode da će putnici morati da ispune elektronski obrazac zahteva preko namenske stranice ili mobilne aplikacije. Ako osoba ne može da podnese zahtev, to u njeno ime može učiniti druga osoba.

Svi podnosioci zahteva starosti između 18 i 70 godina moraće elektronski da plate naknadu u iznosu od 7 evra po zahtevu.

Odobrenje za putovanje bez kojeg neće moći da se uđe u zemlje EU u najvećem broju slučajeva biće izdato za nekoliko minuta od podnošenja zahteva, a retko zbog dodatne provere dozvola može da se čeka i do 30 dana. Podnosilac može da se žali ukoliko dobije odbijenicu.

ETIAS je nastao tako što je u novembru 2016. predloženo uspostavljanje evropskog sistema za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja radi jačanja bezbednosnih kontrola osoba koje bez vize putuju u EU, što se trenutno odnosi na državljane više od 60 zemalja.

Ipak, Hrvati koji žive u BiH i imaju hrvatsko državljanstvo neće morati da plaćaju ovu potvrdu, dok će ostali stanovnici BiH morati.Ostale vesti

Restoran u Prištini u znak protesta zabranio ’’ulazak bez viza’’ građanima EU
Jedan lokal u Prištini na ulazu je postavio tablu na kojoj piše da je zabranjen ulazak bez vize građanima Evropske unije.
  • 25.06.2022
KFOR donirao fotonaponske panele za ambulantu u Osojanu
Italijanski vojnici KFOR-a, regionalne komande Zapad, donirali su sistem fotonaponskih panela za ambulantu u Osojane.
  • 24.06.2022
Karadžić: Meštani Lapljeg Sela i Preoca najavljuju proteste zbog reke
Problemi koje meštanima opštine Gračanici stvaraju jalovina i smrad iz reke Gračanke danas su bili tema vanredne sednice SO Gračanica. Odbornik Ljubiša Karadžić kazao je da su meštani Lapljeg Sela i Preoca spremni na proteste. 
  • 24.06.2022
Studijski programi na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću sve atraktivniji
Učiteljski fakultet Univerziteta u Prištini sa sedištem u Leposaviću ove godine upisuje novu generaciju studenata na osnovnim, master i doktorskim studijama.
  • 24.06.2022
Zubin Potok: Meštani sela Kovače 20 godina kubure sa strujom
Domaćinstva u selu Kovače u opštini Zubin Potok, već se godinama suočavaju sa problemom slabog napona električne energije. Prema rečima meštana, struja je toliko slaba da osnovni električni aparati vrlo često ne mogu da se koriste.
  • 24.06.2022
Polaganje završnog ispita
Iz Vlade Srbije je saopšteno da su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarija za IT i eUpravu obavili sve pripreme za polaganje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja, koji će se za osmake održati 27, 28. i 29. juna.
  • 23.06.2022