Vesti
Društvo

Za Novu godinu građani potrošili 36 miliona evra

Potrošnja povodom novogodišnjih praznika na Kosovu dostiže ukupno 36 miliona evra, a većina novca odlazi na piće i hranu, piše Telegrafi.
Za Novu godinu građani potrošili 36 miliona evra
Priština (Foto Hearitfromlocals)

Kako se navodi, prema izveštaju "Troškovi kosovskih porodica za praznike krajem 2019.“ koji je napravila agencija "Ubokonsalting", vidi se da svaka porodica na Kosovu troši u proseku preko 150 evra za Novu godinu, dok celokupni troškovi idu do 36 miliona evra.

Sa 18 odsto populacije u potpunom siromaštvu i 5 odsto u ekstremnom siromaštvu, ispada da stanovnici Kosova prilično vode brigu zbog praznika, posebno na kraju godine, piše list.

Kako se navodi, više od 80 odsto porodica na Kosovu proslavlja Novu godinu, a podaci pokazuju da u ovom vremenskom periodu najsiromašniji građani u Evropi troše milione evra,

Prema izveštaju, 74 odsto novca za praznike krajem godine ide za hranu i piće, 12 za ukrase, sedam odsto za poklone i sedam procenata za ostale potrebe.Ostale vesti

Štrpce: Nastavljeni radovi na izgradnji minihidrocentrale

Na lokaciji „Obe reke“ i izvorišnom kraku reke Kaluđerke koja naselje Štrpce napaja pijaćom vodom nastavljeni su radovi na izgradnji minihidrocentrale.

  • 14.08.2020
Hoće SMS da bude pogrešan...
Više građana obratilo se redakciji RTV Kim sa primedbom da su najpre dobili SMS poruke u kojima je navedeno da pomoć od 130 evra koju je odobrila Vlada Kosova za socijalno ugrožena lica mogu da podignu, ali da im je ubrzo zatim stigla nova poruka sa obaveštenjem da prethodna poruka greška i da im pomoć nije odobrena. Iz Ministrastva rada i socijalnog staranja potvrdili su da je u pitanju tehnička greška, i da se žalbe mogu podneti Centru za socijalni rad.
  • 14.08.2020
Vladika Teodosije vraćen sa Jarinja, nisu mu dali da prenese med za manastir

Vladika Raško-prizrenski Teodosije vraćen je sinoć sa punkta Jarinje, pošto mu službenici kosovske carinske službe nisu dozvolili da prenese dve kante meda za manastir Gračanicu.

  • 14.08.2020
Nastavljeni radovi na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira
I pored vrlo eksplicitne zabrane gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zaštićene zakone u kosovskom zakonu o Specijalnim zonama, nedvosmislenog stava Saveta za implementaciju ovog zakona i stava međunarodnih predstavnika na Kosovu da je gradnja magistralnog puta Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira protivzakonit akt, lokalne kosovske vlasti u Dečanima, uz podršku nadležnih u Prištini, krenule su ovih dana sa intenzivnim radovima unutar zaštićene zone, saopšteno je iz Eparhije Raško-prizrenske.
  • 14.08.2020
Produženo kretanje na severu Kosova

Građani severa Kosova od danas će moći da se kreću sat i po vremena duže, potvrdio je za Radio Kontakt Plus, portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.

  • 13.08.2020
Detaljan plan nastave u srednjim školama
Ministarstvo prosvete pripremilo je za srednje škole dva modela nastave po kojima može da se realizuje planirani program - nastava po kombinovanom modelu i nastava na daljinu. U učionicama će biti najviše 15 đaka, svaki će sedeti sam u klupi, a biće obustavljene sve aktivnosti kod kojih je moguće pojačano stvaranje aerosola.
  • 12.08.2020