Vesti
Društvo

Za Novu godinu građani potrošili 36 miliona evra

Potrošnja povodom novogodišnjih praznika na Kosovu dostiže ukupno 36 miliona evra, a većina novca odlazi na piće i hranu, piše Telegrafi.
Za Novu godinu građani potrošili 36 miliona evra
Priština (Foto Hearitfromlocals)

Kako se navodi, prema izveštaju "Troškovi kosovskih porodica za praznike krajem 2019.“ koji je napravila agencija "Ubokonsalting", vidi se da svaka porodica na Kosovu troši u proseku preko 150 evra za Novu godinu, dok celokupni troškovi idu do 36 miliona evra.

Sa 18 odsto populacije u potpunom siromaštvu i 5 odsto u ekstremnom siromaštvu, ispada da stanovnici Kosova prilično vode brigu zbog praznika, posebno na kraju godine, piše list.

Kako se navodi, više od 80 odsto porodica na Kosovu proslavlja Novu godinu, a podaci pokazuju da u ovom vremenskom periodu najsiromašniji građani u Evropi troše milione evra,

Prema izveštaju, 74 odsto novca za praznike krajem godine ide za hranu i piće, 12 za ukrase, sedam odsto za poklone i sedam procenata za ostale potrebe.Ostale vesti

U Zubinom Potoku postavljena cisterna sa dezinfekcionim sredstvom
U centru Zubinog Potoka postavljena je cisterna sa koje građani mogu uzeti sredstvo za dezinfekciju.
  • 07.04.2020
Štrpce: Dobrovoljna akcija „Dajte krv“
Akcija dobrovoljnog davanja krvi biće organizovana 8. i 9. aprila, u terminu od 09:00 do 13:00 časova u Štrpcu, u saradnji sa Zavodom za transfuziju iz Gračanice i Kosovske Mitrovice, kazao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim sekretar Crvenog krsta iz Štrpca Ivica Pužić.
  • 06.04.2020
Vučić: Na Kosovo upućeno 248 kamiona robe
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da je u prethodnih nekoliko dana na Kosovo upućeno 248 kamiona sa robom i dodao da tamo nema nestašice proizvoda.
  • 06.04.2020
Hleb za ugrožene od trgovca iz Gračanice
Trgovac iz Gračanice Igor Aritonović dostavljaće narednih mesec dana hleb, uz pomoć volontera, ugroženim porodicama. Osnovna životna namirnica će danas biti podeljena stanovnicima Kontejnerskog naselja u Gračanici i naselja Bergen u Ugljaru.
  • 06.04.2020
Dostava hrane i lekova na biciklima
Video klip o distribuciji hrane na biciklima koji su osmislili članovi NVO Mlada aktivna Gračanica osvojio je treće mesto na takmičenju „Hakuj krizu na Kosovu“. „Naša ideja proglašena je najboljom u oblasti „Budućnost poslovanja i ekonomije“, kaže za RTV Kim Petar Đorđević.
  • 06.04.2020
Kosovski Trust za jedan dan izgubio 12,8 miliona evra
Kriza na globalnim finansijskim tržištima, zbog pandemije koronavirusa, uticala je i na novac kosovskih poreskih obveznika koji se čuvaju u Fondu penzijske štednje. Za samo jedan dan, Fond je izgubio više od 12,8 miliona evra investicija, prenosi Koha Ditore.
  • 06.04.2020