Za međuopštinsku saradnju milion evra

Ministarstavo administracije lokalne samouprave kreiralo je poseban budžet za međuopštinsku saradnju od milion evra za 2019 godinu.

Podeli ovaj članak sa:
  • Ilustracija (Foto arhiva Kim)
  • Sa konferncije (Foto Kim)

Budžet za međuopštinsku saradnju usvojen je u Vladi Kosova i prosleđen Skupštini, kazala je generalna sekretarka ministarstava administracije lokalne samouprave Rozafa Ukimeraj.

“Fond za međuopštinsku saradnju podržavaće inicijative dve ili više opština za kapitalne investicije koje imaju uticaj na lokalni socijalnoekonomski razvoj, urbano i ruralno planiranje, zaštitu životne sredine, promociju i razvoj turizma, očuvanje kulturnog nasleđa koje su u nadležnosti opština. Mi smo se konsultovali sa nekim međunarodnim organizacijama da se ovaj fond narednih godina poveća“, kazala je Ukimeraj.

Gradonačelnik Lipljana Imri Ahmeti kazao je da se lokalne samouprave suočavaju sa sličnim problemima, te da je međuopštinska saradnja neophodna.

“Neophodan je takav fond u kome opštine sa zajedničkim problemom mogu da apliciraju i da rade na rešavanju tog problema. Upućujem čestitke zbog kreiranja budžeta i smatram da je vrlo važno da se on postepeno povećava. Koristim priliku da zatražim i kreiranje fonda koji će se odnositi na regionalni razvoj“, kazao je on.

Pojedine institucije moraju imati glavnu ulogu u međuopštinskoj saradnji, kazala je predstavnica OEBS-a Marta Onorato Totozani. Ona je dodala da je puno primera dobre međuopštinske saradnje.

“Sporazum između Kamenice i Novog Brda u asfaltiranju puta koji vodi ka tri sela je jedan od njih. Imamo i dobar primer međuopštinske saradnje koja se odvijala u Peći, Klini i Mališevu. Međuopštinska saradnja može doneti ekonomske koristi“, kazala je ona.

Konferenciji nisu prisustvovali gradonačelnici opština sa većinski srpskim stanovništvom.

Današnji događaj organizovalo je Ministarstvo administracije lokalne samouprave uz podršku OEBS-a na Kosovu.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane