Za međuopštinsku saradnju milion evra

Ministarstavo administracije lokalne samouprave kreiralo je poseban budžet za međuopštinsku saradnju od milion evra za 2019 godinu.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ilustracija (Foto arhiva Kim)
 • Sa konferncije (Foto Kim)

Budžet za međuopštinsku saradnju usvojen je u Vladi Kosova i prosleđen Skupštini, kazala je generalna sekretarka ministarstava administracije lokalne samouprave Rozafa Ukimeraj.

“Fond za međuopštinsku saradnju podržavaće inicijative dve ili više opština za kapitalne investicije koje imaju uticaj na lokalni socijalnoekonomski razvoj, urbano i ruralno planiranje, zaštitu životne sredine, promociju i razvoj turizma, očuvanje kulturnog nasleđa koje su u nadležnosti opština. Mi smo se konsultovali sa nekim međunarodnim organizacijama da se ovaj fond narednih godina poveća“, kazala je Ukimeraj.

Gradonačelnik Lipljana Imri Ahmeti kazao je da se lokalne samouprave suočavaju sa sličnim problemima, te da je međuopštinska saradnja neophodna.

“Neophodan je takav fond u kome opštine sa zajedničkim problemom mogu da apliciraju i da rade na rešavanju tog problema. Upućujem čestitke zbog kreiranja budžeta i smatram da je vrlo važno da se on postepeno povećava. Koristim priliku da zatražim i kreiranje fonda koji će se odnositi na regionalni razvoj“, kazao je on.

Pojedine institucije moraju imati glavnu ulogu u međuopštinskoj saradnji, kazala je predstavnica OEBS-a Marta Onorato Totozani. Ona je dodala da je puno primera dobre međuopštinske saradnje.

“Sporazum između Kamenice i Novog Brda u asfaltiranju puta koji vodi ka tri sela je jedan od njih. Imamo i dobar primer međuopštinske saradnje koja se odvijala u Peći, Klini i Mališevu. Međuopštinska saradnja može doneti ekonomske koristi“, kazala je ona.

Konferenciji nisu prisustvovali gradonačelnici opština sa većinski srpskim stanovništvom.

Današnji događaj organizovalo je Ministarstvo administracije lokalne samouprave uz podršku OEBS-a na Kosovu.

Ostale vesti

 • Kolona Kforovih vozila ka severu?

  Kolona Kforovih vozila ka severu?

  Tanjug piše da je više od 45 vozila Kfora ušlo na sever Kosova, nešto pre 10.00 časova, i da se kreću u koloni u pravcu Leposavića. Iz Kfora još uvek nismo dobili potvrdu o pisanju beogradske agencije.

 • “Više pažnje o naslednom i pravu na imovinu u Građanskom zakoniku”

  “Više pažnje o naslednom i pravu na imovinu u Građanskom zakoniku”

  Na Kosovu je u toku proces izrade Građanskog zakonika. EU podržava Ministarstvo pravde u realiziaciji ovog projekta, a u samu izradu uključeni su i predstavnici pravosuđa i civilnog društva. Pravni stručnjaci iz srpske i albanske zajednice danas su u Gračanici diskutovali o budućem Zakoniku, davali svoje prepuruke i ukazivali na manjkavosti postojećeg zakona.

 • Udruženje „Šapa“ zahvalilo prijateljima

  Udruženje „Šapa“ zahvalilo prijateljima

  Predstavnici Udruženja za zaštitu životinja „Šapa“ iz Severne Mitrovice, večeras su na prigodnoj svečanosti uručili pojedincima i kolektivima zahvalnice za pomoć i podršku radu ovog udruženja.

 • Đurđevak: Mere ne utiču na rad, a hleba će uvek biti

  Đurđevak: Mere ne utiču na rad, a hleba će uvek biti

  Uvođenje taksi od 100% na proizvode iz centralne Srbije još uvek ne utiče na rad predškolske ustanove „Đurđevak“ u Gračanici. Kažu da zaliha hrane ima, ali da se nadaju da će ubrzo preovladati „zdrav razum odraslih“ i da će mere biti ukinute.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane