"Za Božić se strogo držimo tradicije"

Na centrlanom Kosovu u toku su pripreme za Božić. Bogata trpeza je nezaobilazna u svakom domu, gde glavnu reč oko pripremanja hrane vode domaćice. Posao domaćina je da ide po badnjak.

Podeli ovaj članak sa:
  • Badnjak (Foto Kim)

Proslava praznika počinje na Badnje jutro kada se odlazi u šumu po Badnjak. Po ovo božićno drvo, po tradiciji, odlazi muški član porodice.

„Po badnjak ide moj brat. Ponesu sa sobom vino, tamo se zalije badnjak, nazdravi se Božiću, pomoli se za zdravlje, a nešto najvažnije za Božić je svakako odlazak u crkvu na jutarnju liturgiju, to je vrlo važno, jer svaki praznik kod Srba, ako ga ne obeležimo liturgijski kao da ga nismo ni obeležili“, kazala je Momirka Čankovićeva.

Vernici na Badnji dan i Badnje veče poste, pa je i hrana koja se priprema posna, dok se prvog dana Božića dočekuju položajnici.

„Za veče Božića se prvo unosi badnjak, sprema se posna večera. Kada glavni domaćin unese badnjak, deca se okupe oko njega, donosi se voće i podeli se ko šta ima, nakon toga se postavlja posna večera i večera se. Prase se za sutradan peče preko noći, kako bi smo se ujutru omrsili njime“, objašnjava Jorgovanka Andrejević.

„Kao i u svakoj srpskoj kući ovde na Kosovu i Metohiji postimo uoči Božića. Dok prvi dan podrazumeva rano ustajanje, hrana je već pripremljena, čekamo položajnika. Običaj je da on dolazi pre mraka, tada ujedno i počinje slavlje i obeležavanje Božića“, rekla nam je  Čankovićeva.

Položajnik dolazi rano ujutru, a odlazi pre mraka, kažu naši sagovornici.

„Položajnik dolazi ujutru od dva sati noću. Prvi položajnik kada dodje unosi šumku i stavlja je u vatru, ta šumka treba da stoji nedelju dana u kući. Položajniku se daje voće, pa on proba pečenje i daje mu se poklon. Običaj je da položajnik bude muško dete, a ako nema može i žensko, to nije nikakav problem“, kazala je Jorgovanka.

Koliko god da su vremena koja dolaze moderna, za Božić se ne odstupa od tradicije.

„Radmo sve po tradiciji, ništa spektakularno. Držimo se strogo onoga što su radili naši preci, protivnik sam primanja svega novog i ovog pomodarstva koje se sve češće čuje i vidi. Slavi se u krugu porodice, rođaka i prijatelja“, dodala je Čankovićeva.

Ulice u Gračanici pune su prodavaca, prodaje se vino, voće, badnjak, bundeve...

„Prodajem južno voće, ali i kestenje, orahe i sve pomalo. Najviše se kupuju banane, mandarine, kivi, orasi i smokve. Dobro ide prodaja“, rekao je Jovica Vasić.

„Sto dinara prodajemo badnjak, da zaradimo neki dinar. Narod kupuje, ali pomalo“, kazao je Amet Selimi, koji svake godine prodaje badnjak.

„Prodajem bundeve i ćurane. Bundavu prodajem radi predstojaćeg praznika, svi znaju kakav je običaj. Slabo ide prodaja, jer je vrlo hladno“, rekao je Ismail Bitići koji je došao iz livađa.

„Prodajem domaće vino iz Gračanice, naša domaća proizvodnja. Dobro ide prodaja, imam stalne mušterije svake godine. Oni koji me poznaju i hoće dobro i kvalitetno vino kupuju bez problema“, rekao je Dragan Todorović.

Božić je dan kada se slavi rođenje Isusa Hrista i predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana pre 7. januara Božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tela, a vernici se pozdravljaju rečima "Hristos se rodi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi".

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane