Vesti
Društvo

"Za Božić se strogo držimo tradicije"

Na centrlanom Kosovu u toku su pripreme za Božić. Bogata trpeza je nezaobilazna u svakom domu, gde glavnu reč oko pripremanja hrane vode domaćice. Posao domaćina je da ide po badnjak.
Badnjak (Foto Kim)

Proslava praznika počinje na Badnje jutro kada se odlazi u šumu po Badnjak. Po ovo božićno drvo, po tradiciji, odlazi muški član porodice.

„Po badnjak ide moj brat. Ponesu sa sobom vino, tamo se zalije badnjak, nazdravi se Božiću, pomoli se za zdravlje, a nešto najvažnije za Božić je svakako odlazak u crkvu na jutarnju liturgiju, to je vrlo važno, jer svaki praznik kod Srba, ako ga ne obeležimo liturgijski kao da ga nismo ni obeležili“, kazala je Momirka Čankovićeva.

Vernici na Badnji dan i Badnje veče poste, pa je i hrana koja se priprema posna, dok se prvog dana Božića dočekuju položajnici.

„Za veče Božića se prvo unosi badnjak, sprema se posna večera. Kada glavni domaćin unese badnjak, deca se okupe oko njega, donosi se voće i podeli se ko šta ima, nakon toga se postavlja posna večera i večera se. Prase se za sutradan peče preko noći, kako bi smo se ujutru omrsili njime“, objašnjava Jorgovanka Andrejević.

„Kao i u svakoj srpskoj kući ovde na Kosovu i Metohiji postimo uoči Božića. Dok prvi dan podrazumeva rano ustajanje, hrana je već pripremljena, čekamo položajnika. Običaj je da on dolazi pre mraka, tada ujedno i počinje slavlje i obeležavanje Božića“, rekla nam je  Čankovićeva.

Položajnik dolazi rano ujutru, a odlazi pre mraka, kažu naši sagovornici.

„Položajnik dolazi ujutru od dva sati noću. Prvi položajnik kada dodje unosi šumku i stavlja je u vatru, ta šumka treba da stoji nedelju dana u kući. Položajniku se daje voće, pa on proba pečenje i daje mu se poklon. Običaj je da položajnik bude muško dete, a ako nema može i žensko, to nije nikakav problem“, kazala je Jorgovanka.

Koliko god da su vremena koja dolaze moderna, za Božić se ne odstupa od tradicije.

„Radmo sve po tradiciji, ništa spektakularno. Držimo se strogo onoga što su radili naši preci, protivnik sam primanja svega novog i ovog pomodarstva koje se sve češće čuje i vidi. Slavi se u krugu porodice, rođaka i prijatelja“, dodala je Čankovićeva.

Ulice u Gračanici pune su prodavaca, prodaje se vino, voće, badnjak, bundeve...

„Prodajem južno voće, ali i kestenje, orahe i sve pomalo. Najviše se kupuju banane, mandarine, kivi, orasi i smokve. Dobro ide prodaja“, rekao je Jovica Vasić.

„Sto dinara prodajemo badnjak, da zaradimo neki dinar. Narod kupuje, ali pomalo“, kazao je Amet Selimi, koji svake godine prodaje badnjak.

„Prodajem bundeve i ćurane. Bundavu prodajem radi predstojaćeg praznika, svi znaju kakav je običaj. Slabo ide prodaja, jer je vrlo hladno“, rekao je Ismail Bitići koji je došao iz livađa.

„Prodajem domaće vino iz Gračanice, naša domaća proizvodnja. Dobro ide prodaja, imam stalne mušterije svake godine. Oni koji me poznaju i hoće dobro i kvalitetno vino kupuju bez problema“, rekao je Dragan Todorović.

Božić je dan kada se slavi rođenje Isusa Hrista i predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana pre 7. januara Božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tela, a vernici se pozdravljaju rečima "Hristos se rodi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi".Ostale vesti

Šarčević: Od 1. juna dozvoljene đačke ekskurzije
Od prvog juna mogu da se organizuju đačka putovanja, rekao je za Nova.rs ministar prosvete Mladen Šarčević. On je precizirao da će maturanti, ukoliko su imali predviđena putovanja u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji.
  • 28.05.2020
Od danas kretanje od 5:00 do 21:00
Od danas, građani mogu da se kreću bez ograničenja po 16 sati dnevno, odnosno od 5:00 do 21:00 sat.
  • 28.05.2020
Priština: Ukida se karantin
Kosovska vlada je na današnjoj sednici usvojila zahtev Ministarstva zdravlja da se 30. maja ukine karantin zona koja je smeštena u Studentskom centru u Prištini, a u kojoj su smeštani svi oni koji su ulazili na teritoriju Kosova. Takođe, sva lica koja ulaze na Kosovo dužna su da se samoizoluju na 14 dana.
  • 27.05.2020
Koliko je potrebno za sreću?
Iako su deca na Kosovu navikla da im vrlo često nedostaju osnovni uslovi za bezbrižno odrastanje, ona svojim znanjem ne zaostaju za vršnjacima iz centralne Srbije. Rezultat analize prema kojoj su „deca na KiM najzadovoljnija svojim zdravljem, kvalitetom života i najviše fizički aktivna” može značiti i da mališani na Kosovu znaju da sreću čine male stvari.
  • 27.05.2020
Gračanica: Život Roma u doba koronavirusa
U opštini Gračanici prema podacima ove lokalne samouprave trenutno živi oko 2.000 Roma. Pandemija koronavirusa dodatno je otežala ionako težak položaj ove zajednice.
  • 27.05.2020
Nakon pauze, nastavljena registracija vozila
Registracija vozila, nakon pauze zbog pandemije koronavirsa, nastavljena je u toku prošle nedelje. Termini za registraciju se zakazuju, kazao je vlasnik servisa za tehnički pregled automobila u Lapljem Selu Siniša Todić.
  • 27.05.2020