Vesti
Društvo

Z. Potok: Kako je pravni tehničar angažovan kao spremačica u vrtiću ostao bez posla i objašnjenja

V.K. (38, ime poznato redakciji) je pet godina radila na određeno vreme kao spremačica u Predškolskoj ustanovi (PU) „Naše dete“ u Zubinom Potoku, iako je po struci pravni tehničar. Njen poslodavac je bila Opština Zubin Potok sa kojom je imala sklopljen ugovor o stručnom usavršavanju. Isti je produžavan na šest meseci i, kako je navedeno, zaključivan je „radi stručnog usavršavanja i sticanja posebnih znanja i sposobnosti za rad u struci na mestu viši referent za administrativne poslove mesnih zajednica i mesnih kancelarija u MK Zupče“. Ugovor je raskinut još 2018. godine, a V.K. je i dalje bez objašnjenja i posla.

Z. Potok: Kako je pravni tehničar angažovan kao spremačica u vrtiću ostao bez posla i objašnjenja
PU ''Naše dete'' Zubin Potok (Foto Fejsbuk@Nase Dete Zubin Potok)

„Do prekida saradnje je došlo 26. oktobra 2018. godine. Iako sam od PU dobila mišljenje da sam svoj posao obavljala savesno i odgovorno, te da sam svojim radom i ponašanjem doprinosila razvijanju pozitivne atmosfere“, kazala je V.K.

Prema njenim navodima, nakon što je ostala bez posla, u istu PU je primljeno oko 20 radnika na neodređeno vreme.

„Takođe, primljeni su i radnici na određeno vreme. Na moje i radno mesto moje koleginice, koja je takođe ostala bez posla, došle su nove radnice. Imam saznanja da je jedna od njih uzela i otpremninu“, navela je ona i dodala da javni konkurs za ova radna mesta nije bio otvoren.

Za posao spremačice koji je svojevremeno obavljala u PU „Naše dete“ u Zubinom Potoku V.K. je bila plaćena 10.000 dinara.

„Plata mi je uplaćivana na račun, nisam imala pravo na radni staž, niti zdravstveno osiguranje“, kazala je.

Ona je dodala da po zakonu ne postoji ugovor za stručno usavršavanje spremačice.

Zavet ćutanja i začarani institucionalni krug

Nakon što je ostala bez posla, V.K. je počela da se obraća institucijama: Predsedništvu Srbije, Kancelariji za Kosovo i Metohiju, lokalnoj samoupravi i direktorici obdaništa.

Naša redakcija je kontaktirala PU „Naše dete“, ali je sekretarka Dragana Radojković odbila da na pitanja odgovara preko telefona, već je zatražila da joj ih pošaljemo u elektronskoj pošti. Do objavljivanja ove vesti nismo dobili odgovore.

V.K. se dopisom u kojem traži pomoć pri zasnivanju radnog odnosa obraćala i predsedniku Republike Srbije. Međutim, iz generalnog sekretarijata je obaveštena da predsednik nema prava da postupa po njenoj predstavci, pa je njen zahtev prosleđen nadležnom birou Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Gračanici sa, kako je navedeno, „molbom da nadležne službe sagledaju njene navode i da je o tome obaveste pisanim putem“. Međutim, nikada nije dobila bilo kakav odgovor ove instance.

„Pokušavala sam da dođem do njih, ali nisam uspela da ih dobijem“, rekla je V.K.

Malinka Mitrović je ispred Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Gračanici potvrdila za Radio Kim da su dobili dopis Predsedništva Srbije i isti prosledili Opštini Zubin Potok od koje, kako navodi, ni njen ured nije dobio odgovor.

„Kontaktirala sam ih da (proverim da) slučajno nisu poslali (odgovor), a da to meni nije stiglo ili da nisu slučajno kandidata pozvali. Oni znaju da je ona tada radila na određeno vreme u obdaništu i da je tada bila na snazi zabrana zapošljavanja. Upoznati su ali ja, nažalost, odgovor nisam dobila, tako da verovatno ni ovaj kandidat nije dobio odgovor“, kazala je Mitrovićeva.

Redakcija Kim radija je potom kontaktirala i Opštinu Zubin Potok. Službenica koja je odgovorila na telefonski poziv nam je kazala da nije upoznata sa slučajem i dala nam adresu elektronske pošte na koju možemo da uputimo pitanja. Uprkos njenom obećanju, do objavljivanja vesti odgovor nismo dobili.

„Do posla nikada nisam došla“

V.K. se do sada nije obraćala sudu kako bi zatražila svoja prava.

„Posavetovaću se sa advokatom, ako budem imala osnovu, sigurno da hoću. Mislim da je pet godina dug period da radim za taj novac, da me neko iskorišćava, uz obećanje da ću dođi do posla do koga nikada nisam došla“, navela je ona.

V.K. je istakla da školuje dvoje dece zahvaljujući neredovnoj plati supruga.Ostale vesti

Mojsilović i Ristuća o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i ishodu sastanka u Ohridu
Komandant KFOR-a general-major Angelo Mikele Ristuća razgovarao je u Beogradu sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije (VS) generalom Milan Mojsilovićem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i ishodu sastanka u Ohridu. 
  • 21.03.2023
Velika Hoča: Učenici OŠ ’’Svetozar Marković ’’ obeležili Svetski dan poezije
Svetski dan poezije. 21. mart je rezervisan za promociju pisanja i čitanja poezije, najstarije vrste umetnosti. Današnji dan obeležili su učenici OŠ "Svetozar Marković" u Velikoj Hoči.
  • 21.03.2023
Kosovska policija poslala prvog oficira za vezu u EUROPOL
Kosovska policija saopštila je da je poslala prvog oficira za vezu u međunarodnu organizaciju EUROPOL.
  • 21.03.2023
Borba protiv diskriminacije Roma, Aškalija i Egipćana na Kosovu
Dan borbe protiv diskriminacije se obeležava svakog 1. marta, a 21. marta se obeležava Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije. Obeležavanje ovih datuma ima za cilj da ukaže na diskriminaciju koja se odnosi na prihode, godine, zdravstveno stanje, profesiju, invaliditet, seksualnu orijentaciju, rodni identitet, rasnu, etničku i versku pripadnost.
  • 21.03.2023
Odbor za kulturu i informisanje uklonio tačku ’’Stanje novinarstva u Srbiji’’ sa dnevnog reda
O stanju u novinarstvu u Srbiji se na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje nije govorilo jer je, na predlog potpredsednika Odbora Nebojše Bekareca, ova tema skinuta sa dnevnog reda. Podpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Ćirić i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić, koji su danas trebali da govore na ovu temu, kao i predsednik Odbora Siniša Кovačević, napustili su sednicu kada je ova odluka doneta.
  • 17.03.2023
Joanikije: Neprihvatljiv francusko-nemački predlog, tretira Kosovo kao nezavisno
Mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije rekao je da je predlog francusko-nemačkog sporazuma neprihvatljiv, ako je definisan kao okvir za dalje pregovore o statusu Kosova i Metohije, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država.
  • 17.03.2023