Vesti
Društvo

Vukomirović: Zabrana ulaska zbog nenajavljene posete

Ekipa emisije „Pravo na sutra“ Radio televizije Srbije, danas je dobila obrazloženje zbog čega im je bio zabranjen ulazak na Kosovo. Kako je Za RTV Kim potvrdila urednica Svetlana Vukomirović, ulazak im je zabranjen, jer nije najavljen 72 sata ranije.
Vukomirović: Zabrana ulaska zbog nenajavljene posete
Ekipa RTS na Jarinju (Foto Kim)

Urednica emisije “Pravo na sutra” Svetlana Vukomirović kazala je za RTV Kim da su im se nadležni na prelazu Jarinje tačno u pola 12, četvrtog dana, prvi put obratili obratili i kao razlog zabrane ulaska na Kosovo, naveli da su trebali 72 sata ranije da budu u kontaku sa oficirem za vezu Dejanom Pavićevićem.

“Upravo smo dobilo obrazloženje da smo trebali 72 sata ranije da se javimo oficiru za vezu Dejan Pavićevu, što je naravno smešan razlog, jer smo mi bili u kontaktu od ponedeljka, koji se borio da mi prođemo prelaz u uđemo na Kosovo”, objasnila je Vukomirović.

Vukomirović napominje da je zabrana ulaska nedopustiv i neodgovoran čin od strane institucija u Prištini. 

Ekipa RTS-a se nakon četiri dana provedenih na Jarinju vraća za Beograd.

Podsetimo, više od dvadesetak novinara se tokom jučerašnjeg dana u znak podrške okupilo na Jarinju i zatvaranjem puta pokušali da ukažu na kršenje slobode medija.

SL: Priština krši pravo novinara na slobodu kretanja i izveštavanja

Srpska lista najoštrije osuđuje neodgovorno i neprimereno ponašanje kosovske policije, koja je u prethodnih nekoliko dana onemogućila ulazak na Кosovo novinarskim ekipama RTV Pink, RTV Кraljevo i RTS.

U saopštenju dostavljenom medijima ističe se da "ovakvim ponašanjem Priština krši pravo novinara na slobodu kretanja, ali i pravo na rad i slobodu izveštavanja".

"Apsolutno nije slučajno što se zabranjuje ulazak ekipi RTS koja izrađuje emisije `Pravo na sutra` koja na vrlo odgovoran i profesionalan način dokumentuje protivzakonito ponašanje kosovskih institucija kojima očigledno smeta da se javnosti predstavi istina o institucionalnom pritisku kojem su izloženi Srbi na ovim prostorima", ističe se u saopštenju.

Srpska lista poziva predstavnike međunarodne zajednice, ali novinarskih udruženja da najhitnije reaguju.

"Sloboda medija i pravo da se čuje istina je nasušna potreba svih društava koja teže demokratiji", zaključuje se u saopštenju SL.Ostale vesti

Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021
Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
  • 01.03.2021
Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021