Vesti
Društvo

Vučić: Tražićemo u Briselu obustavljanje radova kod Visokih Dečana

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da će Srbija na narednom sastanku u Briselu od predstavnika Prištine i evropskih posrednika Srbija zatražiti "hitno i trajno obustavljanje građevinskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani".
Vučić: Tražićemo u Briselu obustavljanje radova kod Visokih Dečana
Aleksandar Vučić (Foto Danas)

U saopštenju iz kabineta predsednika Srbija ocenjuje se i da se upadom u zaštićenu zonu manastira i izvođenjem nelegalnih putarskih radova "ugrožava jedna od najvećih srpskih i hrišćanskih svetinja", što je u suprotnosti sa "evropskim civilizacijskim tekovinama", ali i sa propisima koje je donela sama Priština.

"Zaštita srpske kulturne i verske baštine na Kosovu i Metohiji je prioritet naše državne politike, i spremni smo da zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom formiramo specijalni tim za zaštitu naših svetinja - srpske i hrišćanske duhovne, kulturne i istorijske baštine... Očekujem da EU izvrši eksplicitan i snažan pritisak na Prištinu da prekine kampanju ugrožavanja srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić.

On je dodao i da je za produktivan dijalog neophodno da među učesnicima postoji minimalni odnos poverenja i miroljubiva klima za razgovore, a da putarski radovi u okolini manastira ne doprinose stvaranju takve atmosfere.

Naglasio je i da Srbija radove u okolini Visokih Dečana doživljava kao sredstvo pritiska i kao poruku da je srpska kulturna i verska baština "talac albanske samovolje".

Vučić je kazao i da je veliki broj crkava i manastira stradao u poslednje dve decenije "pred rušilačkim besom albanskih ekstremista" i da Srbija neće dozvoliti ni nagoveštaj mogućnosti da bi to moglo da se ponovi.Ostale vesti

Naim Ćeljaj novi ombudsman Kosova

Narednih pet godina Naim Ćeljaj obavljaće dužnost ombudspersona Kosova.

  • 29.09.2020
Porodice u staroj školi u Gračanici tri dana bez struje
U staroj školi u Gračanici dve porodice od subote nemaju struju. Do kvara je došlo nakon lošeg vremena, kada su kablovi pokidani. Stanarka Jelena Stanojević ističe da je ekipa Keds-a danas izašla na teren, ali da kvar nije rešen.
  • 28.09.2020
Budžetski prihodi Kosova za osam meseci manji oko 150 miliona
Zbog pandemije korona virusa, budžetski prihodi Kosova su za osam meseci oko 150 miliona evra manji, rečeno je u Carini i Poreskoj administraciji Kosova (PAK).
  • 27.09.2020
Može li zimnica bez ajvara?

Kada dođe kraj leta, na centralnom Kosovu počinje sezona spremanja zimnice. Žene, posebno one malo starije, tada su neverovatno užurbane i kreativne. Poseban ritual predstavlja spremanje ajvara.

  • 26.09.2020
Vlada Kosova: Ukinuta odluka kojom je ograničeno kretanje
Kosovska vlada ukinula je večeras svoju prethodnu odluku od 28. jula, kojom je, između ostalog, uveden noćni policijski sat za 13 opština na Kosovu, ali i produžen policijski sat za četiri opštine na Severu koji je na snazi bio od 8. jula. Rad ugostiteljskih objekata produžen za sat vremena.
  • 25.09.2020
Brojne neregularnosti u OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu
OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu, prema tvrdnji pojedinih radnika, funkcioniše bez plana i programa za ovu školsku godinu, skoro polovina zaposlenih nema ugovore na neodređeno, a protiv njih troje je pokrenut postupak pošto su „bez odobrenja direktora izneli dosijee većeg broja radnika, van škole“. V.d. direktora Bogdanka Mirić poriče navedeno i dodaje da „nestručni drže stručne predmete“, te da „ne zna gde bi ti ljudi radili ako ih ona otpusti“.
  • 25.09.2020