Vršnjačko nasilje u Medicinskoj školi u Gračanici

Nekoliko maloletnih učenica srednje Medicinske škole iz Plemetine stavljale su na brisačima automobila u Gračanici letke na kojima su bile ispisane uvredljive i poruke sa seksualnom konotacijom na račun njihove drugarice iz razreda, dok je na drugoj strani ceduljice ispisano njeno ime i prezime, broj telefona i adresa instagram profila.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ilustracija (Foto arhiva Kim)

M.I. iz Gračanice javio je pre dva dana da je na brisačima svog automobila zatekao ceduljicu.

„Kada sam oko 9 časova ujutru prišao do svog automobila koji je bio parkiran u centru Gračanice na brisačima sam primetio neku ceduljicu. Kada sam pročitao, bio sam iznenađen i šokiran. Zatim sam primetio da su takve ceduljice zapravo bile na gotovo svim automobilima na parkingu“, rekao je M.I.

NEW - PRESS je u međuvremenu saznao da se radi o učenicama isturenog odeljenja srednje Medicinske škole u Plemetini.

To je potvrdio i direktor Medicinske škole sa sedištem u Gračanici Miodrag Živić, koji je kazao da su akteri ovog događaja učenice njihove škole u Plemetini.

„Mi smo u sredu to saznali odmah. Znali smo samo da je žrtva učenica naše škole, ali tog momenta nismo znali ko je to uradio. To je istureno odeljenje u Plemetini. Juče su sekretar škole, psiholog i profesor koji je te nedelje držao blok praksu u Gračanici, uz prisustvo roditelja, uzimali izjave. Pokrenut je disciplniski postupak, saslušana su ta deca iz tog odeljenja. Sad uveliko radimo na tome, danas je odmah zasedao i tim za prevenciju i zaštitu od nasilja. Obaveštena je i Školska uprava i načenica školske uprave o tome. U ponedeljak ćemo imati pisani izveštaj sa disciplinskog postupka “, rekao je direktor Medicinske škole Miodrag Živić.

Stručni saradnik ove škole - psiholog Aleksandra Turković- Dimitrijević kazala je za NEW – PRESS da je ovaj slučaj najgori vid vršnjačkog nasilja. Prema njenim rečima motiv zbog čega je došlo do ovoga, ni nakon razgovora sa učenicima, nije poznat.

„Ovo jeste vršnjačko nasilje i to je u pitanju treći nivo vršnjačkog nasilja, koji je najviši nivo, a ujedno i krivično delo i seksulano nasilje. Prvi nivo je gurkanje, dobacivanje i tako te stvari, ovaj treći nivo je kad je uvreda časti i ovo je krivično delo i ima težinu krivičnog dela, jer je seksualno nasilje“, rekla je Aeksandra Turković.

Direktor škole kaže da „nasilje ovakvog tipa“, do sada nije zabeleženo u ovoj školi.

„Imali smo neke čarke, ali to se rešavalo u krugu škole uz konsultacije sa roditeljima, sa psihologom škole, ali ovako nešto veliko do sada nismo imali“, kaže Živić.

Ovaj slučaj biće rešavan na nivou škole.

Ostale vesti

 • Priština od jutros među deset najzagađenijih gradova

  Priština od jutros među deset najzagađenijih gradova

  Ni Kosovo poslednjih nedelja nije izuzeto od zagađenosti vazduha. Prema podacima sa sajta Er Vižual (Air Visual) koji se bavi procenom kvaliteta vazduha, Priština je oko podneva bila na petom mestu po zagađenosti u svetu. „Zagađenost je prisutna, pogotovo čestice PM 2,5 i PM 10 koje su štetne za stanovništvo“, kaže za RTV Kim profesor meteorologije Sulj Tahirsuljaj.

 • Nova krađa u Čaglavici, obijena prodavnica rasvete

  Nova krađa u Čaglavici, obijena prodavnica rasvete

  Dva sata iza ponoći u Čaglavici je obijena prodavnica rasvete koja se nalazi tik do porodice Dekić koja je opljačkana pre dva dana. Iako je ovaj objekat pod video nadzorom i zaštićen sigurnosnim sistemom, lopovi su uspeli da razbiju staklena vrata i ukradu kasu sa novcem.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane