Vesti
Društvo

Vršnjačko nasilje u Medicinskoj školi u Gračanici

Nekoliko maloletnih učenica srednje Medicinske škole iz Plemetine stavljale su na brisačima automobila u Gračanici letke na kojima su bile ispisane uvredljive i poruke sa seksualnom konotacijom na račun njihove drugarice iz razreda, dok je na drugoj strani ceduljice ispisano njeno ime i prezime, broj telefona i adresa instagram profila.
Vršnjačko nasilje u Medicinskoj školi u Gračanici
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

M.I. iz Gračanice javio je pre dva dana da je na brisačima svog automobila zatekao ceduljicu.

„Kada sam oko 9 časova ujutru prišao do svog automobila koji je bio parkiran u centru Gračanice na brisačima sam primetio neku ceduljicu. Kada sam pročitao, bio sam iznenađen i šokiran. Zatim sam primetio da su takve ceduljice zapravo bile na gotovo svim automobilima na parkingu“, rekao je M.I.

NEW - PRESS je u međuvremenu saznao da se radi o učenicama isturenog odeljenja srednje Medicinske škole u Plemetini.

To je potvrdio i direktor Medicinske škole sa sedištem u Gračanici Miodrag Živić, koji je kazao da su akteri ovog događaja učenice njihove škole u Plemetini.

„Mi smo u sredu to saznali odmah. Znali smo samo da je žrtva učenica naše škole, ali tog momenta nismo znali ko je to uradio. To je istureno odeljenje u Plemetini. Juče su sekretar škole, psiholog i profesor koji je te nedelje držao blok praksu u Gračanici, uz prisustvo roditelja, uzimali izjave. Pokrenut je disciplniski postupak, saslušana su ta deca iz tog odeljenja. Sad uveliko radimo na tome, danas je odmah zasedao i tim za prevenciju i zaštitu od nasilja. Obaveštena je i Školska uprava i načenica školske uprave o tome. U ponedeljak ćemo imati pisani izveštaj sa disciplinskog postupka “, rekao je direktor Medicinske škole Miodrag Živić.

Stručni saradnik ove škole - psiholog Aleksandra Turković- Dimitrijević kazala je za NEW – PRESS da je ovaj slučaj najgori vid vršnjačkog nasilja. Prema njenim rečima motiv zbog čega je došlo do ovoga, ni nakon razgovora sa učenicima, nije poznat.

„Ovo jeste vršnjačko nasilje i to je u pitanju treći nivo vršnjačkog nasilja, koji je najviši nivo, a ujedno i krivično delo i seksulano nasilje. Prvi nivo je gurkanje, dobacivanje i tako te stvari, ovaj treći nivo je kad je uvreda časti i ovo je krivično delo i ima težinu krivičnog dela, jer je seksualno nasilje“, rekla je Aeksandra Turković.

Direktor škole kaže da „nasilje ovakvog tipa“, do sada nije zabeleženo u ovoj školi.

„Imali smo neke čarke, ali to se rešavalo u krugu škole uz konsultacije sa roditeljima, sa psihologom škole, ali ovako nešto veliko do sada nismo imali“, kaže Živić.

Ovaj slučaj biće rešavan na nivou škole.Ostale vesti

Pokrenuta prva srpska online prodavnica na Kosovu
"Kupuj sa Kosmeta" je prva srpska internet prodavnica pokrenuta na Kosovu.
  • 07.08.2020
Kiša ne prestaje. Da li preti opasnost od poplava?
Dugotrajna i jaka kiša treći dan pada na teritoriji Kosova. “Situacija na Kosovu trenutno nije povoljna“, izjavio je za RTV Kim profesor meteorologije Sulj Tahir Suljaj.
  • 06.08.2020
Danas se obeležava Dan rudara
Dan rudara obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega. U rudarskom sektoru u Srbiji radi oko 29.000 ljudi, a ovaj sektor čini jednu od okosnica srpske ekonomije. U RHMK "Trepča“ u Leposaviću i Zvečanu, sada je radno angažovano oko 1.200 radnika, a broj zaposlenih je oko 2.400.
  • 06.08.2020
Snažno nevreme pogodilo Pećki okrug
Snažni pljuskovi i udari vetra praćeni gradom, pogodili su rano juče opštine Peć, Istok i Klina. U pojedinim delovima opštine Istok i Klina vetar je bukvalno odneo pomoćne objekte u povratničkim selima a grad je uništio bašte i useve.
  • 06.08.2020
Zbrinute životinje iz naselja „Bergen“ u Ugljaru
Životinje koje uzgajao nedavno preminuli veterinar Milan Pualić iz naselja „Bergen“ u Ugljaru, zbrinute su i udomljene, saznaje RTV Kim.
  • 05.08.2020
Brnabić najavila otvaranje PCR laboratorije u Severnoj Mitrovici

Premijerka Ana Brnabić je na konferenciji za medije najavila devet lokacija za moguće nove PCR laboratorije uključujući i Severnu Mitrovicu, prenosi Tanjug.

  • 05.08.2020