Vršnjačko nasilje, problem o kome se retko govori

Da je vršnjačko nasilje problem za koji se zna da postoji, ali da se o njemu ne govori puno, slažu se komandir policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković koji navodi da „svi izbegavaju da prijave vršnjačko nasilje“ i novinar Ivan Miljković koji je nedavno radio istraživanje na ovu temu.

Podeli ovaj članak sa:
  • Ilustracija (Foto Kim)

Ekipa RTV Kim se uverila da vršnjačko nasilje na teritoriji opštine Gračanica predstavlja „tabu temu“ o kojoj niko ne želi da priča, jer sagovornika za ovu temu, pogotovo iz obrazavnog sistema, gotovo da nije bilo.

Novinari naleću na zid ćutanja

„Vršnjačko nasilje u školama predstavlja problem kome se ne posvećuje dovoljno pažnje. Zbog toga može da kulminira u nešto mnogo veće“, rekao je za RTV Kim novinar Ivan Miljković.

On je, tokom svog istraživanja na temu vršnjačkog naslja pod imenom „Između dva časa“ naišao na zid ćutanje, od strane direktora, stručnog osoblja i profesora u školama.

“Niti direktori, pedagozi, niti školski psiholozi ne žele da pričaju o tome, jer to ostavlja negativan utisak po školu i njihov rad, tako oni to tako gledaju. Činjenica je, da je vršnjačko nasilje itekako prisutno u našim školama”, smatra Miljković i dodaje da bi novinari trebali češće da razgovaraju sa predstavnicima školskih i đačkih timova protiv vršnjačkog nasilja, jer je svaka škola u obavezi da formira takav tim.

“Svaka škola ima formiran tim. Na čelu (tog tima) je nastavnik koga određuje direktor. To je, obično, nastavnik koji ima poseban autoritet kod dece, a predagog i školski psiholog su deo tima protiv vršnjačkog nasilja. Oni moraju da deluju na prijavu svakog roditelja ili učenika i da reše problem”, rekao je on.

Pod vršnjačko nasilje ne spada samo fizičko, već i verbalno nasilje, vređanje na etničkoj osnovi, kao i druge vrste maltretiranja, podsetio je Miljković.

Slučajevi nasilja se ne prijavljuju

Komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković kaže da se u školama na teritoriji ove opštine, retko prijavljuje vršnjačko nasilje.

„Mi znamo da postoji ova vrsta nasilja i radimo na tome. Pokušavamo da uspostavimo zadovoljavajuću saradnju sa direktorima škola. Međutim, zbog sveobuhvatne situacija ta saradnja nije na visokom nivou“, kazao je Trajković za RTV Kim.

On dodaje da Policijska stanica u Gračanici ima službenike koji se bave tom vrstom nasilja, da radi i Kancelarija za uzimanje izjava maloletnim licima. Komandir ističe da je problem u tome što svi izbegavaju da prijave vršnjačko nasilje.

„Izbegavaju prvenstveno roditelji, zatim i sami profesori i direktori škola, da prijave ovakvu vrstu nasilja. To nije ohrabrujuće za zajednicu u kojoj živimo“, dodao je Trajković.

Iako je naša redakcija tokom dana pokušala da dobije izjavu na ovu temu od niza prosvetnih radnika iz Gračanice i okoline, nismo uspeli. Prosvetari sa kojima smo uspeli da stupimo u kontakt uglavnom su se pravdali ranije preuzetim obavezama.

Đaci tvrde da nema nasilja i da bi ga prijavili

S druge strane, učenici srednjih škola koje smo anketirali ističu da se nisu susreli sa vršnjačkim nasiljem, ali da bi ga prijavili ukoliko bi do njega došlo u njihovom prisustvu.

“U našoj školi nema vršnjačkog nasilja. Kada bi se desilo, prijavio bih profesorima”, rekao je učenik treće godine Medicinske škole u Gračanici Dimitrije Dančetović.

“U školi ne postoji vršnjačko nasilje, ja nisam bio svedok tome. Da postoji, prvo bih se obratio direktoru škole”, rekao nam je Filip Dimitrijević iz Gračanice.

Nedavno je u Gračanici došlo do fizičkog napada na dvojicu učenika romske pripadnosti, od strane trojice đaka srpske nacionalnosti. Osumnjičeni i žrtve su učenici iste škole, saopšteno je iz policije.

„Ne radi se o etnički motivisanom slučaju. Radi se o vršnjačkom nasilju iz njima poznatog razloga. Jedno lice srpske nacionalnosti je bilo privedeno od strane državnog tužioca na 48 sati. Oslobođeno je i u toku je redovna procedura“, kazao je Trajković.

Komandir Policijske stanice u Gračanici roditeljima, profesorima, direktorima, ali i nadležnima u Opštini Gračnica zaduženim za obrazovanje, poručuje da se aktivnije uključe u rešavanje ovog problema.

Nasilje među školskom decom obuhvata širok spektar agresivnog ponašanja među đacima svih uzrasta. Neprihvatljivo izražavanje ljutnje i fustracija povremeno uzorkuje teške incidenate, čak i upotrebu oružja.

Škole i mediji u borbi protiv vršnjačkog nasilja

Neke škole, da bi skrenule pažnju na pojavu vršnjačkog nasilja organizuju sportske susrete, poput onih u Kosovskom Pomoravlju.

O vršnjačkom nasilju je u aprilu ove godine pisala i naša blogerka Viktorija u tekstu pod naslovom „Obrnuta pedagogija“.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane