Vesti
Društvo

Vršnjačko nasilje problem o kojem ne sme da se ćuti

Vršnjačko nasilje u školama je veliki društveni problem. Međutim, o njemu se ne govori previše, a često se i prikriva. Žrtve nasilja u većini slučajeva ćute a i kada progovore budu još više stigmatizovani, što neretko dovodi do potrebe da se promeni okruženje.
Vršnjačko nasilje problem o kojem ne sme da se ćuti
Ilustracija (Foto Pixabay)

Na centralnom Kosovu nije zvanično zabeležen veliki broj slučajeva vršnjačkog nasilja. Međutim, javnost još uvek pamti masovnu tuču srednjoškolaca i studenata isped škole u Lapljem Selu. Ovaj slučaj je dobio sudski epilog, a nekoliko mladića koji su u njoj učestvovali i pritvor.

Učenici osnovnih škola sa kojima smo razgovarali umeju da prepozanaju problem vršnjačkog nasilja.

„To u suštini može biti udaranje, guranje, čupanje za kosu, neko štipkanje, grebanje. Kada bih doživela nasilje, prvo bih se javila dežurnom nastavniku, pedagogu, direkotru, socijalnoj sluzbi, policiji, roditeljima, u zavisnosti kakva je vrsta nasilja i koliko je uznapredovala”, kaže Isidora Stojanović učenica OŠ ,,Miladin Mitic“.

„Poezijom protiv nasilja“

Isidora je inače, jedna od učesnica radionice „Poezijom protiv vršnjačkog nasilja“ koju je organizovala NVO „Putevima sunca“.

„Mi se godinama trudimo da deca saznaju sve o vršnjačkom nasilju i da znaju da prepoznaju nasilje, da znaju da razlikuju šta je vršnjačko nasilje od najobičnijeg čupanja kose i godinama se trudimo da deca nauče kome da se obrate što je najbitnije u celoj priči, a ne da trpe nasilje. Trudimo se da podstaknemo decu da oni sami osmisle aktivnosti koje bi mogli da rade u cilju prevencije vršnjačkog nasilja“, kazala je za RTV Kim direktorka ove organizacije Snežana Mihajlović.

„Kada je u pitanju vršnjačko nasilje, koliko je važna pravovremena reakcija kada se nasilje dešava, toliko je bitno da škola preduzima određene preventivne aktivnosti u tu svrhu. Mi smo u saradnji sa organizacijom `Putevima sunca` organizovali brojne radionice na kojima su učenici sticali saznanja o vršnjačkom nasilju, oblicima nasilja i kako da reaguju u situacijama kada su oni žrtve ili su pak posmatrači vršnjačkog nasilja“, kaže za Kim Danijela Stefanović, pedagog u OŠ „Miladin Mitić“.

Na radionici su učestvovala deca iz tri škole sa centralnog Kosova – „Kralj Milutin“ u Gračanici, „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu i „Knez Lazar“ u Donjoj Gušterici. Učenici ovih škola su kroz poeziju ukazivali na problem vršnjačkog nasilja.

„U zadnje vreme je to veoma često i mi svim silama to pokušavamo da sprečimo. Pričamo sa decom i objašnjavamo da to uopšte nije dobro, da to veoma šteti i da ostavlja razne posledice“, kaže Olivera Stojanović, učenica 7. razreda OŠ „Knez Lazar“ u Donjoj Gušterici.

„Mi se trudimo da podučimo decu da što manje bude nasilja i ovim radionicama pokušavamo da to sprečimo ili im kažemo da prijave nasilje nadležnima koji su za to stručni. Za sada u našoj školi nije bilo slučajeva“, kaže Anja Kolić.
„Iz ove škole je desetak nas učestvovalo u radionici. Naučili smo da ukoliko vidimo nasilje a ne možemo da pomognemo onda da pozovemo nekog starijeg ili da našim vršnjacima kažemo da sve mogu razgovorom da reše“, kaže Božana Gudžić.

A šta psiholozi kažu?

“Imamo sve više verbalnog nasilja pošto smo usmereni na elektoronsko nasilje koje se možda manje prepoznaje i prijavljuje jer se obrišu poruke, komentari, fotografije i ne ostaje kao trajno, odnosno nema dokaza. Svi to radimo, pišemo komentare, stavljemo lajkove, pa ne prepoznajemo da je i to vid nasilja”, objašnjava školski psiholog Valentina Nikolić.

Slične poruke šalje i njena koleginica Miljana Stojanović.

„Dešavalo se verbalno nasilje gde smo u saradnji sa roditeljima i razrednim starešinama na samom početku uspeli da rešimo problem i na tome se završavalo. U današnje vreme problem vršnjačkog nasilja je veoma prisutan, nažalost, kako na ulici, tako i u školi, a naš zadatak i ono za šta se naša škola zalaže jeste da podignemo svest učenika o problemu vršnjačkog nasilja i da preventivnim radom sprečimo da njega dođe“, zaključila je Stojanovićeva.

Ukoliko se ne prijavi na vreme i ne preduzmu odgovarajuće mere, vršnjačko nasilje može da ostavi brojne negativne posledice na fizičko i psihičko zdravlje žrtve. Nažalost te posledice nekada mogu biti i izgubljeni život.

 Ostale vesti

Osmani i Gevesler o životnoj sredini
"Energetska tranzicija, upravljanje otpadom i očuvanje vodenih resursa, ostaju neki od ključnih izazova na Kosovu", poručila je predsednica Vjosa Osmani tokom sastanka sa austrijskom ministarkom za klimatsku akciju, životnu sredinu, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju Leonorom Gevesler.
  • 23.06.2021
Počeo prijemni ispit za osmake
Osmaci su izašli iz školskih klupa 8. juna, ze je sada pred njima jedan od najvažnijih zadataka u životu, polaganje male mature. Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje, Milan Pašić, kazao je za RTS da učenici i roditelji ne treba da brinu jer je 11 odsto više mesta u školama, nego đaka koji će polagati završni ispit.
  • 23.06.2021
Prilužje: Održana polufinalna manifestacija za izbor Kosovke devojke
Na polufinalnoj večeri za izbor Kosovke devojke za opštinu Vučitrn-Prilužje izabrana je Valentina Mihajlović, prva pratilja je bila Kristina Bojković, dok je druga Lidija Mašić.
  • 23.06.2021
Ublažene antikovid mere, dozvoljene proslave i venčanja

Vlada Kosova usvojila je nove, blaže mere protiv koronavirusa i dozvolila održavanje zabava, venčanja i maturskih večera u trajanju do 23 časa, prenosi Koha.

  • 22.06.2021
Raste cena goriva
Ovogodišnji porast cena goriva neće se zaustaviti, upozorava Udruženje naftnih preduzeća i najavljuje još veća poskupljenja u narednim danima. Trenutno na, kosovskom tržištu litar dizela iznosi ne manje od 1,10 evra, a litar benzina 1,15 evra, prenosi RTK.
  • 22.06.2021
Kraj školske godine, sutra počinje mala matura
Nastava za osnovce i srednjoškolce završava se danas i od sutra počinje letnji raspust. Osmaci su sa nastavom završili ranije 8. juna, dok su maturanti gimnazija slavili kraj školovanja 25. maja.
  • 22.06.2021