Vesti
Društvo

Vrhovni sud Kosova oslobodio dvojicu Srba

Vrhovni sud Kosova oslobodio optužbi dva Srbina osumnjičena da su tokom rata u 1999. godine silovali Albanku.
Vrhovni sud Kosova oslobodio dvojicu Srba
Priština (Foto skyscrapercity.com)

Optužbi su oslobođeni Jovica Dejanović iz Prilužja i Đorđe Bojković iz Babinog Mosta. Protiv njih je podignuta zajednička optužnica krajem septembra 2012. godine.

Advokat Miodrag Brkljač koji je zajedno sa Ljubom Pantovićem bio branilac optuženih, rekao je novinarima da su Dejanović i Bojković od sinoć, kada je doneta presuda, slobodni ljudi, jer pravo žalbe na odluku Vrhovnog suda ne postoji.

Dejanovića i Bojkovića sud je u međuvremenu proglasio krivim I osudio na 12 odnosno 10 godina zatvora.

Brkljač je zaključio da je satisfakcija procesa u kome su njihovi klijenti nepravdno i bez ikakvog dokaza optuženi, to što se rodila neka nada i što se vraća vera da pravda postoji i da na kraju trijumfuje i u pravosudnom sistemu Kosova u kome učestvuju Euleksove sudije.Ostale vesti

Kosnet: Napadi na novinare su napadi na demokratske vrednosti

Ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet poručio je da su napadi na novinare napadi na zajedničke demokratske vrednosti.

  • 20.10.2020
Anđelka Ćup dobitnica nagrade za izveštavanje o siromaštvu
Glavna i odgovorna urednica portala Gračanica Online, Anđelka Ćup, nagrađena je za reportažu o životu u Romskoj mahali u opštini Južna Mitrovica u vreme koronavirusa.
  • 20.10.2020
GIC započeo izradu aparata za merenje kvaliteta vazduha
Inovacioni centar Gračanica (GIC) započeo je izradu aparata za merenje kvaliteta vazduha. Uređaj je u fazi testiranja i prevashodno je namenjen zatvorenim prostorijama, poput učionica, kuća ili kancelarija, kazao je za RTV Kim Đorđe Marković.
  • 20.10.2020
Laplje Selo: Pčelari pokrenuli mašinu za pravljenje voštanih ploča
Pčelari sa teritorije opštine Gračanica su do sada po satne osnove, uvek sa manjim ili većim procentom parafina, išli u Prištinu ili centralnu Srbiju. Mašina koju je donirala švajcarska organizacija “Helvetas” instalirana je na Poljoprivrednom fakultetu u Lapljem Selu, pa je proizvodnja kvalitetnih voštanih ploča konačno lokalizovana “na dobrobit svih”, a parafin se "nalazi na izlazu iz košnica".
  • 19.10.2020
Heroji u doba koronavirusa: Živ se čovek na sve navikne
U osmoj emisiji “Heroji u doba koronavirusa” profesorka srpskog jezika i književnosti Ana Kostić govorila je o poteškoćama i prednostima nastave na daljinu. Nikola Vasić predsednik Humanitarne organizacije „Kosovsko Pomoravlje” kazao je da su od početka pademije članovi ove organizacije podelili preko dve tone pomoći u vidu namirnica, lekova i higijenskih paketa.
  • 18.10.2020
Zatvoreno nekoliko kafića u Prištini zbog kršenja mera
Zbog kršenja pandemijskih mera sinoć je zatvoreno nekoliko kafića u naselju "Ruga B" u Prištini.
  • 17.10.2020