Vesti
Društvo

Vrednost Milutinovih zadužbina podstakla digitalizaciju fresaka

Manastirska zdanja s kraja 12. veka do poslednje decenije 14. stoleća zidana su u srpsko-vizantijskom stilu. Među zadužbinama koje je prema istorijskim podacima podigao kralj Milutin, četiri su upisane u Uneskov registar svetske kulturne baštine. Njihovoj lepoti diviće se i oni koji ne posećuju svetinje kada budu u digitalnom formatu.
Vrednost Milutinovih zadužbina podstakla digitalizaciju fresaka
Manastir Gračanica (Foto arhiva Kim)

Nemanjićki vladari nisu ostavili velelepne dvorce i zamkove, ali jesu monumentalne zadužbine. One predstavljaju najvrednije građevine u baštini naše kulturne istorije.

Najveći srpski srednjovekovni zadužbinar kralj Milutin svome narodu i otečestvu darovao je 40 velelepnih hramova.

U Eparhiji raško-prizrenskoj, dve svetinje koje je posvetio Uspenju Presvete Bogorodice – Manastir Gračanicu koja slovi za arhitektonsku lepoticu i crkvu Bogorodice Ljeviške u Prizrenu – upisane su u Uneskov registar svetske baštine.

Na severu Kosova nedaleko od Zvečana podigao je i Manastir Banjsku. Srpski baštinari nastoje da tim spomenicima vrate sjaj vremena kada su ih vrsni majstori zidali i slikari živopisali.

"Kada vi dođete da posetite jednu crkvu, vi se naravno ne divite samo arhitekturi i slikarstvu, već čovek zaista oseti nešto i razume zašto je Kosovo – Kosovo", rekao je sabrat Manastira Visokih Dečana protosinđel Andrej.

Kralj Milutin, praunuk osnivača Studenice, podigao je i malu crkvu posvećenu Bogorodičinim roditeljima, svetiteljima Joakimu i Ani, ne remeteći celinu studeničkog manastirskog kompleksa.

Za živopisanje crkve angažovao je najveće slikare toga doba. Predstoji digitalizacija fresko-slikarstva te svetinje.

"Mi na taj način pripremamo materijal naše srednjovekovne umetnosti za prezentaciju celom svetu. Digitalni snimci koji će biti na portalu Ministarsva kulture Muzeja Srbije biće dostupni celoj planeti", izjavio je urednik novosadskog "Platoneuma" Dušan Vujičić.

Tako će i oni koji ne mogu da posete srpske svetinje moći da se dive našim freskama koje su jedinstvene u svetu. Srbiju zato i nazivaju zemljom fresaka.Ostale vesti

Obuka za konobare, prilika za posao

Turistička organizacija Gračanice, po drugi put, organizuje obuku za konobare. Priliku da nauče kako da ugoste mušterije u gračaničkim restoranima imaju nezaposleni mladi ljudi, ali i oni koji su se već oprobali u ovom poslu.

  • 30.09.2020
KM: Obustava rušenja lokala do daljeg
Rušenje ilegalno izgrađenih objekata u Kosovskoj Mitrovici obustavlja se do daljeg, obavestila je danas na javnoj raspravi vlasnike i korisnike lokala glavna izvršna službenica opštine Severna Mitrovica Adrijana Hodžić. Ukoliko danas ne bude održana sednica i na njoj doneta odluka o stopiranju rušenja lokala na dve godine, građani, vlasnici i korisnici istih, za sutra najavljuju nove poteze, bez preciziranja o kakvim se tačno koracima radi.
  • 30.09.2020
Naim Ćeljaj novi ombudsman Kosova

Narednih pet godina Naim Ćeljaj obavljaće dužnost ombudspersona Kosova.

  • 29.09.2020
Porodice u staroj školi u Gračanici tri dana bez struje
U staroj školi u Gračanici dve porodice od subote nemaju struju. Do kvara je došlo nakon lošeg vremena, kada su kablovi pokidani. Stanarka Jelena Stanojević ističe da je ekipa Keds-a danas izašla na teren, ali da kvar nije rešen.
  • 28.09.2020
Budžetski prihodi Kosova za osam meseci manji oko 150 miliona
Zbog pandemije korona virusa, budžetski prihodi Kosova su za osam meseci oko 150 miliona evra manji, rečeno je u Carini i Poreskoj administraciji Kosova (PAK).
  • 27.09.2020
Može li zimnica bez ajvara?

Kada dođe kraj leta, na centralnom Kosovu počinje sezona spremanja zimnice. Žene, posebno one malo starije, tada su neverovatno užurbane i kreativne. Poseban ritual predstavlja spremanje ajvara.

  • 26.09.2020