Vesti
Društvo

Vrbovac: Ponovo radi Opština, meštanka štrajkuje glađu

Biljana Uzelac Marinković iz Vrbovca jedna je od onih stanovnika ovog sela koji već četiri i po meseca protestuju ispred zgrade Privremenog organa Opštine Vitina. Danas je, kako navodi, "nakon upada radnika ove institucije, koji su obili bravu, promenili cilindar i ušli u zgradu, odlučila da započne štrajk građu".

Vrbovac: Ponovo radi Opština, meštanka štrajkuje glađu
Zgrada PO Vitina u Vrbovcu (Foto B. Uzelac)

"Ja sam sama upala u jednu kancelariju, videla sam da je slobodno, stavila sam stolicu, ušla sam i tada sam najavila štrajk glađu, sve dok ne budu izašli radnici Opštine, dok ne dođe neko da sasluša naše probleme i da ih reši. Moj zahtev štrajkom glađu jeste da radnici izađu, da Opština bude u blokadi kao i ova četiri meseca, dok ne dođe neki predstavnik da rešimo ove probleme", navela je Uzelac Marinković.

Privremeni organ Opštine Vitina bio je u blokadi četiri i po meseca, radnici ove institucije sve do prošle noći, kako ona navodi, nisu dolazili na posao.

"Noćas su, ne znam kako, upali radnici Opštine. Došli smo ranije danas, oni su već bili unutar zgrade. Kada smo krenuli sa protestima, mi smo u bravu stavili čačkalicu i još svašta nešto, oni nisu mogli za kratko vreme to da odrade, oni su upali u zgradu i sad sede tu. Neko od njih kaže da je došao da radi. Opština je zatvorena četiri i po meseca, zašto nisu došli tada, nego sad, preko noći. Ja sam ovde uvek viđala od pet do deset radnika, danas su se pojavili neki koje uopšte nismo viđali. Od par njih sam čula da im je naređeno da dođu, ali ne znam od koga", rekla je Uzelac Marinković.

Ona je navela da su građani ovaj problem hteli da reše sa predsednikom PO Opštine Vitina Srđanom Nikolićem, ali da on već četiri meseca ne dolazi na posao.

"U početku smo prvo sa njim hteli da rešimo ovaj problem, ali se on uopšte nije pojavio. Onda smo zahtevali da dođu predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju da čuju naše probleme - međutim i od toga ništa. Čak i radnici Opštine koji su upali noćas u zgradu, par njih kad nas sretnu kažu da treba da nas časte, da još malo produžimo sa protestima da bi oni sedeli kući i primali platu. A sada im se preko noći radi, totalno nelogično", zaključila je Biljana.

Protest u selu Vrbovac ispred zgrade Privremenog organa Opštine Vitina nezadovoljni građani su započeli početkom februara ove godine. Nekoliko dana kasnije, obišao ih je pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Ivan Vujić.

"Došao je gospodin Vujić da sasluša ponaosob naše probleme. Tada nam je rečeno da napustimo Opštinu, dok ne dođu sa rešenjem. Mi smo obustavili protest, sačekali smo mesec dana i on je tadašnjim organizatorima rekao da za deset radnih mesta može da nam izađe u susret, a da će sa ostalima doći da razgovara 18. marta. Mi smo 18. marta došli, ali on se nije pojavio i mi smo od tog dana ispred zgrade opštine", dodala je Uzelac Marinković i navela da ih niko iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju nije pozvao za četiri i po meseca od kako protestuju.

Oko 12 ljudi blokira rad Privremenog organa Opštine Vitina zbog toga što, kako Uzelac Marinković navodi, mnogi zaposleni u ovoj lokalnoj samoupravi ne dolaze na posao, primaju duple plate i što među zaposlenima ima i onih koji uopšte ne žive na Kosovu ili su iz drugih opština. Nezadovoljni meštani Vrbovca sada žele da razgovaraju jedino sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Podsetimo, protest nezadovoljnih meštana ispred Privremenog organa Opštine Vitina, u selu Vrbovac počeo je 7. februara.Ostale vesti

Na Kosovu se nastavljaju restrikcije struje i pored tvrdnji zvaničnika da ih neće biti
Građani Kosova ponovo će se suočiti sa nedostatkom struje, uprkos izjavama vladinih zvaničnika da restrikcija neće biti.
  • 16.08.2022
Godišnjica napada na Klokot
Navršile su se 23 godine od minobacačkog napada na Klokot, u kome su živote izgubili Tihomir Radić i Silvana Spasić. Selo je granatirano 16. avgusta 1999. godine, oko 19.20 sati. Napad se desio nakon prestanka oružanih sukoba i dolaska međunarodnih misija.
  • 16.08.2022
Akcija Fondacije “Dajana Paunović”:  Letovanje za tri porodice
U organizaciji Fondacije „Dajana Paunović“ tri socijalno ugrožene porodce ove godine po prvi put će otići na letovanje, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 16.08.2022
Janjić: Nedovoljna efikasnost energetskog sektora na Kosovu
Glavni problem u snabdevanju strujom Kosova su u ovdašnjem energetskom sektoru i oslanjanju na ugalj, smatra Dušan Janjić iz Foruma za međuetničke odnose.
  • 15.08.2022
Završni ispit 17. 18. i 19. avgusta

Završni ispit u avgustovskom roku, u skladu sa Kalendarom aktivnosti za sprovođenje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja za školsku 2021/2022. godinu, biće održan 17, 18. i 19. avgusta, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

 

  • 15.08.2022
Počele restrikcije struje
Od danas su počele da se primenjuju restrikcije struje na Kosovu. U Gračanici i Čaglavici u prepodnevnim satima je bilo isključenja.
  • 15.08.2022