Vesti
Društvo

Vraćeni sa prelaza jer nisu imali ovlašćenja za vozila na albanskom

Policija Kosova vratila je krajem oktobra i početkom novembra sa prelaza Bela Zemlja nekoliko vozila iz smera Bujanovca ka Gnjilanu, jer vozači koji su upravljali automobilima na osnovu ispravnih ovlašćenja vlasnika iz Srbije, nisu imali i odgovarajući prevod na albanski jezik.
Vraćeni sa prelaza jer nisu imali ovlašćenja za vozila na albanskom
Administrativni prelaz Bela zemlja (Foto RTV Puls)

Miloš Ristić, jedan od vozača kojem nije dozvoljen ulazak na Kosovo, iz Raniluga kaže za RTV Puls da mu je službenik pogranične policije Kosova objasnio da je reč o reciprocitetu, jer srpska policija, navodno, instistira da ovlašćenja za upravljanje vozilima kosovskih državljana imaju i srpski prevod.

"Primetio sam da se ovo ne dešava stalno, nego kada je u smeni kosovski policajac sa službenom legitimacijom broj 4805 za koga sam kasnije saznao da se zove Zoran Aritonović. Nije mi jasno zašto baš taj policijac traži od mene prevod ovlašćenja, kada mu je srpski jezik maternji“, rekao je Ristić i napomenuo da je morao da se vrati sa prelaza Bela Zemlja iako je u automobilu vozio bolesnu suprugu.

Ristić se pita da li je reč o samovolji pojedinaca u kosovskoj policiji ili o nekom obavezujućem uputstvu za koje građani ne znaju.

"Ako takvo upustvo i postoji, ono bi svakako bilo u suprotnosti sa zakonom na Kosovu, budući da je srpski zvanični jezik i ravnopravan u upotrebi sa albanskim“, smatra Miloš Ristić.

Slučaj je prijavljen Policijskom inspektoratu Kosova (zaveden pod brojem 03-1829), povereniku za jezike Kosova, kao i Evropskom centru za pitanja manjina.Ostale vesti

Skoro rešenje za Gračanku? Jalovište i dalje problem
Najveći ekološki problemi u opštini Gračnica godinama su isti. Meštanima Lapljeg sela poslednjih pet, gorući problem predstavlja zagađena reka Gračanka. Opštinsko odeljenje urbanizma, planiranja i zaštite životne sredine, odlučilo je da Međunarodni dan zaštite životne sredine, ipak obeleži sadnjom cveća u dvorištu Doma kulture u ovom selu. 
  • 05.06.2020
U Gračanici formirano komunalno preduzeće
Opština Gračanica nedavno je oformila Javno komunalno preduzeće – Ekologija.
  • 05.06.2020
Ombudsman: Snažnije zalaganje za zaštitu životne sredine
Danas je Međunarodni dan zaštite životne sredine. Institucija Ombudsman upozorava da se Kosovo suočava sa problemima sa vodom, zagađenjem vazduha, upravljanje otpadom, kontrolom buke. „Svi ti ekološki problemi godinama ostaju u skoro istoj fazi“, ističe ombudsman.
  • 05.06.2020
Nakrivljena bandera opasnost po meštane, KEDS ne reaguje
U ulici Kralja Milutina u Gračanici, u blizini kuće porodice Stojković, još pre više od dvadeset dana se nakrivio električni stub koj preti da padne u dvorište. Ova bandera može da izazove veliku opasnost i ugrozi živote gračaničke porodice. Iz KEDS-a ne reaguju, iako su više puta obavešteni o problemu.
  • 05.06.2020
“Ponižavajuća poruka nove Vlade”

Nova vlada Kosova koja se danas sastala po prvi put, poslala je “ponižavajuću i degradirajuću poruku srpskoj zajednici”, time što za srpske novinare, nije obezbedila prevod, kaže Anđelka Ćup.

  • 04.06.2020
Dvadesetak kamiona ušlo na Kosovo sa

Više od 20 kamiona sa srpkom robom ušlo je na Kosovo i Metohiju sa dokumentacijom na kojoj je označena kosovska državnost, preneo je RTS-u Adriatik Staviljeci, portparol carinske službe u Prištini.

  • 04.06.2020