Vesti
Društvo

Vraćeni sa prelaza jer nisu imali ovlašćenja za vozila na albanskom

Policija Kosova vratila je krajem oktobra i početkom novembra sa prelaza Bela Zemlja nekoliko vozila iz smera Bujanovca ka Gnjilanu, jer vozači koji su upravljali automobilima na osnovu ispravnih ovlašćenja vlasnika iz Srbije, nisu imali i odgovarajući prevod na albanski jezik.
Vraćeni sa prelaza jer nisu imali ovlašćenja za vozila na albanskom
Administrativni prelaz Bela zemlja (Foto RTV Puls)

Miloš Ristić, jedan od vozača kojem nije dozvoljen ulazak na Kosovo, iz Raniluga kaže za RTV Puls da mu je službenik pogranične policije Kosova objasnio da je reč o reciprocitetu, jer srpska policija, navodno, instistira da ovlašćenja za upravljanje vozilima kosovskih državljana imaju i srpski prevod.

"Primetio sam da se ovo ne dešava stalno, nego kada je u smeni kosovski policajac sa službenom legitimacijom broj 4805 za koga sam kasnije saznao da se zove Zoran Aritonović. Nije mi jasno zašto baš taj policijac traži od mene prevod ovlašćenja, kada mu je srpski jezik maternji“, rekao je Ristić i napomenuo da je morao da se vrati sa prelaza Bela Zemlja iako je u automobilu vozio bolesnu suprugu.

Ristić se pita da li je reč o samovolji pojedinaca u kosovskoj policiji ili o nekom obavezujućem uputstvu za koje građani ne znaju.

"Ako takvo upustvo i postoji, ono bi svakako bilo u suprotnosti sa zakonom na Kosovu, budući da je srpski zvanični jezik i ravnopravan u upotrebi sa albanskim“, smatra Miloš Ristić.

Slučaj je prijavljen Policijskom inspektoratu Kosova (zaveden pod brojem 03-1829), povereniku za jezike Kosova, kao i Evropskom centru za pitanja manjina.Ostale vesti

Preporuka roditeljima da osnovci do četvrtog razreda što više idu školu

Ministar prosvete Srbije, Mladen Šarčević, izjavio je danas da je preporuka roditeljima da od 1. septembra osnovci od prvog do četvrtog razreda što više pohađaju nastavu u školama radi, kako je rekao, socijalizacije i prilagođavanja na školsku sredinu.

  • 11.08.2020
Osojane: Đurići ponovo imaju struju
Povratnička porodica Slavoljuba Đurića iz Osojana kod Istoka nakon više od sedam dana bez električne energije ponovo ima struju.
  • 11.08.2020
KFOR sa gradonačelnikom opštine Kamenica o bezbednosti građana
Komandant Regionalne komande KFOR-a, predvođene od strane NATO-a, pukovnik Erik Rajli, sastao se danas sa gradonačelnikom opštine Kamenica Ćendronom Kastratijem. Sastanak je bio deo redovnih kontakata koji se održavaju između osoblja KFOR-a i lokalnih vlasti na Kosovu, navodi se u saopštenju KFOR-a.
  • 11.08.2020
Učenici od 1. do 4. razreda u učionicama sa 15 đaka, stariji i u školi i onlajn

Učenici od prvog do četvrtog razreda će nastavu pohađati u učionici u prepodnevnoj smeni, odlučio je Krizni štab. Maksimalan broj đaka u učionici biće 15. Stariji razredi će kombinovati odlazak u školu i onlajn nastavu.

  • 11.08.2020
Gračanica: Humanitarna akcija za Aleksandra Popovića
U centru Gračanice od jutros je postavljen štand gde se može priložiti novac za pomoć u daljem lečenju Aleksandra Popovića iz Kosova Polja koji boluje od tumora na mozgu, navodi se u saopštenju Opštine Gračanice.
  • 11.08.2020
Osojane: Život bez struje u ulici Tesle i Pupina
Povratnička porodica Slavoljuba Đurića iz Osojana kod Istoka već sedam dana je bez električne energije.
  • 09.08.2020