Vesti
Društvo

Vožnja pod dejstvom alkohola: Tokom 2021. na severu Kosova 120 kazni

Tokom 2021. godine na severu Kosova izrečeno je 120 kazni za vožnju pod dejstvom alkohola; najveći broj u rejonu Leposavića, odnosno na delu magistralnog puta u ovoj opštini. Iz Kosovske policije ističu da imaju nultu toleranciju za vozače u alkoholisanom stanju i da su generalno pojačali mere bezbednosti i prevencije u saobraćaju. Ekspert za bezbednost u saobraćaju Petar Subotić ukazuje da je vožnja pod dejstvom alkohola jedan od glavnih uzročnika saobraćajnih nezgoda.
Vožnja pod dejstvom alkohola: Tokom 2021. na severu Kosova 120 kazni
Ilustracija (Foto Shutterstock)

Statistika

„Tokom 2021. godine imali smo ukupno 120 kazni za vožnju pod dejstvom alkohola, šest za odbijanja lica da se podvrgnu alkotestu. Po opštinama, imali smo 84 u Leposaviću, 19 u Zubinom Potoku, 17 u Zvečanu i šest u Mitrovici“, objašnjava Besim Hoti u razgovoru za Radio Kontakt Plus i Kim.

Činjenicu da je u Leposaviću najveći broj kazni, Hoti pojašnjava time što se u ovoj opštini nalazi deo magistralnog puta gde vozači voze većom brzinom.

„Povećan broj kazni je u zimskom periodu, u vreme praznika. Prema statistikama koje mi vodimo, 45 odsto kazni za vožnju pod dejstvom alkohola je bilo u vremenskom periodu od 20 časova do ponoći,“ , dodaje Hoti.

Zakon i kazne

Kažnjavanje vozača pod dejstvom alkohola sprovodi se prema kategorijama. Vozačima određenih kategorija se ne toleriše prisustvo alkohola u krvi, a visina kazni zavisi od količine izmerenog alkohola.

Procedura je takva da policijski službenik zaustavlja lice koje upravlja vozilom pod dejstvom alkohola, vozaču se napiše odgovarajuća kazna, isključuje se iz saobraćaja i zadržava se do istrežnjenja u policijskim prostorijama.

„Zadržavanje u ovom slučaju ne sme zakonski da traje duže od 12 sati. U tim slučajevima, mi ili zadržavamo lice do 12 sati ili se obaveštava neko od njegovih najbližih rođaka kako bi preuzeli lice i vozilo“, dodaje Hoti, ističući da se ni u kom slučaju vozilo ne predaje licu koje je pod dejstvom alkohola.

Kazne za vožnju pod dejstvom alkohola kreću se od tromesečne zabrane upravljanja vozilom, izricanjem negativnog poena i novčane kazne do 150 evra, pa do 500 evra, 12 meseci zabrane upravljanja motornim vozilom i izricanja tri negativna poena.

„Najveće zaprećene kazne su za vozače koji imaju alkohol u krvi više od 1,5 promila“, pojašnjava Hoti.

„Postoje i slučajevi kad vozači odbiju da se podvrgnu alkotestiranju. Za takve vozače je predviđena novčana kazna od 150 evra, šest meseci zabrane upravljanja vozilom i izriču mu se tri negativna poena“, dodaje on. 

Osim što je tokom 2021. zabeležen veliki broj kazni zbog vožnje pod dejstvom alkohola, tokom iste godine broj kazni za vozače na severu Kosova porastao je za 49 odsto. Međutim, prošla godina bila je zapamćena po još jednoj nesvakidašnjoj statistici – čak sedam smrtnih ishoda usled saobraćajnih nesreća, od kojih je jedna bila zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

„Ovo je jedan od najvećih brojeva koji je ikada zabeležen od postojanja regiona Mitrovica Sever od 2013. godine, tako da je zaista zabrinjavajuće. Upravo zbog tih slučajeva, ove godine smo pojačali mere bezbednosti i prevencije u saobraćaju“, naveo je Hoti.

„Naša poruka i apel svim građanima je da vozači ne upravljaju vozilom ako su konzumirali alkohol, da svi učesnici u saobraćaju poštuju pravila. Poštujući sebe i pravila, poštuju i sve učesnike u saobraćaju. Što se tiče alkohola - nulta tolerancija, kako bismo sačuvali živote svih učesnika u saobraćaju“, ističe Hoti, koji kao prevenciju vidi, između ostalog, i medijsku kampanju.

Subotić: Nebezbednost i sa malim količinama alkohola

„Mala količina alkohola dovodi do toga da se promeni psihofizičko stanje“, ističe diplomirani inženjer saobraćaja Petar Subotić.

Alkohol kod vozača utiče na produžavanje vremena reagovanja, promene u širini vidnog polja, uočavanja, rasuđivanja, objašnjava.

„Ako su male količine alkohola, dolazi do povećanja samopouzdanja, vozi se brže, vozač radi neke stvari koje ne bi radio da je trezan. Ako je vozač pod dejstvom velike količine alkohola, na primer 1.5 promila, to je teško pijanstvo, onda vozač vozi potpuno drugačije – polako, usporava saobraćaj i na taj način pokušava da bude nekako bezbedan. Međutim, to ne znači da on dobro odlučuje, njemu je tada i širina puta od šest metara uska“, dodaje Subotić.

Naš sagovornik ističe da je vožnja pod dejstvom alkohola nebezbedna na svim relacijama, bez obzira na njihovu dužinu:

„Vozač pod dejstvom alkohola je nebezbedan u svakom slučaju“, rekao je Subotić.

Govoreći o prevenciji, on ističe da je podizanje svesti i medijska kampanja jedan od načina prevencije.

„Potrebno je da se što više priča u medijima, da se edukuju mladi da je alkohol jedan od glavnih uzročnika saobraćajnih nezgoda. Brzina je prva, alkohol je drugi“, navodi on.

„Moja poruka je da se ne vozi pod dejstvom alkohola, da vozači prvenstveno misle o sebi i svom životu, da zaštite sebe i ostale od sebe, da poštuju propise“, poručuje Subotić.Ostale vesti

Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
  • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
  • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
  • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
  • 28.06.2022
Milorad Arlov: Uvek mora postojati način
"Želim svima koji žive na Kosovu i Metohiji, Srbima i Albancima, da žive mirno i dostojanstveno. Uvek mora postojati način da bude miran suživot. Mir je najvrednije što može da bude među svim narodima", rekao je predsednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu Milorad Arlov nakon vidovdanske liturgije u manastiru Gračanica.
  • 28.06.2022