Vesti
Društvo

Vozila na Kosovu će od 1. marta biti označavana registracionim nalepnicama

Centralna banka Kosova (CBK) saopštila je da je od 1. marta planirano da počne puna implementacija projekta postavljanja nalepnica (stikera) na motorna vozila kako bi se lakše ustanovilo da li ta vozila saobraćaju kao registrovana ili ne.
Vozila na Kosovu će od 1. marta biti označavana registracionim nalepnicama
Ilustracija (Foto teslamotorsclub)

Registracione nalepnice su jedan od neophodnih preduslova za članstvo u organizaciji Saveta biroa u Briselu. Savet biroa (The Council of Bureaux, CoB) je organizacija koja omogućava zaštitu žrtava u prekograničnom saobraćaju. CoB radi pod okriljem Ujedinjenih nacija i sarađuje sa institucijama EU na poboljšanju slobodnog kretanja vozila i rešavanju internih potraživanja u vezi sa saobraćajnim nesrećama, ali nema političku ili lobističku svrhu.

U tu svrhu je u Prištini održan sastanak između guvernera CBK Fehmija Mehmetija i zamenika ministra životne sredine Hisena Durmišija, predstavnika Kosovskog biroa osiguranja (KBO) Besarba Bljakaja i predsedavajućeg Administrativnog saveta i izvršnog direktora Samija Mazrekua.

Na sastanku je rečeno da će sve finansijske i operativne troškove u vezi sa postavljanjem nalepnica na motorna vozila snositi osiguravajuća društva, odnosno KBO kao predstavnik industrije osiguranja na Kosovu, te da budžet Kosova neće imati nikakav finansijski teret u vezi sa nalepnicama.

"Od 1. marta 2022. godine planirano je da krenemo u punu realizaciju projekta, tako da u roku od godinu dana imamo novo stanje na vozilima koja su redovno registrovana na Kosovu. Od ovog datuma, pripadnici KBO-a imaće ovlašćenje za postavljanje nalepnica na motorna vozila, prilikom njihovog osiguravanja u centrima za registraciju vozila“, navodi se u saopštenju za medije koje je izdato nakon sastanka.

Radi potpune realizaciju ovog projekta biće potpisan memorandum o razumevanju u trajanju od godinu dana.

Zamenik ministra Durmiši se obavezao da će u okviru ovog memoranduma o razumevanju Vlada Kosova doneti sve neophodne podzakonske akte za punu implementaciju projekta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Policija Kosova, u okviru zakonskih nadležnosti koje imaju, proveravaće urednost relevantne dokumentacije motornih vozila u drumskom saobraćaju.Ostale vesti

Novak Đoković odlikovan Ordenom
Najbolji teniser sveta Novak Đoković odlikovan je Ordenom Nikole Tesle, saopšteno je iz Tesline naučne fondacije iz SAD, koju čine američki Srbi, Amerikanci i obožavaoci srpskog genija iz čitavog sveta.
  • 21.01.2022
Brnabić: Poništene dozvole, odluke, rešenja, stavili smo tačku na Rio Tinto
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je na sednici Vlade ukinuta Uredba o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit, kao i sve dozvole i uredbe u vezi sa kompanijom "Rio Tinto".
  • 20.01.2022
Bogatstvo firme nije u novcu i klijentima, već su to ljudi
Pre skoro četiri godine, dva mladića imala su viziju, koja je dovela do toga da zakorače u nepoznato i počnu novo poglavlje u svojim životima. Osnovali su, sada već jako uspešnu IT kompaniju, želeći da budu produktivni članovi društva, ali u svom rodnom gradu.
  • 20.01.2022
Opština Gračanica: Šteta od požara biće sanirana

Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić obišla je porodice u Lapljem Selu čije je stanove u jutarnjim časovima zahvatio požar. Ona je konstatovala da je pričinjena velika materijalna šteta, ali kako je istakla u ovom trenutku je najvažnije da u požaru nije bilo povređenih.

  • 20.01.2022
Radnici KBC-a u Gračanici otkazali protest, dobili poziv iz Beograda
Radnici Kliničko bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici otkazali su za sada protest koji su planirali da održe u ponedeljak 24. januara u Gračanici.
  • 20.01.2022
Laplje Selo: Neočišćeni dimnjak najverovatniji uzrok požara
Stanari zgrade koja se nalazi preko puta OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu su primetili požar na krovu tog objekta u ranim jutarnim časovima. Lokalna vatrogasna ekipa je odmah po pozivu izašla na teren, ali je usled neposedovanja adekvatne opreme bila prinuđena da pozove pomoć iz Prištine. Prištinski vatrogasci zbog problema sa merdivinama nisu mogli momentalno da pristupe gašenju vatre koja je uzrokovala veliku materijalnu štetu.
  • 20.01.2022