Vesti
Društvo

Vozila na Kosovu će od 1. marta biti označavana registracionim nalepnicama

Centralna banka Kosova (CBK) saopštila je da je od 1. marta planirano da počne puna implementacija projekta postavljanja nalepnica (stikera) na motorna vozila kako bi se lakše ustanovilo da li ta vozila saobraćaju kao registrovana ili ne.
Vozila na Kosovu će od 1. marta biti označavana registracionim nalepnicama
Ilustracija (Foto teslamotorsclub)

Registracione nalepnice su jedan od neophodnih preduslova za članstvo u organizaciji Saveta biroa u Briselu. Savet biroa (The Council of Bureaux, CoB) je organizacija koja omogućava zaštitu žrtava u prekograničnom saobraćaju. CoB radi pod okriljem Ujedinjenih nacija i sarađuje sa institucijama EU na poboljšanju slobodnog kretanja vozila i rešavanju internih potraživanja u vezi sa saobraćajnim nesrećama, ali nema političku ili lobističku svrhu.

U tu svrhu je u Prištini održan sastanak između guvernera CBK Fehmija Mehmetija i zamenika ministra životne sredine Hisena Durmišija, predstavnika Kosovskog biroa osiguranja (KBO) Besarba Bljakaja i predsedavajućeg Administrativnog saveta i izvršnog direktora Samija Mazrekua.

Na sastanku je rečeno da će sve finansijske i operativne troškove u vezi sa postavljanjem nalepnica na motorna vozila snositi osiguravajuća društva, odnosno KBO kao predstavnik industrije osiguranja na Kosovu, te da budžet Kosova neće imati nikakav finansijski teret u vezi sa nalepnicama.

"Od 1. marta 2022. godine planirano je da krenemo u punu realizaciju projekta, tako da u roku od godinu dana imamo novo stanje na vozilima koja su redovno registrovana na Kosovu. Od ovog datuma, pripadnici KBO-a imaće ovlašćenje za postavljanje nalepnica na motorna vozila, prilikom njihovog osiguravanja u centrima za registraciju vozila“, navodi se u saopštenju za medije koje je izdato nakon sastanka.

Radi potpune realizaciju ovog projekta biće potpisan memorandum o razumevanju u trajanju od godinu dana.

Zamenik ministra Durmiši se obavezao da će u okviru ovog memoranduma o razumevanju Vlada Kosova doneti sve neophodne podzakonske akte za punu implementaciju projekta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Policija Kosova, u okviru zakonskih nadležnosti koje imaju, proveravaće urednost relevantne dokumentacije motornih vozila u drumskom saobraćaju.Ostale vesti

Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022
Radio Goraždevac: Neko štiti osobu koja je pretila našim novinarima
Nakon pretnje koje je M.B. uputio novinarima Radio Goraždevca, javni tužilac u Peći je odredio pritvor od 48 sati za krivično delo pretnje ili zastrašivanja. Slučaj je zaveden pod brojem 2022-DA-1385. Dok su uzimali izjave, neko je pokušavao da utiče na dežurne policajce, javlja Radio Goraždevac.
  • 05.08.2022
Srbiji od EU 223,6 miliona evra

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Josimović saopštila je da je Evropska unija odobrila Republici Srbiji bespovratna sredstva od 223,615 miliona evra za investiranje u sedam projekata, od kojih su tri u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture.

  • 05.08.2022
Na prelazima duge kolone, na Merdaru se čeka i do 180 minuta
Na svim administrativnim i graničnim prelazima se beleže duža zadržavanja vozila u oba smera. U ranim jutarnjim satima kolone su nešto kraće, ali već nešto pre podneva na prelazu Jarinje je na ulazu na Kosovo bilo više od sto vozila u koloni, dok ih je na izlazu nešto manje.
  • 05.08.2022