Vesti
Društvo

Voda se povlači iz jednog dela Bošnjačke mahale, nivo Ibra u blagom porastu

Situacija sa poplavljenim područjima u Bošnjačkoj mahali je teška, ali se razlikuje stanje u ulicama Knjaza Miloša i Nemanjinoj. Prema informacijama Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica vodostaj reke Ibar je u blagom porastu, ali je situacija pod kontrolom i nema mesta panici, saopšteno je. 
  • 21.01.2023
  • 13:45 h
  • Društvo
  • izvor: KoSSev, Radio Mitrovica Sever
  • komentara:
  • pregleda: 159
Voda se povlači iz jednog dela Bošnjačke mahale, nivo Ibra u blagom porastu
Džakovi sa peskom u Bošnjačkoj mahali (Foto KoSSev)

U zgradi „Beograđanka“ u Nemanjinoj ostale su bare i dosta blata ali voda je u povlačenju, piše KoSSev. Džakovi i dalje stoje oko predškolske ustanove „Danica Jaramaz“, kao i oko zgrada.

I dok se u Nemanjinoj ulici voda povlači, a meštani se još od prvog povlačenja juče samoorganizuju, čisteći ulaze, dvorišta, garaže, ulice i ostalo pokućstvo, situacija nije takva par stotina metara niže niz Ibar, odnosno sa druge strane istočnog mosta.

Prva zgrada i kuće koje se nalaze sa leve strane istočnog mosta, kao i kuće sa desne strane mosta i dalje su pod vodom. Štaviše, kako je više meštana posvedočilo jutros a koji su se pre dva dana odatle evakuisali, ali obilaze svoje domove, voda koja se sinoć unekoliko povukla, od jutros nadolazi.

Struje u ovim kućama nema, trafo je pod vodom.

Meštani za KoSSev kažu da su i dodatno uznemireni, jer, dok sa jedne strane primećuju novi dotok vode, jutros nisu na terenu, kažu, nisu zatekli nadležne.

„Mi smo očekivali, juče kada je voda počela da se povlači, da će nadležni da organizuju nasipanje džakovima ovog našeg dela, zato što vidimo da je Ibar nestabilan, i evo, jutros kad sam došla da obiđem svoju kuću, vidim, voda opet nadošla“, kazala je stanovnica ovog dela, koja je sada evakuisana.

Drugi sugrađani iz Bošnjačke mahale, strahuju i za bezbednost svoje imovine

„Ja se sada najviše plašim obijanja. Kuće su nam nezaštićene, izašli smo samo sa osnovnim stvarima. Sada naša imovina može da bude lak plen. Ja molim sve nadležne službe da nam pomognu ali i da povedu računa o bezbednosti ovde“, navodi druga meštanka. I ona je evakuisana.

Nivo Ibra u blagom porastu, ali je situacija pod kontrolom

Kako je saopšteno iz PO Opštine Kosovska Mitrovica nadležne ekipe prate konstantno razvoj situacije.

Ekipe Vatrogasne službe jutros su u Česminom lugu imale intervenciju spasavanja starice koja u prvom “naletu” vode nije želela da napusti svoj dom. Ona je dobro i na sigurnom je.

Cisterne sa tehničkom vodom su kod Sreza, u bolničkom krugu i naselju “Brđani” a tokom popodneva biće i u “Mikro naselju”.

Ekipe JKP “Vodovod – Ibar” i dalje rade na rešavanju uspostavljanja redovnog vodosnabdevanja, koje je još uvek delimično i povremeno i uglavnom na nižim kotama.

Radnici Vatrogasne službe su dostavili odeljenju dijalize u Kliničko bolničkom centru čistu vodu.Ostale vesti

’’Radosti moja’’ i ’’Osmeh na dar’’ podelili paketiće deci u Goraždevcu

Predstavnici hrišćanske zajednice „Radosti Moja“ i humanitarne organizacije „Osmeh na dar“ podelili su paketiće deci u Goraždevcu.

  • 29.01.2023
Proslava Svetog Save u Prizrenu

U crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu, uz prisustvo velikog broja vernika svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi.

  • 27.01.2023
’’Zadovoljstvo je pripremati priredbu za Savindan sa talentovanom decom’’

Svečanim programom koji su pripremili učenici srednje Medicinske škole u Lapljem Selu je obeležen praznik posvećen Svetom Savi, utemeljivaču obrazovanja i prvom srpskom arhiepiskopu. „Zadovoljstvo je pripremati Svetosavsku priredbu sa talentovanim učenicima“, rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti Marina Ćirković.

  • 27.01.2023
Savindan obeležen svečano u Goraždevcu

U prisustvu monaha iz Visokih Dečana i monahinja iz Pećke Patrijaršije u Goraždevcu je obeležena školska slava Sveti Sava. Prigodan kulturno-umetnički program priredili su učenici i nastavnici osnovne škole „Janko Jovićević“ i izmeštene gimnazije koja nosi ime svetitelja.

  • 27.01.2023
Mladi na Balkanu najduže žive sa roditeljima
Zemlje Balkana prednjače u broju mladih ljudi između 18 i 35 godina koji svoj dom dele sa roditeljima i kasno počinju da žive samostalno. U Srbiji 65 odsto mladih u ovoj dobi žive sa roditeljima.
  • 27.01.2023
Stanari u Lapljem Selu dobili stambena rešenja
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić uručila je stambena rešenja porodicama koje žive u stambenim zgradama u Lapljem Selu, a koje na ista čekaju više od jedne decenije.
  • 26.01.2023