“Voda iz vodovoda ispravna, podzemne vode u granicama dozvoljenih”

Rezultati ispitivanja površinskih i podzemnih voda u Gračanici su u granicama dozvoljenih, a voda iz gradskog vodovoda je bakteriološki ispravna, kazala je dr Ljiljana Anđelković iz  Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici.

Podeli ovaj članak sa:
 • Brana na Gračaničkom jezeru nakon obilnih kiša (Foto Kim)

Dr Anđelković, specijalista higijene, kazala je za Kontakt plus radio da je za laboratorijske analize uzorkovana površinska i podzemna voda u Gračanici i da je sve izvršeno u cilju pregleda kvalitetata vode u uslovima pojačanih padavina.

“Rezultati fizičko-hemijskog ispitivanja i ispitivanja na teške metale i opasne materije u površinskim i podzemnim vodama uredni su i u granicama dozvoljenih vrednosti,” rekla je Anđelkovićeva.

Ona je dodala da su dobili i rezulate ispitivanja vode za piće u Gračanici i Lapljem Selu iz gradskog vodovoda i da je i ta voda baktreriološki bila ispravna.

Govoreći o sledećim koracima koje će preduzeti u naseljima na centralnom Kosovu pogođenim poplavama Anđelkovićeva je rekla da će biti izvršena dezinfekcija poplavljenog terena odnosno kuća, dvorišta, pomoćnih objekata i da će se izvršiti čišćenje i dezinfekcija bunara.

Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici ispitivao je uzorke vode na inicijativu Opštine Gračanica koja je reagovala nakon tvrdnje organizacije “3 E Institut” da se u vodi i zemljištu nalaze teški metali iz jalovišta rudnika Kišnica koji su tu dospeli nakon poslednjih poplava.

Ostale vesti

 • Posle deset godina redovno snabdevanje vodom u Koretištu i Pasjaku

  Posle deset godina redovno snabdevanje vodom u Koretištu i Pasjaku

  Od juče, meštani novobrdskih sela Koretište i Pasjak, imaju redovno snabdevanje vodom. Opština Novo Brdo, iz sopstvenog budžeta, uplatila je Kosovskom preduzeću za distribuciju i snabdevanje električnom energijom  KEDS dve hiljade evra na ime starog duga koji nisu izmirili potrošači, zbog čega je obustavljena isporuka struje za lokalni vodovod.

 • IFJ pozvao predsednika Kosova da zaustavi uznemiravanje novinara

  IFJ pozvao predsednika Kosova da zaustavi uznemiravanje novinara

  Međunarodna federacija novinara (IFJ) je povodom pritvaranja ekipe Radio Beograda i zadržavanja novinara televizije Pink i agencije Tanjug na administrativnom prelazu Jarinje poslala pismo predsedniku Kosova u kojem se kosovske vlasti pozivaju na poštovanje međunarodnih standarda i prestanak uznemiravanja novinara koji prate događaje na Kosovu.

 • Nagrade za novinarsko izveštavanje o siromaštvu

  Nagrade za novinarsko izveštavanje o siromaštvu

  U svetu se danas obeležava Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. Tim povodom Asocijacija novinara Kosova u saradnji sa timom Ujedinjenih nacija, dodelila je novinarima nagrade za najbolje priče na temu siromaštva za 2019. godinu.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane