Vesti
Društvo

“Voda iz vodovoda ispravna, podzemne vode u granicama dozvoljenih”

Rezultati ispitivanja površinskih i podzemnih voda u Gračanici su u granicama dozvoljenih, a voda iz gradskog vodovoda je bakteriološki ispravna, kazala je dr Ljiljana Anđelković iz  Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici.
“Voda iz vodovoda ispravna, podzemne vode u granicama dozvoljenih”
Brana na Gračaničkom jezeru nakon obilnih kiša (Foto Kim)

Dr Anđelković, specijalista higijene, kazala je za Kontakt plus radio da je za laboratorijske analize uzorkovana površinska i podzemna voda u Gračanici i da je sve izvršeno u cilju pregleda kvalitetata vode u uslovima pojačanih padavina.

“Rezultati fizičko-hemijskog ispitivanja i ispitivanja na teške metale i opasne materije u površinskim i podzemnim vodama uredni su i u granicama dozvoljenih vrednosti,” rekla je Anđelkovićeva.

Ona je dodala da su dobili i rezulate ispitivanja vode za piće u Gračanici i Lapljem Selu iz gradskog vodovoda i da je i ta voda baktreriološki bila ispravna.

Govoreći o sledećim koracima koje će preduzeti u naseljima na centralnom Kosovu pogođenim poplavama Anđelkovićeva je rekla da će biti izvršena dezinfekcija poplavljenog terena odnosno kuća, dvorišta, pomoćnih objekata i da će se izvršiti čišćenje i dezinfekcija bunara.

Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici ispitivao je uzorke vode na inicijativu Opštine Gračanica koja je reagovala nakon tvrdnje organizacije “3 E Institut” da se u vodi i zemljištu nalaze teški metali iz jalovišta rudnika Kišnica koji su tu dospeli nakon poslednjih poplava.Ostale vesti

Usvojena odluka o dodeli parcele za gradnju Centra za zajednice u Suvom Dolu, odobrena gradnja škole u naselju Nic u Čaglavici

Na prvoj redovnoj sednici Skupštine opštine Gračanica, između ostalog, usvojen je predlog o dodeli parcele u Suvom Dolu za igradnju Centra za zajednice. Ocenjeno je da je bezbednosna situacija krhka, kao i da je potrebno veće angažovanje lokalne policije.

  • 30.01.2023
’’Radosti moja’’ i ’’Osmeh na dar’’ podelili paketiće deci u Goraždevcu

Predstavnici hrišćanske zajednice „Radosti Moja“ i humanitarne organizacije „Osmeh na dar“ podelili su paketiće deci u Goraždevcu.

  • 29.01.2023
Proslava Svetog Save u Prizrenu

U crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu, uz prisustvo velikog broja vernika svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi.

  • 27.01.2023
’’Zadovoljstvo je pripremati priredbu za Savindan sa talentovanom decom’’

Svečanim programom koji su pripremili učenici srednje Medicinske škole u Lapljem Selu je obeležen praznik posvećen Svetom Savi, utemeljivaču obrazovanja i prvom srpskom arhiepiskopu. „Zadovoljstvo je pripremati Svetosavsku priredbu sa talentovanim učenicima“, rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti Marina Ćirković.

  • 27.01.2023
Savindan obeležen svečano u Goraždevcu

U prisustvu monaha iz Visokih Dečana i monahinja iz Pećke Patrijaršije u Goraždevcu je obeležena školska slava Sveti Sava. Prigodan kulturno-umetnički program priredili su učenici i nastavnici osnovne škole „Janko Jovićević“ i izmeštene gimnazije koja nosi ime svetitelja.

  • 27.01.2023
Mladi na Balkanu najduže žive sa roditeljima
Zemlje Balkana prednjače u broju mladih ljudi između 18 i 35 godina koji svoj dom dele sa roditeljima i kasno počinju da žive samostalno. U Srbiji 65 odsto mladih u ovoj dobi žive sa roditeljima.
  • 27.01.2023