Vesti
Društvo

Vlasnik kompanije ’’Maksi taksi’’ tužio Opštinu Gračanica

Vlasnik kompanije za prevoz putnika „Maksi taksi“ (Maxi taxi), Zoran Ivić, za Radio Kim tvrdi da ga je Opština Gračanica oštetila time što mu nije izdala dozvolu za proširenje kapaciteta firme kako bi sklopio ugovor o saradnji sa novootvorenim „Priština Molom“ (Prishtina Mall). On je nameravao da zaposli još 20 radnika sa teritorije ove opštine koji bi prevozili putnike do i od ovog tržnog centra, već je istu dala nedavno registovanoj firmi „Priština taksi 205“ u vlasništvu Albanca.
Vlasnik kompanije ’’Maksi taksi’’ tužio Opštinu Gračanica
Vozila prevoznika Maksi taksi (Foto Privatna arhiva)

Zoran Ivić u izjavi za Radio Kim kaže da je tokom januara meseca od tržnog centra "Prištna Mol" dobio ponudu za sklapanje ugovora o saradnji kao vlasnik jedine registrovane kompanije za prevoz putnika sa teritorije opštine Gračanica.

Međutim, zbog aktuelnog Pravilnika opštine o obavljanju prevoza putnika (član 5.), nije mogao da potpiše ugovor pa je od lokalne samouprave zatražio izdavanje dodatnih dozvola, odnosno omogućavanje povećanja broja vozila za još deset automobila koji bi služili samo za prevoz od i do ovog tržnog centra.

"Mi kao kompanija trenutno posedujemo 10 radnih dozvola, to je maksimalan limit koji je opština dozvolila. Mi ne možemo da kupimo još vozila, bez da nam opština dozvoli određeni broj radnih dozvola. Ja sam to njima rekao (menadžmentu tržnog centra) i oni su mi dali rok od tri meseca da to sredim", naveo je on.

Zbog toga je Ivić 7. februara predao zahtev za povećanje broja radnih dozvola u Odeljenju za ekonomski razvoj Opštine Gračanica.

"U tom zahtevu sam obrazložio šta nama kao kompaniji treba, dakle tih 10 radnih dozvola kako bi uposlili još minimum 20 ljudi. Ja trenutno imam 10 automobila i to je dovoljno da pokrije teritoriju opštine. Međutim, kapacitet tog tržnog centra je veliki, to je nekih 300.000 metara kvadratnih, i nama bi trebale dodatne dozvole da pokrijemo i to. U zahtevu sam obrazložio da tih 10 vozila neće raditi transport putnika u samoj Gračanici, jer će oni raditi u tržnom centri i naselju ’Marigona’, duž magistrale. Iz Odeljenja za ekonomski razvoj su mi rekli - da bi došlo do povećanja broja vozila, Opština mora da izvrši promenu pravilnika", kaže on.

Pravilnik o obavljanju prevoza putnika taksijem na teritoriji opštine Gračanica po kome se uređuje rad taksi kompanija u članu 5. određuje da maksimalan broj operatera i vozila za pravna lica "ne sme preći 10 vozila, bez obzira na broj operatera".

Da bi se izdala dozvola za povećanje kapaciteta broja vozila, trebalo bi da zaseda Skupština opštine i izmeni postojeći pravilnik, odnosno njegov član 5.

"To je tako ostalo, da se vidi sa pravnom službom kako će to da se reši", objašnjava Ivić, ističući da je od početka februara čekao pozitivan odgovor iz Opštine.

Međutim, prošlog petka 3. marta je, kako navodi Ivić, Opština Gračanica izdala dozvolu za rad novoj kompaniji "Priština taksi 205 Š.P.K" u vlasništvu Dritona Rastavica iz sela Magure u opštini Lipljan koja je registrovana 10. februara ove godine.

Ova dozvola je izdata bez izmene postojećeg pravilnika, naglašava Ivić.

"Nakon mog zahteva, Opština Gračanica je registrovala novu firmu, omogućila joj potpisivanje ugovora sa tržnim centrom o korišćenju parking mesta i izdala im licencu za rad za nekih 20 vozila koja su već kupljena i objavljen je konkurs za 45 radnih mesta", kazao je on.

Milovanović: "Maksi taksi" nije imao ugovor za tržnim centrom

Nakon tri dana čekanja na odgovor, direktor Odeljenja za ekonomski razvoj i integracije Nebojša Milovanović je odgovorio Kim radiju na tvrdnje vlasnika kompanije "Maksi taksi".

Milovanović tvrdi da Ivić nije dobio dozvolu za povećanje broja vozila jer nije imao potpisan ugovor sa tržnim centrom "Priština Mol".

"Kompanija ’Priština 205’ je, u skladu sa Pravilnikom o obavljanju prevoza putnika taksijem na teritoriji opštine Gračanica, uredno dobila samo sertifikat za taksu na delatnost taksi prevoza koji je platila na osnovu cenovnika koji stoji u pomenutom pravilniku. Ta kompanija je dobila 20 parking mesta na korišćenje od novog tržnog centra. U proceduri je dobijanje eventualnih dozvola", kaže Milovanović za Radio Kim.

Ističe da kompanija "Maksi taksi" nije uspela da potpiše ugovor sa tržnim centrom te da, zbog toga, nije ni dobila dozvolu.

"Kod nas može da dođe u obzir samo onaj ko donese ugovor sa privatnim licem. Kompanija ’Priština 205’ je donela ugovor na pet godina za zakup 20 parking mesta. To je jedini razlog zašto Zoran (Ivić) nije dobio dozvolu. Njegova kompanija će u slučaju promene Pravilnika, koja je u toku, i ukoliko ima potrebe da angažuje dodatno neka vozila moći će, naravno, sa relacije Gračanice i svih drugih naselja da vozi ka tržnom centru”, kaže direktor Odeljenja za ekonomski razvoj.

Kaže i da je "problem što u pomenutom tržnom centru ne mogu da budu parkirana vozila nijedne taksi kompanije ukoliko ona nema ugovor sa privatnim licem".

"Mi, kao Opština, ne možemo da određujemo mesta jer tamo nema javnog parkinga", rekao je on dodajući da "opština ne može da izda dozvolu bilo kome".

Direktor Odeljenja za ekonomski razvoj i integracije je naveo da je u toku promena Pravilniku o obavljanju prevoza putnika taksijem na teritoriji opštine Gračanica jer, kako kaže, na teritoriji ove lokalne samouprave postoji potreba za više vozila za prevoz putnika.

Ivić podneo krivičnu prijavu

Zoran Ivić je 6. marta ove godine Osnovnom tužilaštvu u Prištini podneo krivičnu prijavu protiv Opštine Gračanica zbog, kako se navodi, krivičnog dela iz člana 414. stav 1 krivičnog zakona Kosova, a istovremeno svoj zahtev za izmenu Pravilnika stavio u pasivno stanje.

Vlasnik kompanije za prevoz putnika "Maksi taksi" se pita "kako jedan zakon važi za njega, a ne važi za druga lica?".

"Osećam se poraženo. Ako taj zakon važi za mene, mora da važi i za neko treće lice. Ako smo ravnopravni u toj borbi, pobediće ko je sposobniji i ko ima bolje uslove. Trenutno, ja nisam imao ravnopravnog partnera tu, mene je Opština Gračanica ovde oštetila i napravila mi problem. Ovo mora da je neki viši interes", naveo je Ivić.

Podsetimo na teritoriji opštine Gračanica na putu ka Lipljanu je pre dva dana otvoren novi tržni centar "Priština Mol" (Prishtina Mall).Ostale vesti

Odbor za kulturu i informisanje uklonio tačku ’’Stanje novinarstva u Srbiji’’ sa dnevnog reda
O stanju u novinarstvu u Srbiji se na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje nije govorilo jer je, na predlog potpredsednika Odbora Nebojše Bekareca, ova tema skinuta sa dnevnog reda. Podpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Ćirić i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić, koji su danas trebali da govore na ovu temu, kao i predsednik Odbora Siniša Кovačević, napustili su sednicu kada je ova odluka doneta.
  • 17.03.2023
Joanikije: Neprihvatljiv francusko-nemački predlog, tretira Kosovo kao nezavisno
Mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije rekao je da je predlog francusko-nemačkog sporazuma neprihvatljiv, ako je definisan kao okvir za dalje pregovore o statusu Kosova i Metohije, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država.
  • 17.03.2023
’’Još se nismo oporavili od 17. marta 2004. godine na Kosovu’’
Novinarka Radija Kim Zorica Vorgučić izjavila je za N1 opisujući dešavanja 17. marta 2004. na Kosovu da je to veoma stresni događaj koji joj je obeležio život. "Taj događaj se duboko urezao u moje sećanje kao jedan od najstrašnijih koji su doživeli Srbi sa Kosova. Mislim da se nismo još uvek oporavili od tog datuma. To je bio i pokretač za iseljavanje Srba, posebno kada je u pitanju Čaglavica. Ljudi su bili uplašeni i nisu znali šta će im se desiti", istakla je Vorgučić.
  • 16.03.2023
Dodeljene novinarske nagrade za priče o multietničkom suživotu na Kosovu i u Srbiji

Drugu godinu zaredom Inicijativa za mirne promene (PCi) dodelila je medijske nagrade novinarima za priče o suživotu na Kosovu i u Srbiji. Dodela priznanja organizovana je istovremeno u Prištini i Beogradu.

  • 16.03.2023
Aprila druga licitacija imovine Privredne komore KiM

Deo objekta u Kosovskoj Mitrovici, čiji je vlasnik Privredna komora Kosova i Metohije, 11. aprila biće ponovo predmet licitacije.

  • 15.03.2023
Završna konferencija „Nedelja žena“

Drugi i završni dan desete po redu Nedelje žena u organizaniji Nacionalnog demokratskog instituta počeo je panelom „Integrisanje pristupa 50/50 u stranačkim strukturama“ na kojem je govorio predsednik Demokratske stranke Kosova Memlji Krasnići. On je govorio o rodnoj ravnopravnosti u stranci koju vodi. Krasnići je rekao da se lično zalaže za pristup PDK 50/50 i dodao da i druge političke partije treba da usvoje sličnu platformu.

  • 15.03.2023