Vesti
Društvo

Vlasnik Joe Travel: Priština zabranila da autobusi ulaze na Kosovo – diskriminacija, obustaviću rad

Autobusima firme za prevoz putnika „Joe Travel“ zabranjeno je da uđu na teritoriju Kosova, tvrdi vlasnik, Goran Antić i najavljuje da će najverovatnije, barem za sada, prestati sa radom. 
Vlasnik Joe Travel: Priština zabranila da autobusi ulaze na Kosovo – diskriminacija, obustaviću rad
Džo Travel (Foto KoSSev)

Kaže da je zabrana izrečena zbog toga što je firmi istekla licenca po kosovskom, odnosno da mu nije dozvoljen linijski prevoz, jer ima srpske registarske oznake na autobusima. Sa druge strane, naglašava da je firma registrovana i u Novom Pazaru.

On ne isključuje mogućnost da je odluka doneta u skladu sa kosovskim zakonodstvom, ali smatra da se nad njim vrši diskriminacija, jer je samo njemu izrečena zabrana. „Ukoliko je zabranjeno da se vrši linijski saobraćaj sa tablicama koje nisu kosovske, onda to mora da važi za sve“, kazao je.

Goran Antić navodi da je zabrana ulaska autobusu u njegovom vlasništvu izrečena juče na prelazu Jarinje, usled čega je vozilo ostalo sa druge strane prelaza.

Vozilima ove kompanije koja saobraćaju na relacijama Sever Kosova-centralna Srbija, dozvoljeno je da napuste teritoriju Kosova, ali ne i da se vrate.

„Zbog novonastale situacije biće redukovan prevoz u narednim danima, a možda i u potpunosti obustavljen“, naveo je Antić uz izvinjenje putnicima.

Vlasnik „Joe Travel“ tvrdi da je zapravo kosovsko Ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture uputilo dopis kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova u kojem se navodi da je autobusima njegove firme zabranjeno da ulaze na teritoriju Kosova, zbog toga što joj je instekla licenca.

Antić priznaje da je licenca istekla, ali i kaže da je njegova firma, osim što je registrovana po kosovskom sistemu u Mitrovici, ujedno prijavljena i u srpskom, u Novom Pazaru, na koji se i vode tablice svih vozila. Naglašava da ove dve firme nisu povezane.

„Trenutno imamo 15 autobusa, minibusa koji su registrovani na ‘Joe Travel Novi Pazar’, tako da ‘Joe Travel Severna Mitrovica’ nema nikave veze sa ‘Joe Travelom’ u Novom Pazaru“, konstatovao je.

Naglašava da firma u Novom Pazaru ima licencu i za međunarodni prevoz, te kaže da je čak vozio putnike i za Grčku tokom leta.

Sagovornik KoSSev-a stupio je juče u kontakt sa inspekcijom u kosovskoj vladi.

Kaže da su mu tamo rekli upravo to da mu je istekla licenca, ali i da ujedno ne može da sačini ugovor sa drugom transportnom kompanijom o zakupu, kako bi radio sa njihovom licencom, zbog toga što se vozila „vode na drugu državu“.

Antić smatra da je reč o parcijalnom primenjivanju zakona, tj. kaže da postoje kompanije širom Kosova sa vozilima sa srpskim tablicama, koje bez problema posluju, odnosno da su sačinile neku vrstu ugovora o zakupu sa drugom firmom.

„Oni ne dozvoljavaju linijski prevoz samo meni. Da je i za ostale isto, da niko ne može da vrši linijski prevoz sa srpskim tablicama na Kosovu, ja bih to razumeo“, navodi Antić.

Kaže da bi u tom slučaju tražio od Vlade Srbije da uvede reciprocitet prema prevoznicima sa RKS tablicama.

"Ako oni nas maltretiraju, maltretirajte i vi njih. Ili se dogovarajte i pustite nas da živimo".

Antić ne isključuje da ovakva odluka ima političku pozadinu.

„Kome smetam ja – nije bitno, ali verovatno je u pitanju politička pozadina, pošto kritikujem i režim u Beogradu i u Prištini, pa sada hajde da vrše pritisak na mene“.

Kaže i da je, u slučaju da odluči da obnovi kosovsku licencu, za to potrebno dosta vremena, ali i veća količina novca, jer je neophodno da ima barem dva vozila sa RKS tablicama.

„Meni preostaje da vozila sa NP tablicama preregistrujem – da imaju duple, odnosno i RKS tablice. Za to mi je potrebno da platim carinu – 3.500 do 4.000 evra, plus registraciju, takse za licence i vreme od više od mesec dana“, kazao je.

Precizira da je u ranijem periodu imao kosovsku licencu za „međunarodni prevoz“, kao i autobuse sa KS tablicama, ali i kaže da ova vozila nisu više u upotrebi, odnosno da su stara i na otpadu.

Antić najavljuje da će danas otići u Prištinu – odnosno nadležno ministarstvo, kako bi dobio više detalja.

Najavljuje i moguće podnošenje tužbe za diskriminaciju protiv odgovornih za izdavanje dopisa kojim mu je zabranjen ulazak.

„Imam dokaza da Kolašin prevoz ulazi, ako bude trebalo, ići ću i na Merdare da vidim ko ulazi na Kosovo sa srpskim tablicama“, rekao je.

Ponavlja da će „Joe Travel“ najverovatnije za sada prestati sa radom, odnosno da će obustaviti prevoz putnika, te da će o narednim potezima odlučiti nakon što dobije više informacija.

 Ostale vesti

Kosovska policija zabranila šetnju planinara i rekreativaca u Štrpcu

Za danas planirana šetnja planinara i rekreativaca iz Kosovske Mitrovice, Zvečana i Štrpca, posvećena Danu pešačenja, zabranjena je od strane kosovske policije u Štrpcu.

  • 23.09.2023
Javni poziv za dodelu sredstava za efikasnu grejnu opremu
Kosovsko Ministarstvo ekonomije je juče, 22. septembra, raspisalo Javni poziv za subvencije za efikasnu opremu za grejanje domova i stanova.
  • 23.09.2023
Dokumentarni film „Mudrost traume“ u ponedeljak pred gračaničkom publikom
Fondacija „Novak Đoković“ u saradnji sa Domom kulture „Gračanica“ u okviru programa „Podrška, ne perfekcija“, organizuje projekciju dokumentarnog filma „Mudrost traume“ dr Gaboa Matea 25. septembra u velikoj sali Doma kulture „Gračanica“ sa početkom od 20 časova.
  • 22.09.2023
Svečana akademija povodom Dana opštine: Ljudi su najveće bogatstvo Gračanice
„Gračanica je simbol našeg naroda, Gračanica je i naš manastir, Gračanica su naši dobri i vredni ljudi, svako naše dete, svaka puna kuća, škola i crkva. Gračanica je i Milutin i Simonida, ali je Gračanica i ideja o opstanku jednog naroda“, rekla je predsednica lokalne samouprave Ljiljana Šubarić na Svečanoj akademija povodom Dana opštine u Domu kulture "Gračanica".
  • 21.09.2023
Posle završenog kursa, ženama iz RAE zajednice dodeljene šivaće mašine
Nakon tri meseca obuke u šivenju i pletenju za pripadnice RAE zajednice završen je projekat „Impusl za novi početak“ koji je sprovelo Udruženje poslovnih žena „Avenija“. Polaznicama kursa su dodeljene šivaće mašine kako bi, nakon radionice, samostalno radile i privređivale.
  • 20.09.2023
Održan prvi “Gračanički kros
Pod slogom “Nije frka, može trka” organizovan je prvi “Gračanički kros”. Oko 200 učesnika okupilo se najpre u dvorištu Doma kulture “Gračanica” odakle je startovala trka. Učesnici su bili podeljeni u dve grupe, takmičari do 14 godina i stariji.
  • 20.09.2023