Vesti
Društvo

Vlasnicima vozila sa srpskim tablicama rok do petka da preuzmu nalepnice

Vlasnici vozila sa srpskim tablicama koji se već nalaze na teritoriji Kosova imaju rok do petka (8. oktobra) da preuzmu nalepnice na graničnim prelazima ili u Centrima za registraciju, kojima će prelepiti državne simbole.
Vlasnicima vozila sa srpskim tablicama rok do petka da preuzmu nalepnice
Prelepljivanje simbola Srbije na registarskim tablicama (Foto Kim)

Isto ovo važi za tablice sa oznakama kosovskih gradova koje izdaju organi Srbije, naveli su za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.

Danas je počela realizacija sporazuma Kosova i Srbije o registarskim tablicama, koji je potpisan 30. septembra u Briselu posredstvom Evropske unije. Ovim sporazumom, koji predviđa da se belom nalepnicom prelepe državni simboli Kosova i Srbije, je došlo do deeskalacije sitaucije na severu Kosova gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

Jeta Tela, šefica kabineta i viša politička savetnica ministra unutrašnjih poslova Kosova, Dželjalja Svećlje je za RSE istakla da će nakon 8. oktobra, u skladu sa zakonom, biti kažnjeni svi koji nemaju prelepljene državne simbole na srpskim registarskim tablicama.

Tela je objasnila da se bele nalepnice mogu preuzeti na nekom od 13 graničnih prelaza ili u Centrima za registraciju vozila.

U međuvremenu su poslanici u Skupštini Kosova iz redova opozicionih partija kritikovali sporazum Kosova sa Srbijom o registarskim tablicama uz ocenu da su njime legalizovane tablice sa oznakama kosovskih gradova koje izdaje Srbija.

Radi se o tablicama PR (Priština), PZ (Prizren), i tako dalje, ali je ipak njaviše onih KM (Kosovska Mitrovica) i one se koriste samo na severu Kosova.

Ove tablice su u opštinama južno od Ibra ukinute pre deset godina na osnovu Briselskog sporazuma i za kosovske vlasti su nelegalne.

Zamenik premijera Kosova i šef kosovskog pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom Besnik Bisljimi je ranije objasnio da će se KM tablice tolerisati još šest meseci, dok se ne pronađe konačno rešenje.

Prethodno su kosovske vlasti, kada su 20. septembra uvele recipročne mere Srbiji oko registarskih tablica, najavile i zaplenu tablica sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaje Srbija.

To je izazvalo dodatno nezadovoljstvo Srba na severu, koji su 13 dana držali u blokadi prelaze Jarinje i Brnjak, gde su bile raspoređene jedinice Specijalne policije Kosova.

Povećane tenzije između Kosova i Srbije su prevaziđene dogovorom u Briselu, na osnovu kog su u subotu, 2. oktobra, odblokirani putevi koji vode do pomenutih prelaza, nakon čega su se povukli i specijalci.

Sada se na Jarinju i Brnjaku, osim granične policije koja upravlja prelazima, nalaze i pripadnici NATO misije na Kosovu – KFOR. Oni će tamo ostati oko dve nedelje kako bi osigurali bezbednost i slobodu kretanja.

Ostaje još da radna grupa, na čelu sa predstavnikom EU, pronađe trajno rešenje oko registarskih tablica u narednih šest meseci, kao što je predviđeno dogovorom o deesklaciji situacije na severu i privremenim rešenjem o registarskim tablicama.Ostale vesti

U Zvečanu protesti građana, zahtevaju da se reši problem napajanja strujom

Nezadovljni građani Zvečana, koji su bez električne energije gotovo 48 sati, protestuju jutros ispred zgrade Opštine Zvečan. Glavni dispečer za održavanje mrežnog postrojenja Elektrodistribucije sever, Zoran Obradović rekao je za Radio Kosovska Mitrovica, da se radi o velikom kvaru i čeka se specijalizovana ekipa za detektovanje mesta havarije, s obzirom da se radi o električnom vodu dugom 1400 metara, koji iz Energrtike napaja strujom veći deo grada.

  • 02.12.2021
Uže područje Zvečana treći dan bez struje
Potrošači u užem području Zvečana su treći dan bez struje. Nadležni tvrde da je reč o kompleksnom kvaru na mreži i da se čeka dolazak mernih ili ispitnih kola, koja će pomoći u rešavanju problema.
  • 02.12.2021
Pitanje imovine na Kosovu, problem koji se ne rešava

Pravni eksperti za imovinska prava govorili su juče na konferenciji „Imovinska prava na Kosovu“, u organizaciji mitrovičke NVO „ACDC“ na kojoj je zvanično otvoren sajt za ovo pitanje. Iako Imovinakosovo.org uliva nadu da je rešenje imovine, koje očekuje između 50 i 60 hiljada ljudi, na vidiku – stručnjaci i dalje sumnjaju u to. Štaviše, mišljenja su da će problem biti sve teži pooštravanjem zakona kosovskih institucija, pa čak i da do njega neće doći nikada.

  • 01.12.2021
Raspust od 31. decembra
Zimski raspust za đake biće kako je i planirano, od 31. decembra do  24. januara, odlučeno je na sednici Kriznog štaba, izjavila je ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević.
  • 01.12.2021
Sutra štrajk zdravstvenih radnika Kosova
Federacija sindikata zdravstva Kosova (FSZK) najavila je da će sutra u svim zdravstvenim institucijama u javnom sektoru ponovo štrajkovati, jer nije dobila odgovor Vlade na njene zahteve.
  • 01.12.2021
U okviru kampanje "16 dana aktivizma", predstavnici misije Euleks, EU, Ministarstva pravde Kosova i nevladine organizacije "Žensko pravo" sprovode svoju kampanju protiv psihološkog nasilja nad ženama. 
  • 01.12.2021