Vesti
Društvo

Vlasnicima vozila sa srpskim tablicama rok do petka da preuzmu nalepnice

Vlasnici vozila sa srpskim tablicama koji se već nalaze na teritoriji Kosova imaju rok do petka (8. oktobra) da preuzmu nalepnice na graničnim prelazima ili u Centrima za registraciju, kojima će prelepiti državne simbole.
Vlasnicima vozila sa srpskim tablicama rok do petka da preuzmu nalepnice
Prelepljivanje simbola Srbije na registarskim tablicama (Foto Kim)

Isto ovo važi za tablice sa oznakama kosovskih gradova koje izdaju organi Srbije, naveli su za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.

Danas je počela realizacija sporazuma Kosova i Srbije o registarskim tablicama, koji je potpisan 30. septembra u Briselu posredstvom Evropske unije. Ovim sporazumom, koji predviđa da se belom nalepnicom prelepe državni simboli Kosova i Srbije, je došlo do deeskalacije sitaucije na severu Kosova gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

Jeta Tela, šefica kabineta i viša politička savetnica ministra unutrašnjih poslova Kosova, Dželjalja Svećlje je za RSE istakla da će nakon 8. oktobra, u skladu sa zakonom, biti kažnjeni svi koji nemaju prelepljene državne simbole na srpskim registarskim tablicama.

Tela je objasnila da se bele nalepnice mogu preuzeti na nekom od 13 graničnih prelaza ili u Centrima za registraciju vozila.

U međuvremenu su poslanici u Skupštini Kosova iz redova opozicionih partija kritikovali sporazum Kosova sa Srbijom o registarskim tablicama uz ocenu da su njime legalizovane tablice sa oznakama kosovskih gradova koje izdaje Srbija.

Radi se o tablicama PR (Priština), PZ (Prizren), i tako dalje, ali je ipak njaviše onih KM (Kosovska Mitrovica) i one se koriste samo na severu Kosova.

Ove tablice su u opštinama južno od Ibra ukinute pre deset godina na osnovu Briselskog sporazuma i za kosovske vlasti su nelegalne.

Zamenik premijera Kosova i šef kosovskog pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom Besnik Bisljimi je ranije objasnio da će se KM tablice tolerisati još šest meseci, dok se ne pronađe konačno rešenje.

Prethodno su kosovske vlasti, kada su 20. septembra uvele recipročne mere Srbiji oko registarskih tablica, najavile i zaplenu tablica sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaje Srbija.

To je izazvalo dodatno nezadovoljstvo Srba na severu, koji su 13 dana držali u blokadi prelaze Jarinje i Brnjak, gde su bile raspoređene jedinice Specijalne policije Kosova.

Povećane tenzije između Kosova i Srbije su prevaziđene dogovorom u Briselu, na osnovu kog su u subotu, 2. oktobra, odblokirani putevi koji vode do pomenutih prelaza, nakon čega su se povukli i specijalci.

Sada se na Jarinju i Brnjaku, osim granične policije koja upravlja prelazima, nalaze i pripadnici NATO misije na Kosovu – KFOR. Oni će tamo ostati oko dve nedelje kako bi osigurali bezbednost i slobodu kretanja.

Ostaje još da radna grupa, na čelu sa predstavnikom EU, pronađe trajno rešenje oko registarskih tablica u narednih šest meseci, kao što je predviđeno dogovorom o deesklaciji situacije na severu i privremenim rešenjem o registarskim tablicama.Ostale vesti

Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023
U petak i subotu probni završni ispit za osnovce
Učenici osmog razreda osnovne škole polagaće u petak i subotu, 24. i 25. marta probni završni ispit, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
  • 23.03.2023
Vladika Grigorije: Veliki problemi zahtevaju velike ljude koji će ih rešavati
"Oni koji nisu uspeli da do sada normalizuju život na Kosovu i Metohiji neće to uspeti ni sada, niti u budućnosti, ma o čemu se oni formalno dogovorili ili dogovarali. A to je ono što me kao čoveka najviše boli", kazao je u intervjuu za KoSSev vladika diseldorfsko-nemački Grigorije.
  • 22.03.2023
„Doručak sa gimnazijalcima“, prikupljanje novca za ekskurziju

Učenici i profesori prištinske Gimnazije sa sedištem u Lapljem Selu ponovo su pokrenuli akciju prikupljanja novca za svoje drugare čiji roditelji nisu u mogućnosti da plate matursku ekskurziju. U centru Gračanice, ispred opštine, postavili su štandove sa raznim i slatkišima, te napicima, od čije prodaje bi mogli da prikupe deo potrebnih sredstava.

  • 22.03.2023