Vesti
Društvo

Vlasnicima vozila sa srpskim tablicama rok do petka da preuzmu nalepnice

Vlasnici vozila sa srpskim tablicama koji se već nalaze na teritoriji Kosova imaju rok do petka (8. oktobra) da preuzmu nalepnice na graničnim prelazima ili u Centrima za registraciju, kojima će prelepiti državne simbole.
Vlasnicima vozila sa srpskim tablicama rok do petka da preuzmu nalepnice
Prelepljivanje simbola Srbije na registarskim tablicama (Foto Kim)

Isto ovo važi za tablice sa oznakama kosovskih gradova koje izdaju organi Srbije, naveli su za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.

Danas je počela realizacija sporazuma Kosova i Srbije o registarskim tablicama, koji je potpisan 30. septembra u Briselu posredstvom Evropske unije. Ovim sporazumom, koji predviđa da se belom nalepnicom prelepe državni simboli Kosova i Srbije, je došlo do deeskalacije sitaucije na severu Kosova gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

Jeta Tela, šefica kabineta i viša politička savetnica ministra unutrašnjih poslova Kosova, Dželjalja Svećlje je za RSE istakla da će nakon 8. oktobra, u skladu sa zakonom, biti kažnjeni svi koji nemaju prelepljene državne simbole na srpskim registarskim tablicama.

Tela je objasnila da se bele nalepnice mogu preuzeti na nekom od 13 graničnih prelaza ili u Centrima za registraciju vozila.

U međuvremenu su poslanici u Skupštini Kosova iz redova opozicionih partija kritikovali sporazum Kosova sa Srbijom o registarskim tablicama uz ocenu da su njime legalizovane tablice sa oznakama kosovskih gradova koje izdaje Srbija.

Radi se o tablicama PR (Priština), PZ (Prizren), i tako dalje, ali je ipak njaviše onih KM (Kosovska Mitrovica) i one se koriste samo na severu Kosova.

Ove tablice su u opštinama južno od Ibra ukinute pre deset godina na osnovu Briselskog sporazuma i za kosovske vlasti su nelegalne.

Zamenik premijera Kosova i šef kosovskog pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom Besnik Bisljimi je ranije objasnio da će se KM tablice tolerisati još šest meseci, dok se ne pronađe konačno rešenje.

Prethodno su kosovske vlasti, kada su 20. septembra uvele recipročne mere Srbiji oko registarskih tablica, najavile i zaplenu tablica sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaje Srbija.

To je izazvalo dodatno nezadovoljstvo Srba na severu, koji su 13 dana držali u blokadi prelaze Jarinje i Brnjak, gde su bile raspoređene jedinice Specijalne policije Kosova.

Povećane tenzije između Kosova i Srbije su prevaziđene dogovorom u Briselu, na osnovu kog su u subotu, 2. oktobra, odblokirani putevi koji vode do pomenutih prelaza, nakon čega su se povukli i specijalci.

Sada se na Jarinju i Brnjaku, osim granične policije koja upravlja prelazima, nalaze i pripadnici NATO misije na Kosovu – KFOR. Oni će tamo ostati oko dve nedelje kako bi osigurali bezbednost i slobodu kretanja.

Ostaje još da radna grupa, na čelu sa predstavnikom EU, pronađe trajno rešenje oko registarskih tablica u narednih šest meseci, kao što je predviđeno dogovorom o deesklaciji situacije na severu i privremenim rešenjem o registarskim tablicama.Ostale vesti

Od preko 20,000 Goranaca, koliko ih je pre ratnih sukoba, živelo na Kosovu, ostalo je njih blizu 8,000 da čuva goransku tradiciju i zanate. Nadaleko čuveni po orijentalnim poslasticama, goranskim ćevapima i bureku, ne ostavljaju nikoga ravnodušnim.
  • 24.05.2022
Upis prvaka se završava krajem meseca

Upis đaka prvaka u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva prosvete Republike Srbije za školsku 2022/23. godinu je počeo 1. aprila i trajaće do 31. maja. Na Kosovu i Metohiji roditelji budućih školaraca moraju školi lično da dostave potrebnu dokumentaciju, pa ceo proces može da potraje i nedelju dana.

  • 23.05.2022
’’Blokiraćemo PO dok se našim porodicama ne obezbedi po jedno radno mesto’’
Ispred zgrade Privremenog organa (PO) opštine Istok u Osojanu jutros su se okupili građani koji blokadom ove institucije traže da po jedan član njihovih porodica bude stalno zaposlen.
  • 23.05.2022
Građani blokirali zgradu Privremenog organa u Osojanu
Tri porodice, odnosno desetak građana Osojana, blokiralo je jutros ulaz u zgradu Privremenog organa opštine Istok koja se nalazi u Osojanu.
  • 23.05.2022
Još dva novinara iz Ukrajine stigla na Kosovo
Ljudmila Meh i Sergej Ševčenko danas su doputovali na Kosovo, u okviru programa „Novinari u rezidenciji – Kosovo“. Oni se nalaze u Prištini i imaće priliku da nastave svoj posao kao novinari sa Kosova.
  • 22.05.2022
Građani Kosovske Mitrovice o letovanju ove godine: Skupo, para ima kako ko...

Interesovanje građana Srbije za odlazak na letovanje značajno je veće u odnosu na prethodnih par godina, jer je većina zemalja ukinula kovid mere i propusnice, pa ljudi mogu da putuju bez ikakvih ograničenja.

  • 22.05.2022