Vesti
Društvo

Vlajić: Očekujemo podizanje optužnice protiv Ivanovića

Advokat lidera Građanske incijative SDP Olivera Ivanovića Nebojša Vlajić izjavio je danas da očekuje podizanje optužnice protiv njegovog branjenika i da je siguran da će nakon glavnog pretresa biti doneta oslobađajuća presuda.
Vlajić: Očekujemo podizanje optužnice protiv Ivanovića
Nebojša Vlajić (Foto KIM)

Vlajić je na konferenciji za novinare rekao da javni tužilac nezvanično govori da će podići optužnicu i da je to ono što odbrana i očekuje i želi da se to desi što pre.

“Mi želimo da ti svedoci za koje tvrdimo da su lažni dođu na glavni pretres, da dođu pred nas, da dođu pred okrivljene i da javno kažu to što tvrde tajno i što mi znamo da nije istina i da ne može biti istina. Mi se za glavni pretres pripremamo i želimo da bude što pre, jer smo sigurni da će nakon toga biti doneta oslobađajuća presuda”, istakao je Vlajić.

Vlajić je dodao i da sud opet ignoriše činjenicu da je Vlada Srbije dala garancije da će svi osuđeni biti dostupni za suđenje i da će tražiti da, ukoliko suđenje treba da počne, da počne puštanjem okrivljenih da se brane sa slobode.

“Mi očekujemo da kada se optužnica podigne da se to pitanje najozbiljnije razmotri, jer je mogućnost odbrane ukoliko je okrivljeni u zatvoru znatno sužena. On ima pravo da pripremi svoju odbranu, da pregleda svoju dokumentaciju, svoje beleške. To iz pritvora nije moguće. Prema tome mi ćemo tražiti da ukoliko suđenje treba da počne, da počne na taj način što će se okrivljeni braniti sa slobode i biće dostupni sudu za suđenje”, rekao je Vlajić.

Predstavnice NVO "Udruženje žena sa Kosova i Metohije“ Olivera Gazikalović i njena pomoćnica Zorka Šarić danas su u Kosovskoj Mitrovici posetile pritvorene Srbe Olivera Ivanovića, Radovana Radića, Dragoljuba Delibašića i Nebojšu Vujačića.

Oliver Ivanović je uhapšen 27. januara, a tereti se da je učestvovao u navodnim ratnim zločinima iz 1999. godine i posleratnim incidentima iz 2000. godine, uključujući teško ubistvo.Ostale vesti

Pasjane: Drugi protest zbog zapošljavanja u ZC
Nezadovoljni načinom izbora kandidata za radno mesto „medicinski tehničar“ u Zdravstvenom centru Gnjilane, danas su ponovo protestovali ispred bolnice u Pasjanu. Traže da se konkurs koje je raspisalo Ministarstvo zdravlja Srbije 2020. godine poništi i da se sprovede nova selekcija prijavljenih. Istovremeno, traže da se pronađe odgovornost onih koji su, kako ističu, nezakonito utvrdili listu izabranih kandidata i da se adekvatno kazne.
  • 08.03.2021
Radulović: Rodna ravnopravnost i dalje izazov za kosovsko društvo
Institucija Ombudsmana teži da žene i devojke prepoznaju kada su njihova prava ugrožena, kazala je za RTV Kim zamenica zaštitnika građana Marija Radulović, govoreći o položaju pripadnica nežnijeg pola.
  • 08.03.2021
Đorić: Patrijarhalno društvo u kojem su muškarci na položaju
“Položaj žena u srpskim sredinama je nepromenjen, živimo u patrijarhalnom društvu u kojem i dalje dominiraju muškarci”, ističe predsednica Udruženja poslovnih žena “Avenija” Gordana Đorić.
  • 08.03.2021
Tokom pandemije u porastu i nasilje nad ženama

Tokom pandemije koronavirusa primetan je porast broja slučajeva nasilja u porodici. Izvršna direktorka NVO „Žensko pravo“ iz Severne Mitrovice Ružica Simić, smatra da je porodično nasilje mnogo zastupljenije, u odnosu na zvanične podatke. Sigurna kuća „Ženski inkluzivni centar“ u Novom Brdu je tokom pandemije zbrinula deset korisnica, a povećan je i broj poziva na SOS telefon, kazala je menadžerka ove ustanove Nevenka Rikalo.

  • 08.03.2021
Obeležava se Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena obeležava se 8. marta širom sveta, u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i marš više od 15.000 žena u Njujorku, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

  • 08.03.2021
Sećanje na preminulog vladiku Atanasija: od Кosova do Jadovna
"Pobegao sam iz kasarne iz Vučitrna i, za Božić, otišao u crkvu u Babinom Mostu da se pričestim. Opaze me i prijave, pa sam bio deset dana u zatvoru. To su mi najlepši dani – nisam nosio petokraku i nisam morao da pozdravljam oficire”, ovako je svoju životnu, iskustvenu kosovsku priču započeo Zoran Jevtić. Zamonašio se 1960. kad je stigao sa Кosova i dobio ime Atanasije. Od tada se Кosovo i Atanasije ne razdvajaju.
  • 07.03.2021