Vesti
Društvo

Vlajić nakon sastanka sa ombudsmanom: Kulturan i argumentovan razgovor

„Građani imaju pravo da budu nezadovoljni i da iskažu svoje nezadovoljstvo“, kazao je za KoSSev portal pravni zastupnik vlasnika eksproprisanih parcela u opštini Leposavić Nebojša Vlajić, a nakon sastanka sa kosovskim ombudsmanom.
Vlajić nakon sastanka sa ombudsmanom: Kulturan i argumentovan razgovor
Nebojša Vlajić (Foto KoSSev)

U sali skupštine opštine Leposavić danas je održan sastanak kosovskog ombudsmana Naima Ćeljaja sa vlasnicima parcela koje se eksproprišu odlukom kosovske vlade.

Jednočasovnom sastanku su pored samih meštana, ombudsmana i njegovih saradnika prisustvovali i advokat Nebojša Vlajić i bivši gradonačelnik Leposavića Zoran Todić.

Sastanak je, kako je za KoSSev kazao Nebojša Vlajić, pre dva dana sazvao kosovski ombudsman, a kako bi čuo građane koji su oštećeni odlukom kosovske vlade o eksproprijaciji zemljišta u ovoj opštini.

„Razgovor je bio kao i onaj prošli, vrlo kulturan, argumentovan. Građani imaju pravo da budu nezadovoljni i da to nezadovoljstvo iskažu“, kazao je Vlajić, te dodao da, prema njegovom mišljenju, ovakav sastanak treba da se održi i u opštini Zubin Potok.

Ovaj sastanak usledio je mesec dana nakon javne rasprave koja se u istoj opštini održala 15. februara, a povodom odluke kosovske vlade o eksproprijaciji zemljišta.

Javna rasprava se, istim povodom, održala i u opštini Zubin Potok 21. februara.

Upravo ova odluka kosovskih vlasti, doneta sredinom januara – da ekspropriše brdo od preko 83 ha u leposavićkoj opštini uzburkala je javnost. U pitanju su bile dve katastarske parcele Leška i Drena, a zemlja je u privatnom, opštinskom i društvenom vlasništvu.

Ovo je ipak bila samo jedna od više odluka kojima Priština ekspropriše preko 138 ha zemlje na Severu Kosova, u poslednjih nekoliko meseci.

Ekspropriše se pre svega zemlja u pograničnim opštinama Leposavić i Zubin Potok, na kojima se do sada podižu baze specijalne policije i za te prilike izgrađuje infrastruktura.

Ipak, odluka sa početka godine je prva za koju je javnost uspela da se izbori da se održi javna rasprava koja je do sada izostajala, premda kosovske vlasti tvrde suprotno.

Javne rasprave su zapravo održane nakon protesta građana ali i oglašavanja i EU, koja je praktično javno ukazala na manjkavost procesa i to tek nakon što je vlada potvrdila da je odluke i donela. Osim protesta, meštani su s ciljem zaštite svojih prava ujedno putem svog pravnog zastupnika podneli tužbu, i to za utvrđivanje nepostojanog javnog interesa, uz zahtev da se ponište sve preduzete radnje, te da im se zemljište vrati i da ga nesmetano koriste.Ostale vesti

Odbor za kulturu i informisanje uklonio tačku ’’Stanje novinarstva u Srbiji’’ sa dnevnog reda
O stanju u novinarstvu u Srbiji se na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje nije govorilo jer je, na predlog potpredsednika Odbora Nebojše Bekareca, ova tema skinuta sa dnevnog reda. Podpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Ćirić i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić, koji su danas trebali da govore na ovu temu, kao i predsednik Odbora Siniša Кovačević, napustili su sednicu kada je ova odluka doneta.
  • 17.03.2023
Joanikije: Neprihvatljiv francusko-nemački predlog, tretira Kosovo kao nezavisno
Mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije rekao je da je predlog francusko-nemačkog sporazuma neprihvatljiv, ako je definisan kao okvir za dalje pregovore o statusu Kosova i Metohije, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država.
  • 17.03.2023
’’Još se nismo oporavili od 17. marta 2004. godine na Kosovu’’
Novinarka Radija Kim Zorica Vorgučić izjavila je za N1 opisujući dešavanja 17. marta 2004. na Kosovu da je to veoma stresni događaj koji joj je obeležio život. "Taj događaj se duboko urezao u moje sećanje kao jedan od najstrašnijih koji su doživeli Srbi sa Kosova. Mislim da se nismo još uvek oporavili od tog datuma. To je bio i pokretač za iseljavanje Srba, posebno kada je u pitanju Čaglavica. Ljudi su bili uplašeni i nisu znali šta će im se desiti", istakla je Vorgučić.
  • 16.03.2023
Dodeljene novinarske nagrade za priče o multietničkom suživotu na Kosovu i u Srbiji

Drugu godinu zaredom Inicijativa za mirne promene (PCi) dodelila je medijske nagrade novinarima za priče o suživotu na Kosovu i u Srbiji. Dodela priznanja organizovana je istovremeno u Prištini i Beogradu.

  • 16.03.2023
Aprila druga licitacija imovine Privredne komore KiM

Deo objekta u Kosovskoj Mitrovici, čiji je vlasnik Privredna komora Kosova i Metohije, 11. aprila biće ponovo predmet licitacije.

  • 15.03.2023
Završna konferencija „Nedelja žena“

Drugi i završni dan desete po redu Nedelje žena u organizaniji Nacionalnog demokratskog instituta počeo je panelom „Integrisanje pristupa 50/50 u stranačkim strukturama“ na kojem je govorio predsednik Demokratske stranke Kosova Memlji Krasnići. On je govorio o rodnoj ravnopravnosti u stranci koju vodi. Krasnići je rekao da se lično zalaže za pristup PDK 50/50 i dodao da i druge političke partije treba da usvoje sličnu platformu.

  • 15.03.2023