Vesti
Društvo

Vladika Teodosije u Orahovcu: Crkva je uz svoj narod

Vladika raško-prizrenski Teodosije stigao je u Orahovac kako bi pružio podršku meštanima, u danima kada se suočavaju sa novim provokacijama i tenzijom povodom celokupne situacije na Kosovu.

Vladika Teodosije u Orahovcu: Crkva je uz svoj narod
Vladika Teodosije u Orahovcu (Foto: Radio Goraždevac)

Jutros su na srpskim kućama, automobilu i garaži osvanuli grafiti “UĆK”, a vladika je kako kaže, čim je video odlučio da dođe u Orahovac. Njega je u porti crkve dočekalo više desetina meštana.

Vladika je u crkvi održao besedu u kojoj je kazao da je ljubav najjače oružje koje možemo da imamo.

“Znam da nigde nije lako ali Gospod je rekao, ne boj se malo stado. Upravo te reči se odnose na vas ovde. Šta znači malo stado? Malo brojčano ali ne malo što se tiče važnosti i značaja. Gospod kaže imaćete nevolje u svetu ali se ne bojte ja sam sa vama u sve dane. To je Božje obećanje a Gospod uvek ispuni to što obeća tako da nikada ne treba da pomislimo da smo sami i da smo ostavljeni, naročito naša crkva koju ne čine samo sveštenici i monasi već i sav verni narod. Ono što je značajno u životu, a naročito kada su neke opasnosti i iskušenja, da budemo pripravni, da budemo smireni, da budemo trpeljivi i što je najvažnije pored tog mira kojeg treba da imamo u sebi da imamo ljubav, onu Božansku ljubav koju nam je on podario, jer sa tom ljubavlju apostoli su pokorili celi svet i proširili crkvu po celoj vaseljeni. Tako da je to najjače oružje koje možemo da imamo. A čovek je najslabiji kad mrzi, pa zato oni koji mrze, oni koji hoće da grade sreću, svoju budućnost na nepravdi, na oduzimanju prava drugih , na raznim postupcima koji nisu ljudski, nisu po Bogu, oni ne mogu imati nikakvu budućnost. Tako se ne gradi sreća ni sebi, ni porodici, ni deci, ni društvu. Jednostavno mržnja je kao ona rđa na metalu koja čini da taj metal sam od sebe nestaje. Tako i čoveka koji ima mržnju, ta mržnja će ga pojesti“.

„Znam da je noćas bilo grafita nekih, da su oskrnavili lik Novaka Đokovića ali to je vazda bilo i biće i nemojte da vas iznenađuje. Ako smo opredeljeni da živimo na Kosovu i Metohiji, da živimo u Prizrenu, Orahovcu i drugim mestima onda moramo u napred da se pripremimo strpljenjem da imamo strpljenje i to je možda neka cena koju plaćamo zato što živimo na ovim prostorima. Ali živeći na ovim prostorima mi primamo i platu, platu za sve to što nosimo i podnosimo i ta plata će od Boga i od našeg roda stalno stizati. Treba samo da se molimo Bogu i da istrajavamo”- poručio je vladika u besedi.

Po završetku besede, vladika je deci podelio čokoladice, a zatim je razgovarao sa meštanima Orahovca o svakodnevnom životu i problemima sa kojima se suočavaju. Poručio je da će Crkva uvek biti uz svoj verni narod i da će se on kao vladika uvek truditi i činiti sve što je u njegovoj moći i pomagati svom narodu onoliko koliko mu Gospod dozvoli.

Ipak, pored svih loših vesti i dešavanja u proteklim danima, vladiku je u Orahovcu dočekala i jedna lepa vest, a to je da su sveštenik Milan Stanojević i njegovi parohijani danas započeli radove u crkvi kako bi je pripremili za freskopisanje. Vladika Teodosije nije krio zadovoljstvo zbog toga i izrazio je nadu da će crkva Uspenja Presvete Bogorodice zasijati u punom sjaju.Ostale vesti

Svečana akademija povodom Dana opštine: Ljudi su najveće bogatstvo Gračanice
„Gračanica je simbol našeg naroda, Gračanica je i naš manastir, Gračanica su naši dobri i vredni ljudi, svako naše dete, svaka puna kuća, škola i crkva. Gračanica je i Milutin i Simonida, ali je Gračanica i ideja o opstanku jednog naroda“, rekla je predsednica lokalne samouprave Ljiljana Šubarić na Svečanoj akademija povodom Dana opštine u Domu kulture "Gračanica".
  • 21.09.2023
Posle završenog kursa, ženama iz RAE zajednice dodeljene šivaće mašine
Nakon tri meseca obuke u šivenju i pletenju za pripadnice RAE zajednice završen je projekat „Impusl za novi početak“ koji je sprovelo Udruženje poslovnih žena „Avenija“. Polaznicama kursa su dodeljene šivaće mašine kako bi, nakon radionice, samostalno radile i privređivale.
  • 20.09.2023
Održan prvi “Gračanički kros
Pod slogom “Nije frka, može trka” organizovan je prvi “Gračanički kros”. Oko 200 učesnika okupilo se najpre u dvorištu Doma kulture “Gračanica” odakle je startovala trka. Učesnici su bili podeljeni u dve grupe, takmičari do 14 godina i stariji.
  • 20.09.2023
Tri meseca bez srpske štampe
Tri meseca nakon odluke Vlade u Prištini da zabrani ulaz robe proizvedene u centralnoj Srbiji na Кosovo i Metohiju, do prodavnica i kioska ne stiže ni štampa na srpskom jeziku, čime se po ko zna koji put ugrožava pravo građana na informisanje na maternjem jeziku, podseća Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 20.09.2023
KUD ’’Slavuj’’ iz Novog Badovca slavi deceniju rada
KUD "Slavuj" iz Novog Badovca će u subotu 23. septembra obeležiti deset godina rada i postojanja.
  • 19.09.2023
Opština hoće da otkloni “špekulacije” o smeni Jelene Stojanović, ali nema vremena da se time bavi
Opština Gračanica već nekoliko dana odbija da otkrije razlog zašto, sada već bivša, direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović nije više na ovoj poziciji.
  • 19.09.2023