Vesti
Društvo

Vladika Teodosije sa Hovenijerom u manastiru Gračanica

Episkop raško-prizrenski Teodosije sastao se danas u manastiru Gračanica sa novim ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefrijem Hovenijerom.

Vladika Teodosije sa Hovenijerom u manastiru Gračanica
Episkop raško-prizrenski Teodosije i Džefri Hovenijer (Foto twitter Eparhija raško-prizrenska)

Vladika Teodosije sa ambasadorom Hovenijerom razgovarao je o životu crkve i vernog naroda na Kosovu, kao i o problemima sa kojima se Eparhija suočava.

„Episkop raško-prizrenski g. Teodosije primio je danas u manastiru Gračanica novog ambasadora SAD u Prištini g. Džefri Hovenijera. Vladika je ambasadora upoznao sa životom naše crkve i vernog naroda na prostoru KiM, kao i sa problemima sa kojima se Eparhija suočava”, saopšteno je na Tviter nalogu Eparhije raško-prizrenske.

„Drago mi je da sam se sastao sa vladikom Teodosijem, posetio istorijski manastir Gračanica, i ponovio podršku SAD za suvereno, nezavisno i multietničko Kosovo koje poštuje i osigurava verske slobode za sve građane“, napisao je Hovenijer.

 Ostale vesti

Civilno društvo: Težak i loš položaj osoba sa invaliditetom
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ove godine obeležava se 3. decembra pod sloganom  "Transformativna rešenja za inkluzivni razvoj: uloga inovacija u pokretanju pristupačnog i pravednog sveta". Tim povodom, NVO Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i NVO Faktor organizuju dvomesečnu kampanju pod nazivom "Posmatrajte svet našim očima", kako bi ukazali na težak i veoma loš položaj osoba sa invaliditetom u kosovskom društvu.
  • 02.12.2022
Priština: Održan protest zbog ubistva trudnice
Uz parole "Ostavka nije dovoljna", "Policija ima krv na rukama", "Privatni i javni prostori su nebezbedni", "Krvlju žena pišete istoriju Kosova!", sinoć je u Prištini održan protest zbog ubistva trudnice kojoj je dan ranije (u sredu) presudio bivši suprug.
  • 02.12.2022
Predavanje o značaju prevencije HIV-a/AIDS-a u Medicinskoj školi

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv HIV-a/AIDS-a, Đački parlament Medicinske škole u Lapljem Selu u saradnji sa Crvenim krstom organizovao je predavanje o značaju prevencije protiv ove bolesti za učenike.

  • 01.12.2022
Šljivovica upisana na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa
Društvene prakse i znanja u vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive - šljivovice, element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisan je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.
  • 01.12.2022
„Beli božur“ Gordani Đorić, „Crni“ Aljbinu Kurtiju

Priznanje „Beli božur“ za najbolju saradnju sa medijima, po odluci novinara, članova Udruženje novinara Srbije na Кosovu, ove godine je pripalo predsednici Udruženja poslovnih žena „Avenija” Gordani Đorić. „Crni božur“ za najlošiju saradnju sa novinarima dobio je premijer Kosova Aljbin Кurti.

  • 01.12.2022
Od danas prijave mladih za 5.000 dinara

Mladi koji imaju između 16 i 29 godina mogu od danas do 15. decembra da se prijave za pomoć države od 5.000 dinara.

  • 01.12.2022