Vesti
Društvo

Vladika Teodosije: Naše svetinje dele sudbinu našeg naroda

Skrnavljenje hrama Svetih apostola Petra i Pavla u selu Brod je jasna poruka da nismo poželjni na ovom području, kazao je vladika raško-prizrenski Teodosije. 
Vladika Teodosije: Naše svetinje dele sudbinu našeg naroda
Petar Petković, Vladika Teodosije i Srboljub Veselinović (Foto Kim)

Petković posetio Gojbulju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković posetio je N.P. iz Gojbulje kraj Vučitrna, koga je grupa Albanaca pretukla početkom jula, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Petković je tokom posete naveo da je zbog broja incidenata u Gojbulji traženo i od međunarodnih zvaničnika da se brinu o bezbednosti Srba na Kosovu.

„Potrebno je veliko trpljenje, vera i velika ljubav prema našoj svetoj zemlji da bi mogli da podnesemo sve ono što nam se dešava. Slučaj Srboljuba Veselinovića pokazuje da su Srbi spremi na trpljenje i žrtvu, rekao bih da je to i naša cena u vremenu u kome živimo. Nadamo se od Boga da će svakome dati po delima i nadamo se da će biti pravedni sudija svima koji čine nedela“, rekao je vladika Teodosije.

Vladika je dodao da je jasno da počinioci, kao mnogo puta pre, nisu pronađeni i da neće ni biti pronađeni.

„Svetinje dele sudbinu našeg naroda i one bivaju skrnavljene, a mi ih ponovo osvećujemo molitvom, svetom liturgijom i vodicom. Za nas je najvažnije da istrajemo, da te svetinje ne budu samo kamen i spomenici, nego da to budu živi manastiri i crkve, gde ćemo da služimo svetu liturgiju i molimo se Bogu“, rekao je on.

Srboljuba Veselinovića (80) je kosovska policija juče privela na prelazu Jarinje. Na manastirskom imanju u Gračanici ga je susreo direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. Veselinović je, u obraćanju medijima, naveo da je saslušan u prizrenskom sudu.

„Kazali su mi da su me priveli zbog struje koju nisam platio. Na dokumentu koji su mi pokazali stoji moja lična karta, ne znam kako. Kažu da sam krao struju sa dalekovoda“, rekao je Veselinović i dodao da na Kosovu nije boravio od 1952. godine.

Petković je ocenio da je Srboljubov primer „još jedna zloupotreba prištinskog pravosuđa“.

„Da li može da se kaže da je u pitanju paradoks ili opet, sa druge strane, kada govorimo o Kosovu i Metohiji nešto što je činjenica, a to je da Srbi stradaju od prištinskog pravosuđa. Između ostalog i tako što se optužuju za stvari koje nisu počinili“, rekao je Petković i dodao da se ovim primerom interno raseljenim licima šalje poruka da se ne vraćaju na Kosovo i Metohiju.

„Ako naši ljudi koji su proterani sa svojih vekovnih ognjišta vide kako prolaze Veselinović, Dragica Gašić, Nikola Perić, Ranko Bacić koji je na Petrovdan isprebijan kod Kline - svima je onda jasno zašto je stopa povratka manja od dva odsto. Ovo mora da stane“, kazao je Petković.

Hram Svetih apostola Petra i Pavla u selu Brod je sedamnaesti hram koji je oskrnavljen na području Kosova, a na dečijem igralištu u Sušici ispisani su uvredljivi grafiti, podseća Petković.

„Zato se mi plašimo bezbednosti našeg naroda na Kosovu“, zaključio je on.

Prema podacima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, od početka godine u srpskim sredinama na Kosovu zabeleženo je više od 80 incidenata.

Ekonomija manastira Gračanica: Sve što imamo podelićemo sa narodom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je u okviru svoje dvodnevne posete Kosovu obišao ekonomiju manastira Gračanica koja se prostire na više od 55 hektara.

Za dve godine na manastirskom imanju su izgrađeni objekti za uzgoj krava, teladi i svinja. Planirana je i izgradnja farme za koze i ovce, nagovestio je vladika Teodosije.

„Pored onoga što kao crkva unosimo Bogu molitvom i duhovno brinemo o našem narodu, čovek nije samo duša nego je i telo. Mi proizvodnjom hrane i stvaranjem ovakvih ekonomija brinemo o našem narodu. Sve ono što imamo - podelićemo sa našim narodom, ljudima koji žive ovde. Ima onih kojima je potrebna hrana, pomoć i posao da ostanu ovde“, rekao je on.

Vladika je naglasio da će se manastirska ekonomija dodatno razvijati.

Petar Petković je obećao je da će Kancelarija za Kosovo i Metohiju nastaviti da pomaže ovo poljoprivredno dobro i Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu.

„Kancelarija za KiM je učestvovala u izgradnji jednog fantastičnog dobra koje, između ostalog, treba da prestavlja i jedan zatvoren sistem samooodrživosti. Sa druge strane, može da posluži, kada pogledate poljoprivredne mašine i zgrade koje su izgrađene, kao primer fukcionisanja i proizvodnje“, rekao je Petković.

Izgradnju novih objekata na manastirskoj ekonomiji pomogli su Kancelarija za Kosovo i Metohiju, te organizacije: Solidarnost za Kosovo, Srbi za Srbe, Delije i Svi za Kosmet, ali i Srbi iz dijaspore.Ostale vesti

Ko je Redž Šoši sa kojim Opština Gračanica razmenjuje zemlju?
Zemljište koje Opština Gračanica planira da razmeni sa biznismenom Redžom Šošijem, nalazi se tik do Badovačkog, odnosno Gračaničkog jezera. Šoši je, prema pisanju RSE, već imao razmene zemljišta i sa Opštinom Priština.
  • 05.10.2022
Istekao rok za prijave kandidata za direktora “Inex Šar planina Brezovica”
Rok za prijave na konkurs za radno mesto upravnog direktora “Društvenog preduzeća Inex Šar planina Brezovica” istekao je juče u 16 časova.
  • 05.10.2022
Poziv studentima da nastave školovanje u Mitrovici
Rektorski kolegijum Univerziteta u Prištini (sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici) pozvao je brucoše iz centralne Srbije koji su položili prijemni ispit, a zbog prekomernog broja ne mogu da upišu fakultete na kojima su se prijavili, da to učine na nekom od fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.
  • 04.10.2022
U prihvatilištu u Mramoru boravi 20 medveda i lav
Prihvatilište za medvede, smešteno kraj Badovačkog jezera u selu Mramor, trenutno pruža utočište za 20 mrkih medevda, spašenih iz zarobljeništva, ali i jednog lava koji je ilegalno stigao na Kosovo.
  • 04.10.2022
Manastir Visoki Dečani nagrađen na Novosadskom sajmu za proizvode od tamajana
Različiti proizvodi i kozmetički preparati od prirodnog tamjana koje proizvodi manastir Visoki Dečani, nagrađeni su na Novosadskom međunarodnom sajmu „Lorist“, održanom od 28. septembra do 2. oktobra 2022. godine.
  • 04.10.2022
Osmaci do kraja decembra mogu izabrati predmet za završni ispit
Učenici koji završavaju osmi razred ove školske godine do 30. decembra mogu da izaberu koji će test raditi kao treći na završnom ispitu, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
  • 04.10.2022