Vesti
Društvo

Vladika Teodosije: Apelujemo na vlasti u CG da oslušnu glas većine svoga naroda

Čuvajući svoju veru, čuvamo svoj identitet i svoju istoriju, poručio je večeras episkop raško-prizrenski Teodosije na molebanu ispred manastira Gračanica.
Vladika Teodosije: Apelujemo na vlasti u CG da oslušnu glas većine svoga naroda
Moleban ispred manatira Gračanica (Foto Kim)

Više hiljada vernika i sveštenstvo Eparhije raško-prizrenske večeras je sa svećama u rukama prisustvovalo molebanu koji je služio vladika Teodosije kao vid podrške srpskom narodu u Crnoj Gori, Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj koje se protive zakonu o slobodi veroispovesti.

„Sabrali smo se ovde braćo i sestre u našoj svetoj Gračanici i sa ovog najsvetijeg mesta, još jednom svi zajedno izražavamo bratsku solidarnost sa arhijerejima, sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom u Crnoj Gori, upućujući reči podrške našeg naroda sa Kosova i Metohije. U našim svetinjama ovaploćena je naša vera i naša nada i zato ih sa tolikom ljubavlju čuvamo i nikome ih nedamo“, kazao je Vladika Teodosije.

Vladika je uputio apel vlastima u Crnoj Gori da oslušnu glas većine svoga naroda i svoje crkve koja je kroz velike svetitelje, kao što su Sveti Petar Cetinjski i Vasilije Ostroški, krepili narod u najtežim iskušenjima i da povuku sporni zakon i ispoštuju prava i slobode SPC u Crnoj Gori.

„Istovremeno apelujemo na sve lokalne i međunarodne predstavnike u regionu da se pravda može graditi samo u međusobnom poštovanju, a nipošto u negiranju onoga što pripada drugima i da su ljudska i verska prava najvažniji temelj svakog civilizacijskog društva“ i dodao: 

„Pozdravljajući bratski u svoje ime i u ime svih vas ovde okupljenih, naše vladike Amfilohija, Joanikija, Atanasija, Dimitrija, Metodija, njihovo hrabro sveštenstvo i odano monaštvo i verni narod izražavamo duboko divljenje pred njihovim primerom koji i nas hrabri da jedino zajedno sa Gospodom Hristom i njegovom crkvom možemo da se mirno, ali odlučno suprotstavimo svakoj nepravdi ovoga sveta“, poručio je vladika Teodosije.

Pre molebana koji je služio vladika Teodosije u manastiru Gračanica, više hiljada vernika i sveštenstvo Eparhije raško-prizrenske prošetalo je od Doma kulture u Gračanici do manastira.

Okupljeni su nosili veliki transparent na kome je pisalo – „Kosmet protiv avetinje, braćo branimo svetinje“. Ostale vesti

Uprkos tome što je situacija u vezi sa pandemijom koronavirusa obećavajuća, o otvaranju administrativnih prelaza odlučivaće se tek posle 1. juna, tj. početka treće faze ublažavanja mera i nakon sprovedene analize o primeni istih, izjavio je za portal KoSSev, portparol kosovske vlade Perparim Krueziu.
  • 26.05.2020
Nov predmet za prvačiće
Od septembra đake prvake očekuje novi nastavni predmet pod nazivom Digitalni svet.
  • 25.05.2020
Gračanica: Počela isplata od 100 evra
Danas je počela isplata novčane pomoći u iznosu od 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti, za sve građane koji su se prijavili. U Gračanici ispred pošte nije primećen veliki broj ljudi. Sa druge strane, ispred Komercijalne banke zatekli smo meštane koji su došli da podignu pomoć, koja je u toku prošle nedelje uplaćena na račune penzionera i korisnika socijalne pomoći.
  • 25.05.2020
Psihološkinja Đurđica Kazić rekla je u emisiji „Slobodno srpski“ da je sasvim izvesno da će pandemija koronavirusa ostaviti određene posledice po psihičko zdravlje jednog broja ljudi.
  • 25.05.2020
Građani uhapšeni za vreme pandemije neće biti procesuirani
Svi oni građani koji su uhapšeni zbog kršenja uredbe Vlade Kosova da ograniči kretanje tokom pandemije neće biti procesuirani.
  • 24.05.2020
Deca sa KiM najzadovoljnija i najaktivnija
Deca sa Kosova i Metohije su najzadovoljnija svojim zdravljem, najzadovoljnija kvalitetom svog života i najviše fizički aktivna, rekla je dr Višnja Đorđić sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, predstavljajući analizu zdravstvenih navika učenika osnovnih i srednjih škola u uslovima vanrednog stanja.
  • 24.05.2020