Vesti
Društvo

Vladika austrijsko-švajcarski Andrej sa novinarima iz Austrije u poseti Kosovu

U okviru trodnevne posete Kosovu i Metohiji vladika austrijsko švajcarski Andrej Ćilerdžić je u subotu, 26.februara, na Zadušnice, obišao Orahovac, Veliku Hoču i Zočište. U Orahovcu su ga pesmom dočekala deca sa svojim sveštenikom Milanom Stanojevićem u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice.
Vladika austrijsko-švajcarski Andrej sa novinarima iz Austrije u poseti Kosovu
Tokom posete pravoslavnom groblju u Orahovcu (Foto Radio Goraždevac)

Nakon druženja sa decom vladika je sa ocem Milanom u pratnji novinara obišao srpsko pravoslavno groblje i uverio se na licu mesta kako stradanje srpskih grobalja na Kosovu i Metohiji još uvek traje.

Odsluživši pomen, okadivši grobove i polivši ih vinom vladika je kazao da je tužno što se rušenje grobova nastavlja i obećao da će novinari sa kojima je došao na KiM preko svojih medijskih kuća preneti deo istine koju su mogli za ovako kratko vreme da vide. On je rekao, što su i novinari potvrdili, da do naroda u njihovoj zemlji ovakva slika do sada nije stigla, piše Radio Goraždevac.

Vladika i jedan deo novinarske ekipe iz Austrije je u manastiru Sv. Vrači u Zočištu razgovarao sa igumanom Stefanom i bratijom. Iako je manastir posle miniranja 1999.godine, obnovljen i danas se lepo izgradio, i dalje se suočava sa problemima koji su naizgled sitni, ali svakako svedoče o tome da crkva na Kosovu i Metohiji nije zaštićena kako se to na Zapadu misli. U Velikoj Hoči su zastali pred spomenikom ubijenim i kidnapovanim Srbima od 1998-2000.godine i čitajući imena ispisana na njemu na tren pročitali samo jednu stranicu knjige o stradanju Srba u orahovačkoj opštini, prenosi ovaj medij.

Vladika Andrej je kazao da je ova poseta sa ciljem da se austrijska javnost informiše o tome šta se zaista dešava na Kosovu i Metohiji:

"Zadatak ove naše posete je informativni, obaveštajni, što znači da ono što se preko interneta, digitalnih medija ili preko televizije i novina saznaje ne uzima zdravo za gotovo nego da se mora doći na lice mesta i da se vidi kako funkcioniše međuljudski odnos, da li su većinska i manjinska prava u onom bilansu kako to očekuje međunarodna zajednica. Novinari su imali prilike da u dva navrata za dva dana, juče i prekjuče, po dva sata (u Gračanici i Bogosloviji u Prizrenu), razgovaraju sa preosvećenim vladikom Teodosijem i vladika im je iscrpno, u smiravajućem tonu i u molitvenom ushićenju svedočio o nepravilnostima koje se dešavaju i u njegovoj sprečenosti da uspostavi konstruktivne odnose sa Privremenim institucijama na Kosovu i Metohiji, kako ih mi nazivamo ovde, i da se nađu mirna rešenja za suživot na ovim prostorima. Novinari su blagodarni jer je vladika Teodosije, ne ponavljajući se, išao na pojedine segmente koji ukazuju na mentalitet, identitet i stav Srpske Pravoslavne Crkve da se mirnim putem rešavaju međuljudski nesporazumi, odnosno konflikti".

Po rečima vladike Andreja, dolazak sa grupom austrijskih novinara iz različitih medijskih kuća na Kosovo i Metohiju je iniciran činjenicom da je godinama slušao vapaje vladike Teodosija pred Svetim arhijerejskim saborom, pred Patrijarhom da je situacija na Kosovu i Metohiji neizdržljiva i neprihvatljiva, da polako posustaju snage za unapređenje života i oporavak srpskoga naroda na ovim prostorima, za očuvanje svetinja i pre svega imovine srpskoga naroda.

"Novinari koji su ovde su krenuli svojevoljno i njihova žrtva je veća ako znamo da u uslovima pandemije doći na jedan ovakav prostor znači i karantin po povratku u svoju zemlju, a to je i nemogućnost odlaska na posao što je za njih vrlo teško. I još u ovim trenucima su oni kao na gorućem uglju jer se u Ukrajini trenutno dešavaju ratna dejstva. Uprkos tome vidim da su koncentrisani na rad i svoju, novinarsku, profesiju upražnjavaju na profesionalan način sa pitanjima i sa slušanjem razmišljanja".

Austrijski novinari su sa domaćinima iz Eparhije raško prizrenske posetili i manastire: Svete Arhangele, Visoke Dečane, Pećku Patrijaršiju, Gračanicu, Draganac, i još neka mesta u kojima žive Srbi i potrudili se da razgovaraju sa što više ljudi.

Poseti Kosovu i Metohiji je prethodila poseta Beogradu gde su sa kolegama iz RTS-a posetili spomenik „Zašto“ i odali počast kolegama postradalim od NATO bombi 1999.godine. U Beogradu su posetili i Udruženje kidnapovanih i otetih Srba i tu su imali prilike da razgovaraju sa nekim od članova porodica stradalih Srba sa Kosova i Metohije.Ostale vesti

Preko Metohije do Gazimestana
Retki su mladi iz centralne Srbije, a naročito iz Beograda koji imaju želju da samoinicijativno organizuju putovanje do srpskih sredina u Metohiji. Oni koji žele da dođu, teško da će naći informacije gde mogu da odsednu, naprimer, u Goraždevcu.
  • 27.06.2022
Program Vidovdanskih svečanosti nastavljen je održavanjem Vidovdanske svečane sednice Skupštine grada Priština. Obeležili su je tradicionalna igra i pesma, ali i dodela priznanja najzaslužnijim pojedincima i ustanovama.
  • 27.06.2022
Svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar u Mitrovici
U Kosovskoj Mitrovici je svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar koji se nalazi u blizini hrama Svetog Dimitrija.
  • 27.06.2022
Pošta Srbije počinje izdavanje vaučera za godišnji odmor
Pošta Srbije počela je sa izdavanjem 200.000 vaučera za putovanja u Srbiji nakon što je Vlada Srbije danas usvojila Uredbu o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapredjenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Srbije za 2022. godinu.
  • 27.06.2022
Heroji u doba koronavirusa: Gračanicu najviše posećuju strani turisti
Institucije u Prištini nisu zainteresovane za saradnju sa srpskim umetnicima i kulturnim stvaraocima, rekao je u emisiji Heroji u doba koronavirusa direktor “Galerije umetnosti Priština”, sa sedištem u Gračanici Nebojša Jevtić. Ova ustanova koja na Kosovu funkcioniše u sistemu Republike Srbije, godišnje, prema rečima Jevtića, organizuje oko deset raznih izložbi.
  • 27.06.2022
Maturanti u Gračanici polagali test iz maternjeg
Maturski ispit iz Srpskog jezika kojim se obeležava završetak osnovnog obrazovanja i čiji su rezltati preduslov za upis u srednje škole, polagali su danas osmaci u Gračanici. Većina učenika sa kojima smo razgovarali planira da upiše srednju Medicinsku školu.
  • 27.06.2022