Vesti
Društvo

Vlada Kosova donela odluku o ukidanju određenih mera

Odlazeći premijer Kosova Aljbin Kurti i vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia saopštili su danas na konferenciji za štampu odluke donete na sednici Vlade Kosova u vezi sa ublažavanjem mera uvedenih zbog sprečavanja širenja koronavirusa.
Vlada Kosova donela odluku o ukidanju određenih mera
Vlada Kosova (Foto arhiva Kim)

"Jedna od važnijih odluka je ublažavanje mera u pogledu pandemije. Od sutra možemo početi sa ublažavanjem koje nije potpuno. Ono što ćemo uraditi je da ponovo otvorimo vrtiće i jaslice za uzrast od 0 do 5 godina, a zatim reorganizujemo završni test i maturski ispit koji će se održati 4. jula", istakao je Kurti, javlja Koha.

Odluka vlade od 13. marta o zatvaranju granica, kako je naveo, danas se ukida, ali svi koji uđu na Kosovo dužni su da prođu provere.

Barovi, kafići, restorani i tržni centri takođe će se otvoriti sutra, dodao je Kurti.

Prema njegovim rečima, ublažavanje mera ne znači da ne treba biti oprezan, pozivajući da se striktno pridržavanje uputstava Nacionalnog instita za javno zdravlje Kosova.

Vitia je istakao da je ova faza postignuta zahvaljujući saradnji sa građanima i dodao da je Nacionalni institut za javno zdravlje ocenio da su se stekli uslovi za otvaranje treće faze.

Istakao je da će nedelju dana nakon otvaranja kopnenih prelaza biti razmotrena mogućnost uspostavljanja i vazdušnih linija.

Vitia je najavio da će se procena mera obaviti 20. juna.

On je dodao da će za to vreme biti stroga kontrola, kako bi se videlo da li se preduzimaju odgovarajuće mere za sprečavanje širenja pandemije kovid-19.

Kurti i Vitia pozvali su građane da nastave da budu oprezni i nakon primene mera u trećoj fazi.Ostale vesti

Srpske NVO pozivaju EU da insistira na osnovnim vrednostima u Srbiji
S pravom se može očekivati da će rezultati izbora u Srbiji od 21. juna dovesti do političke krize, dok je poverenje u vladinu politiku borbe protiv pandemije poslednjih nedelja pretrpelo ozbiljan udarac, navodi se u pismu sedam organizacija civilnog društva iz Srbije koje je juče upućeno na adresu institucija EU.
  • 14.07.2020
Protest u Beogradu sedmo veče zaredom
Nekoliko stotina demonstranata okupljeno je ispred Doma Skupštine Srbije, upadljivo manje nego prethodnih dana, javlja reporter N1. Lider "Dosta je bilo" Saša Radulović i poslanik u prošlom sazivu Skupštine Srđan Nogo istakli su svoje zahteve, preostali deo demonstranata nije se odredio prema predlozima te dve grupacije.
  • 13.07.2020
Dr Lazić: Komunikacija sa medijima može biti i bolja
Izjavu dr Rade Trajković da je za neobaveštenost građana o epidemiološkoj situaciji u Gračanici indirektno odgovoran potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić „koji je postavio lekare i direktore u zdravstvenim institucijama“, direktor KBC-a dr Bratislav Lazić smatra tendencioznom, paušalnom i zlonamernom. On je obećao da će se truditi da saradnja sa medijima bude bolja.
  • 13.07.2020
Policija će početi sa kažnjavanjem zbog nepoštovanja mera zaštite
Generalni direktor Kosovske policije Rašit Ćaljaj najavio je preduzimanje kaznenih mera protiv građana koji se ne pridržavaju mera zaštite od koronavirusa.
  • 13.07.2020
“Heroji u doba koronavirusa”: Svako da učini po malo
Ne bih sebe svrastala u heroje, ali mi smo odradili zaista veliki posao. Kad bi svako imao priliku da učini makar deo od onoga što smo odradili, mislim da bismo imali velikih rezultata, rekla je u emisji “Heroji u doba koronavirusa” menadžerka "Poslovnog centra Zvečan" Jelena Savić. Ja sebe ne vidim kao heroja, nisam ništa posebno uradila, osim onoga što mi je bilo u opisu posla, nadovezala se u istom programu direktorka NVO “Žensko pravo” Tijana Simić Lavali.
  • 13.07.2020
Protesti peto veče zaredom
Oko 19 sati počela je protestna šetnja u Novom Sadu, a namera učesnika protesta je da blokiraju policijsku stanicu u Radničkoj ulici, objavila je Agencija Beta. U Beogradu ispred Narodne skupštine i u Pionirskom parku okupilo se nekoliko stotina ljudi, javlja agencija Fonet. Protest se održava i ispred Skupštine grada u Nišu.
  • 11.07.2020