Vesti
Društvo

Viz er se nada otvaranju baze u Prištini

Viz er (Wizz air) se nada da će u budućnosti uspostaviti bazu u Prištini i postati najveća avio-kompanija u tom gradu, rekao je predsednik kompanije Robert Keri nakon razgovora sa zvaničnicima Vlade Kosova, piše Ex-Yu-Aviation.
Viz er se nada otvaranju baze u Prištini
Aerodrom kraj Prištine (Foto limakkosovo.aero)

"Sledeće godine ćemo da prevezemo 600.000 kosovskih putnika i postati najveća avio-kompanija ovde. Nastavićemo sa letovima ka Švajcarskoj, Nemačkoj, Austriji. Veoma nam je važno da putnici sa Kosova, ali i sa susednih tržišta, kad im je potrebno, lete Viz erom", rekao je Keri.

Prema njegovim rečima, deo posla kompanije je da doda što više destinacija može.

"Nadamo se ćemo ovde izgraditi bazu u budućnosti", rekao je on.

Predsednik Viz era se sastao sa zamenikom premijera Kosova, kosovskim ministrom finansija, ministrom ekonomije, ministrom infrastrukture, šefom Uprave za civilno vazduhoplovstvo, i direktorom Aerodroma u Prištini.

"Razgovarali smo o ekonomskom uticaju i koristima koje ćemo doneti kao avio-kompanija, ali i o načinima na koje možemo da rastemo na tržištu Kosova u budućnosti. Došli smo ovde da se sastanemo sa onima koji su direktno odgovorni za avio-industriju na Kosovu i da pokažemo posvećenost i uzbuđenje koje imamo za ovo tržište", rekao je Keri.

Viz er posluje na Kosovu od 2017. godine i treći je avio-prevoznik kada se radi o prometu na prištinskom aerodormu, a ispred su iziDžet i Eurovings.

Prvi letovi Viz era bili su iz Budimpešte i London Lutona. Nakon toga su dodati i letovi iz Memingena, Bazela, Dortmunda, Beča, Baden-Badena. U 2021. godini Viz er je započeo i letove ka Rimu.Ostale vesti

Laplje Selo u pisanim izvorima
Laplje Selo se prvi put pominje u Gračaničkoj povelji (1314-1316) kojom je kralj Milutin svoj ktitorski hram bogato darivao posedima u okolini Prištine. Samo naselje i celokupni seoski atar su sve do otomanske okupacije bili manastirski posed.
  • 04.06.2023
Peti protest
Peti protest "Srbija protiv nasilja" održava se u Beogradu, tačno mesec dana od kada je 13-godišnjak ubio devet učenika i radnika obezbeđenja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Građani se nalaze ispred Narodne skupštine, gde je postavljena bina odakle se okupljenima obraćaju govornici. Protest je počeo kompozicijom koju je komponovao ubijeni dečak u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar.
  • 03.06.2023
Lipljan, postavljena nova zastava SPC na zvonari

Trobojka Srpske pravoslavne crkve sa ocilima, kao i patrijaršijska zastava sa grbom, koja se postavlja samo u prazničnim danima, ponovo su od danas popodne postavljene na zvonaru crkve u Lipljanu odakle su zastavu nepoznati počinioci pre četiri dana strgli i odneli.

  • 03.06.2023
Zadušnice: Srbi u manjem broju posetili groblje u južnom delu Mitrovice
Danas su i Duhovske ili letnje zadušnice, koje po kalendaru Srpske pravoslavne crkve uvek padaju u subotu uoči Silaska Svetog duha na apostole.
  • 03.06.2023
Nabujala reka Janjevka, opštinske službe na terenu u Gornjoj i Donjoj Gušterici

Usled obilnih padavina koje su pogodile područje Gornje i Donje Gušterice došlo je do bujanja i na par lokacija i izlivanja reke Janjevke, navode iz Opštine Gračanice.

  • 02.06.2023
Štrpce: Skup podrške Srbima sa severa Kosova
Oko 1.000 meštana opštine Štrpce okupilo se na skupu podrške Srbima na severu Kosova i poručili im da se solidarišu sa njima i njihovim problemima.
  • 02.06.2023