Vesti
Društvo

Vitošević: Povratak studenata posle 1. juna

Nastava putem interneta na fakultetima Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici je završena. Za dve nedelje očekuje se početak nastave i polaganje ispita, kada je planiran i početak kampanje za upis brucoša na fakultete PU. Od ove školske godine otvaraju se Konsultativni centri, odnosno isturena odeljenja, Ekonomskog i Medicinskog fakulteta zdravstvene nege u Gračanici.
Vitošević: Povratak studenata posle 1. juna
Zdravko Vitošević (Foto Kontakt Plus)

Rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Zdravko Vitošević, o povratku studenata na fakultete u Kosovskoj Mitrovici, za Kontakt Plus radio kaže da se intenzivno prati epidemiološka situacija na terenu, te da nikako neće dozvoliti izlaganje riziku studenata i nastavnog osoblja.

“Studente ćemo pozvati onog trenutka kada procenimo da epidemiološka situacija odgovara. Očekujemo da će to u naredne dve nedelje i desiti. Naši kapaciteti su pripremljeni, jedino zgrada broj 6, koja je upotrebljena kao Kovid bolnica za najlakše obolele pacijente, ona se u ovom trenutku preuređuje, vrši se dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija, a preostala dva pacijenta koja se tamo nalaze danas ili sutra biće prebačena u prostorije KBC u Kosovskoj Mitrovici“, rekao je rektor.

Vitošević napominje da će se sve aktivnosti fakulteta isključivo obavljati u njihovim sedištima, onog trenutka kada studenti budu pozvani da se vrate na Univerzitet.

„Zadovoljstvo mi je da konstatujem, da kada smo započeli sa realizacijom nastave, bili vodeći Univerzitet u regionu, što znači da nijedan dan ne kasnimo. Već prve nedelje smo stavili u funkciju online nastavu i sve naše obaveze biće realizovane na vreme. To vreme dolazi, nadamo se za već dve nedelje, prateći epidemiološku situaciju. Posle 1. juna očekujemo naše prve studente u Studentskom centru, a kasnije i na fakultetima“, kazao je on.

Kada je reč o izjavi ministra prosvete Mladena Šarčevića da će, ukoliko se uskoro ne otvore administrativni prelazi, za studente iz centralne Srbije, koji studiraju na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, biti organizovani ispiti u isturenim odeljenjima u Kraljevu i Vranju, Vitošević je istakao da je u pitanju hipotetička situacija kako se ne bi gubili rokovi, aktiviranjem registrovanih isturenih odeljenja PU u Vranju i Čačku.

„Nema ni pomena ni o Kraljevu, ni o Kragujevcu. Ništa od toga nije ni pomenuto. Upravo je ministar Mladen Šarčević pomenuo da se isturena odeljenja u Vranju i Čačku aktiviraju, za slučaj da se nešto nepredviđeno dogodi sa administrativnim prelazima, što se neće desiti. Realizacija naših obaveza u našim isturenim odeljenjima tiče se samo onih studenata koji su upisani u Vranju, to su studenti Pravnog fakulteta njih četrdesetak, ali i tridesetak studenata Ekonomskog odeljenja upisanih u Čačku. Znači, ta izjava se odnosila samo na studente u tim registrovanim isturenim odeljenjima“, podvukao je Vitošević.

Od ove školske godine otvaraju se Konsultativni centri Ekonomskog fakulteta i Medicinskog fakulteta zdravstvene nege u Gračanici, najavio je rektor PU i dodao da od prošle godine radi istureno odeljenje Učiteljskog fakulteta u Ranilugu, gde je upisano 35 polaznika.

Pripreme za upis brucoša na fakultete Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici uveliko su započele, putem zvaničnih sajtova fakulteta, a početak upisne kampanje planiran je od 1. juna.

Upis brucoša počeće početkom jula, navodi rektor.

Takođe, u skladu sa Zakonom o visokoškolskom obrazovanju, svi rokovi biće ispoštovani kako bi nastavni proces bio sproveden na zadovoljavajući način, zaključio je Vitošević.

On je izrazio nadu da će i ove godine, zahvaljujući predstavnicima Vlade Srbije, ministarstva prosvete i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, troškovi studenata biti znatno smanjeni.

Na deset fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici trenutno studira između 8.500 i 9.000 studenata. Zajedno sa Akademijom visokih strukovnih škola, PU broji preko 10.500 studenata, koji gravitiraju prema sistemu i prostoru visokog obrazovanja.Ostale vesti

Skoro rešenje za Gračanku? Jalovište i dalje problem
Najveći ekološki problemi u opštini Gračnica godinama su isti. Meštanima Lapljeg sela poslednjih pet, gorući problem predstavlja zagađena reka Gračanka. Opštinsko odeljenje urbanizma, planiranja i zaštite životne sredine, odlučilo je da Međunarodni dan zaštite životne sredine, ipak obeleži sadnjom cveća u dvorištu Doma kulture u ovom selu. 
  • 05.06.2020
U Gračanici formirano komunalno preduzeće
Opština Gračanica nedavno je oformila Javno komunalno preduzeće – Ekologija.
  • 05.06.2020
Ombudsman: Snažnije zalaganje za zaštitu životne sredine
Danas je Međunarodni dan zaštite životne sredine. Institucija Ombudsman upozorava da se Kosovo suočava sa problemima sa vodom, zagađenjem vazduha, upravljanje otpadom, kontrolom buke. „Svi ti ekološki problemi godinama ostaju u skoro istoj fazi“, ističe ombudsman.
  • 05.06.2020
Nakrivljena bandera opasnost po meštane, KEDS ne reaguje
U ulici Kralja Milutina u Gračanici, u blizini kuće porodice Stojković, još pre više od dvadeset dana se nakrivio električni stub koj preti da padne u dvorište. Ova bandera može da izazove veliku opasnost i ugrozi živote gračaničke porodice. Iz KEDS-a ne reaguju, iako su više puta obavešteni o problemu.
  • 05.06.2020
“Ponižavajuća poruka nove Vlade”

Nova vlada Kosova koja se danas sastala po prvi put, poslala je “ponižavajuću i degradirajuću poruku srpskoj zajednici”, time što za srpske novinare, nije obezbedila prevod, kaže Anđelka Ćup.

  • 04.06.2020
Dvadesetak kamiona ušlo na Kosovo sa

Više od 20 kamiona sa srpkom robom ušlo je na Kosovo i Metohiju sa dokumentacijom na kojoj je označena kosovska državnost, preneo je RTS-u Adriatik Staviljeci, portparol carinske službe u Prištini.

  • 04.06.2020