Vesti
Društvo

Vitošević: Povratak studenata posle 1. juna

Nastava putem interneta na fakultetima Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici je završena. Za dve nedelje očekuje se početak nastave i polaganje ispita, kada je planiran i početak kampanje za upis brucoša na fakultete PU. Od ove školske godine otvaraju se Konsultativni centri, odnosno isturena odeljenja, Ekonomskog i Medicinskog fakulteta zdravstvene nege u Gračanici.
Vitošević: Povratak studenata posle 1. juna
Zdravko Vitošević (Foto Kontakt Plus)

Rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Zdravko Vitošević, o povratku studenata na fakultete u Kosovskoj Mitrovici, za Kontakt Plus radio kaže da se intenzivno prati epidemiološka situacija na terenu, te da nikako neće dozvoliti izlaganje riziku studenata i nastavnog osoblja.

“Studente ćemo pozvati onog trenutka kada procenimo da epidemiološka situacija odgovara. Očekujemo da će to u naredne dve nedelje i desiti. Naši kapaciteti su pripremljeni, jedino zgrada broj 6, koja je upotrebljena kao Kovid bolnica za najlakše obolele pacijente, ona se u ovom trenutku preuređuje, vrši se dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija, a preostala dva pacijenta koja se tamo nalaze danas ili sutra biće prebačena u prostorije KBC u Kosovskoj Mitrovici“, rekao je rektor.

Vitošević napominje da će se sve aktivnosti fakulteta isključivo obavljati u njihovim sedištima, onog trenutka kada studenti budu pozvani da se vrate na Univerzitet.

„Zadovoljstvo mi je da konstatujem, da kada smo započeli sa realizacijom nastave, bili vodeći Univerzitet u regionu, što znači da nijedan dan ne kasnimo. Već prve nedelje smo stavili u funkciju online nastavu i sve naše obaveze biće realizovane na vreme. To vreme dolazi, nadamo se za već dve nedelje, prateći epidemiološku situaciju. Posle 1. juna očekujemo naše prve studente u Studentskom centru, a kasnije i na fakultetima“, kazao je on.

Kada je reč o izjavi ministra prosvete Mladena Šarčevića da će, ukoliko se uskoro ne otvore administrativni prelazi, za studente iz centralne Srbije, koji studiraju na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, biti organizovani ispiti u isturenim odeljenjima u Kraljevu i Vranju, Vitošević je istakao da je u pitanju hipotetička situacija kako se ne bi gubili rokovi, aktiviranjem registrovanih isturenih odeljenja PU u Vranju i Čačku.

„Nema ni pomena ni o Kraljevu, ni o Kragujevcu. Ništa od toga nije ni pomenuto. Upravo je ministar Mladen Šarčević pomenuo da se isturena odeljenja u Vranju i Čačku aktiviraju, za slučaj da se nešto nepredviđeno dogodi sa administrativnim prelazima, što se neće desiti. Realizacija naših obaveza u našim isturenim odeljenjima tiče se samo onih studenata koji su upisani u Vranju, to su studenti Pravnog fakulteta njih četrdesetak, ali i tridesetak studenata Ekonomskog odeljenja upisanih u Čačku. Znači, ta izjava se odnosila samo na studente u tim registrovanim isturenim odeljenjima“, podvukao je Vitošević.

Od ove školske godine otvaraju se Konsultativni centri Ekonomskog fakulteta i Medicinskog fakulteta zdravstvene nege u Gračanici, najavio je rektor PU i dodao da od prošle godine radi istureno odeljenje Učiteljskog fakulteta u Ranilugu, gde je upisano 35 polaznika.

Pripreme za upis brucoša na fakultete Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici uveliko su započele, putem zvaničnih sajtova fakulteta, a početak upisne kampanje planiran je od 1. juna.

Upis brucoša počeće početkom jula, navodi rektor.

Takođe, u skladu sa Zakonom o visokoškolskom obrazovanju, svi rokovi biće ispoštovani kako bi nastavni proces bio sproveden na zadovoljavajući način, zaključio je Vitošević.

On je izrazio nadu da će i ove godine, zahvaljujući predstavnicima Vlade Srbije, ministarstva prosvete i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, troškovi studenata biti znatno smanjeni.

Na deset fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici trenutno studira između 8.500 i 9.000 studenata. Zajedno sa Akademijom visokih strukovnih škola, PU broji preko 10.500 studenata, koji gravitiraju prema sistemu i prostoru visokog obrazovanja.Ostale vesti

“Ponižavajuća poruka nove Vlade”

Nova vlada Kosova koja se danas sastala po prvi put, poslala je “ponižavajuću i degradirajuću poruku srpskoj zajednici”, time što za srpske novinare, nije obezbedila prevod, kaže Anđelka Ćup.

  • 04.06.2020
Dvadesetak kamiona ušlo na Kosovo sa

Više od 20 kamiona sa srpkom robom ušlo je na Kosovo i Metohiju sa dokumentacijom na kojoj je označena kosovska državnost, preneo je RTS-u Adriatik Staviljeci, portparol carinske službe u Prištini.

  • 04.06.2020
Zahvalnica za doprinos u borbi protiv Kovida 19
Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije dodelio je nevladinoj organizaciji "Mlada aktivna Gračanica" zahvalnicu za doprinos u inicijativi "Budi i ti heroj" koju je pokrenulo u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti Кovid-19.
  • 03.06.2020
Direktorima škola zabranjeno da daju izjave za medije?
Škole na centralnom Kosovu koje rade po obrazovnom sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije počele su da rade ali ne u punom kapacitetu, kao pre pandemije koronavirusa. U toku su pripreme za maturske ispite.
  • 03.06.2020
Više albanskih i srpskih nevladinih organizacija pozivaju na zaustavljanje javnog linča aktiviste za ljudska prava Škeljzena Gašija koji je nedavno zatražio odgovornost bivših pripadnika OVK i pravdu za nealbanske žrtve.
  • 03.06.2020
Aktiv: Omogućiti informacije na srpskom jeziku

Nevladina organizacija Aktiv traži od Ministarstva unutrašnjih poslova i Policije Kosova da bez odlaganja obezbedi zvaničan prevod obaveštenja na srpski jezik, kako bi se otklonile sve nedoumice u vezi sa ulaskom građana na Kosovo.

  • 03.06.2020