Vitošević: O trošku budžeta studiraće cela 50. generacija

Uz pomoć Srbije svi studenti koji upišu studije na Prištinskm univerzitetu školovaće se na račun budžeta i to je nagarda za upis 50. generacije univerziteta koji iduće godine slavi pola veka postojanja, izjavio je rektor Prištinskog univerziteta, sa sedištem u Severnoj Mitrovici, Zdravko Vitošević.

Podeli ovaj članak sa:
 • Foto: Radio Kontakt plus

"I pored svih nedaća sa kojima se susrećemo, pre svega mislim na takse od 100 odsto, zahvaljujući pozitivnim kampanjama fakulteta, ove godine je za prvi upisni rok bilo prijavljeno 920 kandidata, a upisano ih je 690. Očekujemo da 700 slobodnih mesta bude popunjeno u septembarskom upisnom oku", kaže Vitošević za "Novosti".

Upitan o tome koliko takse otežavaju rad Prištinskog univerziteta, Vitošević kaže da Univerzitet deli sudbinu svog naroda i da su svi studenti i zaposleni podigli glas i protestuju protiv necivilizacijskih i nehumanih poteza prištinskih vlasti.

"Želimo da verujemo da će albanski političari shvatiti potpuni besmisao poteza koji ugrožavaju život i rad stanovništva i nadamo se da će uz zalaganje međunarodne zajednice takse biti ukinute", kaže Vitošević.

Prištinski univerzitet, kako kaže, jedna je od najznačajnijih ustanova na prostoru Kosova i institucija države Srbije koja radi u punom kapacitetu.

"To svakako nije moguće bez naše države, koja nam svih ovih godina pruža bezrezevnu pomoć. Ove godine je opredeljeno blizu pet miliona evra za izgrdanaju novog objekta za ptrebe univerziteta i četiri fakulteta na 7.500 kvadratnih metara u kojima će biti smešteni biblioteka i istraživački i informatički centar Univerziteta", rekao je Vitošević.

Univerzitet u Prištini osnovan je 15. februara 1970. godine, a kao dan Univerziteta slavi se Vidovdan.

Trenutno u ovoj visoko-školskoj ustanovi radi oko 750 nastavnika i saradnika i 300 zaposlenih u administraciji. Ima deset fakulteta na kojima studira više od 9.000 studenata, od kojih polovinu ljudi čine mladi koji nisu s prostora Kosova.

Ostale vesti

 • Goraždevac: Jaz između prirode i čoveka

  Goraždevac: Jaz između prirode i čoveka

  Dok se u nekim mestima na Kosovu građani bore da sačuvaju svoje reke i izvorišta, u selu Goraždevac, nekada bogatom izvorima pitke vode, građani imaju problem sa njenim nestajanjem. Izvori su presušili, a seoski potok Jaža je prekapio. Vode nema u poslednjih pet-šest godina. Razlog je eksploatacija peska u celom toku Pećke Bistrice.

 • Vršnjačko nasilje u Medicinskoj školi u Gračanici

  Vršnjačko nasilje u Medicinskoj školi u Gračanici

  Nekoliko maloletnih učenica srednje Medicinske škole iz Plemetine stavljale su na brisačima automobila u Gračanici letke na kojima su bile ispisane uvredljive i poruke sa seksualnom konotacijom na račun njihove drugarice iz razreda, dok je na drugoj strani ceduljice ispisano njeno ime i prezime, broj telefona i adresa instagram profila.

 • Rakočević o nagradi: Jedinstven je osećaj

  Rakočević o nagradi: Jedinstven je osećaj

  "Zaista je jedinstven osećaj i jedinstven događaj. Potpuno sam zatečen i nagradom i obrazloženjem žirija“, kaže za RTV Kim novinar i književnik Živojin Rakočević dobitnik nagrade „Aleksandar Tijanić“, koju dodeljuje Udruženje novinara Srbije (UNS).

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane