Vesti
Društvo

Vitina: Uništena bašta na crkvenom imanju

Prošle noći nepoznati počinioci provalili su u crkveno imanje u selu Mogila i načinili materijalnu štetu u bašti na kojoj se uzgaja povrće za potrebe narodnih kuhina i Eparhije raško-prizrenske, saznaje KIM radio.
Vitina: Uništena bašta na crkvenom imanju
(Foto NVO "Majka devet Jugovića")

Prema rečima Svetlane Stević, predsednice NVO “Majka devet Jugovića” koja u saradnji sa Eparhijom raško-prizrenskom vodi brigu o narodnim kuhinjama na Kosovu, provalnici su posekli žicu na ogradi, pocepali najlon na plasteniku, uništili rasad i ukrali pumpu i creva kojima se navodnjava bašta.

Stevićeva ističe da zbog štete, koja je na bašti noćas načinjena, postoji mogućnost da neki korisnici narodnih kuhinja ostanu gladni.  

“Reč je o bašti površine od jednog hektara i trideset šest ari. Šteta je velika, jer kad isečete najlon na plasteniku, on mora da se promeni, isečena je žica, uništen je rasad koji je trebalo uskoro da se zasadi. Ukradeni su pimpa i creva za navodnjavanje bašte”, rekla je Stevićeva.

Ona ocenjuje da je strašno što se ovakvi napadi na crkvenu imovinu dešavaju u trenutku “kada obeležavamo 10 godina od martovskog pogoma i molimo se da se nemili događaji više ne ponavljaju”.

“Ovakvo ponašanje uliva strah i strepnju kod svih nas koji ovde živimo”.

Slučaj je prijavljen Policiji Kosova, koja je jutros izvršila uviđaj.Ostale vesti

PIK predlaže suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice
Policijski inspektorat Kosova (PIK) predložio je suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice u Prištini.
  • 03.12.2022
Rana detekcija i sistematski odgovor ključni problemi invalida

Rana detekcija i sistematski odgovor, ključni su problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, ocenjuje za Radio Kontakt Plus, šefica Kancelarije UNICEF-a za mitrovički region, Ivana Milosavljević, povodom Dana osoba sa invaliditetom.

  • 03.12.2022
Sudski savet Kosova odlučio da se sudije vrate na posao
Sudski savet Kosova (SSK) saopštio je da se sudije koje su odlučile da bojkotuju rad zbog odluke kosovske vlade o smanjenju plata, vraćaju na posao i da će učestvovati u komisijama i drugim grupama u kojima je učešće određeno važećim zakonodavstvom, ali da neće sarađivati sa Vladom Kosova.
  • 03.12.2022
Civilno društvo: Težak i loš položaj osoba sa invaliditetom
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ove godine obeležava se 3. decembra pod sloganom  "Transformativna rešenja za inkluzivni razvoj: uloga inovacija u pokretanju pristupačnog i pravednog sveta". Tim povodom, NVO Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i NVO Faktor organizuju dvomesečnu kampanju pod nazivom "Posmatrajte svet našim očima", kako bi ukazali na težak i veoma loš položaj osoba sa invaliditetom u kosovskom društvu.
  • 02.12.2022
Priština: Održan protest zbog ubistva trudnice
Uz parole "Ostavka nije dovoljna", "Policija ima krv na rukama", "Privatni i javni prostori su nebezbedni", "Krvlju žena pišete istoriju Kosova!", sinoć je u Prištini održan protest zbog ubistva trudnice kojoj je dan ranije (u sredu) presudio bivši suprug.
  • 02.12.2022
Predavanje o značaju prevencije HIV-a/AIDS-a u Medicinskoj školi

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv HIV-a/AIDS-a, Đački parlament Medicinske škole u Lapljem Selu u saradnji sa Crvenim krstom organizovao je predavanje o značaju prevencije protiv ove bolesti za učenike.

  • 01.12.2022