Visoki Dečani: Pomoć iz Pariza za decu iz Metohije

Predsednik Kulturno-umetničkog društva „Izvor“, iz Pariza, Dalibor Ignjatović izjavio je za Radio Goraždevac da je ovo deseti put da organizuje akciju „Srcem za srce Srbije“, koja za cilj ima da pomogne deci sa Kosova i Metohije.

Podeli ovaj članak sa:
  • Deca iz Metohije u Dečanima (Foto Radio Goraždevac)

„Taj novac su uglavnom davali ljudi iz Pariza, roditelji, prijatelji društva, druga društva i eto ove godine smo skupili šest hiljada i petsto evra, što je dosta značajno. Za deset godina smo uspeli da skupimo oko šezdeset hiljada evra za decu sa Kosova i Metohije“, kazao je Ignjatović.

Roditelji dece iz metohijskih sela zahvalni su dobrotvorima iz Pariza i kažu da će im ova pomoć veoma značiti sada kada, kako kažu, uveliko teku pripreme za novu školsku godinu, pa je za to je potrebno izdvojiti novca za knjige, školski pribor i opremu.

Dubravka Stijovic, članica KUD „Izvor“, iz Pariza, kazala je za Radio Goraždevac da sakupljanje novčane pomoči nije jedina aktivnost ovog društva, koja je namenjena deci sa Kosova i Metohije.

„Naše folklorno društvo broji oko šezdesetpetoro dece koja su raspoređena u tri različite grupe. Svake godine u toku godine, povodom Božića ili Uskrsa, mi organizujemo radionice na kojima deca stvaraju suvenire ili poklone odavde za decu iz enklava. Pre nekoliko godina smo započeli tu saradnju pa smo pre dve godine doneli ikonu sv. Save koju su deca sama pravila, uz pomoć naše drugarice koja se bavi slikanjem i vajanjem a koju su zajedno oslikali. Ove godine smo doneli jednu malu knjigu gde se nalaze poruke od drugara iz Pariza koje su upućene deci iz Osojana, pošto mi imamo posebnu saradnju sa školom iz Osojana“, kazala je Stijović.

Dolazak ovde je za mnoge velika stvar. Ako uspem da prenesem svoju ljubav drugim ljudima da dođu i posete ovaj kraj, onda smatram da sam uspela, jer za mene je lako da dođem obzirom da su mi koreni odavde, zaključila je Dubravka Stijović.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane