Vesti
Društvo

"Visoki Dečani na listi 7 najugroženijih lokaliteta u Evropi"

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić objavio je da se manastir Visoki Dečani našao na listi sedam najugroženijih lokaliteta u Evropi, jer će to doprineti zaštiti srpskog nasleđa.
Visoki Dečani (Foto Kim)

"Duboko sam uveren da će to značajno doprineti zaštiti našeg osetljivog nasleđa na Kosovu i podići svest da je kulturno nasleđe namenjeno tome da nas više poveže nego razdvoji", napisao je Janjić na Tviteru.

Janjić je naglasio da je evropsko kulturno nasleđe mozaik različitih kulturnih nasleđa sa njihovim različitim identitetima i istorijom.

"To zajedno čini mozaik našeg zajedničkog blaga, i čini ga toliko vrednim i važnim za sve nas, bez bozira na našu lokalnu tradiciju. To znači Evropa", poručio Janjić.

Nova lista sedam najugroženijih saopštena je na onlajn događaju čiji su domaćini bili visoki predstavnici Europa Nostre i Instituta Evropske investicione banke, a na kom je učestvovala i Marija Gabrijel, Evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

Nominaciju za manastir Visoki Dečani je podnela evropska organizacija Budućnost za religiozno kulturno nasleđe, koja je, zajedno sa Europa Nostrom, član Evropske alijanse za nasleđe.

Upravni Savet Europa Nostra naveo je da su Visoki Dečani jedini spomenik u Evropi koji se 20 godina u kontinuitetu nalazi pod snažnom vojnom zaštitom, te da je reč o spomeniku ogromne istorijske i kulturne važnosti za Evropu i svet.

 Ostale vesti

Da li su ove mašine rešenje za pse lutalice?
Nije retkost da psi lutalice napadnu ljude, a često smo u prilici da pročitamo kako su ovi psi progonjeni i ubijani. U većini kosovskih gradova čopor pasa lutalica na ulici nije retka slika. Zbog nebrige nadležnih pate i ljudi i psi.
  • 22.01.2022
Iz Srbije u prošloj godini na Kosovo otišlo robe za 300 miliona evra
Na Kosovo je tokom protekle godine iz Srbije stigo robe u vrednosti od oko 300 miliona evra, dok je u suprotnom smeru plasirano manje od 2 miliona evra.
  • 22.01.2022
Zima u oronulom objektu: Hoće li Đorđevići uskoro dobiti novu kuću?
Zoran i Vesna Đorđević iz Gračanice, uprkos brojnim obećanjima nadležnih da će im pomoći u izgradnji kuće, još uvek žive u trošnoj letnjoj kuhinji bez kupatila. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju u najnovijem odgovoru za RTV Kim su ponovili da će Đorđevićima biti dodeljen građevinski materijal, a da će datum početka gradnje nove kuće biti poznat naredne nedelje.
  • 22.01.2022
Konačno završen srednjoškolski centar u Lapljem Selu
Tri godine posle isteka roka završeni su radovi na izgradnji Srednjoškolskog centra u Lapljem Selu. Izgradnju u vrednosti od 2,7 miliona evra finansirala je Evropska unija, a objekat će za oko mesec dana biti otvoren i predat opštini Gračanica, potvrđeno je Glasu Amerike iz Kancelarije EU na Kosovu.
  • 21.01.2022
Novak Đoković odlikovan Ordenom
Najbolji teniser sveta Novak Đoković odlikovan je Ordenom Nikole Tesle, saopšteno je iz Tesline naučne fondacije iz SAD, koju čine američki Srbi, Amerikanci i obožavaoci srpskog genija iz čitavog sveta.
  • 21.01.2022
Brnabić: Poništene dozvole, odluke, rešenja, stavili smo tačku na Rio Tinto
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je na sednici Vlade ukinuta Uredba o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit, kao i sve dozvole i uredbe u vezi sa kompanijom "Rio Tinto".
  • 20.01.2022