Vesti
Društvo

Visoki Dečani: Muzikom na uvrede albanskih medija

Monaštvo manastira Visoki Dečani emitovalo je kraći muzički insert sviranja na violini jednog japanskog posetioca, pored manastirske crkve, reagujući na taj način na uvredljive komentare koji su usledili nakon poziva Viole Fon Kramon da se sprovede odluka kosovskog ustavnog suda o manastirskom imanju.
Visoki Dečani: Muzikom na uvrede albanskih medija
Visoki Dečani (Foto Kim)

"Visoki Dečani treba da budu mesto koje ujedinjuje sve građane Kosova i premošćuje jaz između zajednica, kao što i manastir Dečani i otac Sava mogu da igraju konstruktivnu ulogu u društvenom dijalogu", poručila je poslanica Evropskog parlamenta Viola Fon Kramon nakon jučerašnje posete manastiru.

Dodala je i da su tolerancija i obostrano razumevanje suština multietničkog društva.

 U pojedinim albanskim medijima pojavile su se uvredljive reakcije nakon objave Viole Fon Kramon, a nakon njih reagovali su i sveštenici manastira.

"Posle apela Viole Fon Kramon da vlasti sprovedu odluku suda o manastiru Dečani pojavile su se nacionalističke reakcije i uvrede u pojedinim albanskim medijima. Odgovaramo sa snimkom koji prikazuje japanskog posetioca koji je pokazao kako se neguje svetska baština", napisano je na zvaničnom Tviter nalogu manastira.

 

 

Podsećanju Viole Fon Kramon na konačnu odluku kosovskog ustavnog suda iz 2016, o povraćaju skoro 24 hektara zemlje Visokim Dečanima, a koju kosovske vlasti još uvek nisu sprovele, pridružio se danas i nemački ambasador u Prištini Jorn Rode, koji je na Tviteru poručio da samovoljna primena vladavine prava nije put napred.

"U potpunosti sam saglasan: Sprovođenje odluke kosovskog ustavnog suda iz 2016. je davno zakasnelo, kako je Sud nedavno podsetio. Samovoljna primena vladavine prava nije put napred", napisao je Rode.

Opštinske vlasti u Dečanima pet godina odbijaju da manastiru upišu u katastar vlasništvo nad zemljom i time sprovedu odluku tog suda.

ERP: Neispunjavanje odluke pokazuje pravnu ugroženost manastira Visoki Dečani

Srpska Pravoslavna Crkva očekuje od nadležnih institucija puno izvršenje odluke kosovskog Ustavnog suda iz 2016. kojim se potvrđuje vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hektara okolne zemlje i šume.

“Odluka je konačna i neopoziva i njeno neizvršavanje samo dodatno pokazuje pravnu ugroženost manastira Visoki Dečani, koji je između ostalog i zbog toga stavljen početkom ove godine na listu 7 najugroženijih kulturno-istorijskih objekata u Evropi od strane prestižne međunarodne organizacije Europa Nostra”, navodi se u saopštenju Eparhije.

Eparhija takođe pozdravlja međunarodne apele da se odluka suda sprovede i crkvena zemlja ubeleži u katastru.

 Ostale vesti

Osmaci polažu kombinovani test
Budući srednjoškolci su testom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature, juče su polagali test iz matematike, a danas polažu kombinovani test.
  • 28.06.2022
Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
  • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
  • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
  • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
  • 28.06.2022