Vesti
Društvo

Visoki Dečani: Muzikom na uvrede albanskih medija

Monaštvo manastira Visoki Dečani emitovalo je kraći muzički insert sviranja na violini jednog japanskog posetioca, pored manastirske crkve, reagujući na taj način na uvredljive komentare koji su usledili nakon poziva Viole Fon Kramon da se sprovede odluka kosovskog ustavnog suda o manastirskom imanju.
Visoki Dečani: Muzikom na uvrede albanskih medija
Visoki Dečani (Foto Kim)

"Visoki Dečani treba da budu mesto koje ujedinjuje sve građane Kosova i premošćuje jaz između zajednica, kao što i manastir Dečani i otac Sava mogu da igraju konstruktivnu ulogu u društvenom dijalogu", poručila je poslanica Evropskog parlamenta Viola Fon Kramon nakon jučerašnje posete manastiru.

Dodala je i da su tolerancija i obostrano razumevanje suština multietničkog društva.

 U pojedinim albanskim medijima pojavile su se uvredljive reakcije nakon objave Viole Fon Kramon, a nakon njih reagovali su i sveštenici manastira.

"Posle apela Viole Fon Kramon da vlasti sprovedu odluku suda o manastiru Dečani pojavile su se nacionalističke reakcije i uvrede u pojedinim albanskim medijima. Odgovaramo sa snimkom koji prikazuje japanskog posetioca koji je pokazao kako se neguje svetska baština", napisano je na zvaničnom Tviter nalogu manastira.

 

 

Podsećanju Viole Fon Kramon na konačnu odluku kosovskog ustavnog suda iz 2016, o povraćaju skoro 24 hektara zemlje Visokim Dečanima, a koju kosovske vlasti još uvek nisu sprovele, pridružio se danas i nemački ambasador u Prištini Jorn Rode, koji je na Tviteru poručio da samovoljna primena vladavine prava nije put napred.

"U potpunosti sam saglasan: Sprovođenje odluke kosovskog ustavnog suda iz 2016. je davno zakasnelo, kako je Sud nedavno podsetio. Samovoljna primena vladavine prava nije put napred", napisao je Rode.

Opštinske vlasti u Dečanima pet godina odbijaju da manastiru upišu u katastar vlasništvo nad zemljom i time sprovedu odluku tog suda.

ERP: Neispunjavanje odluke pokazuje pravnu ugroženost manastira Visoki Dečani

Srpska Pravoslavna Crkva očekuje od nadležnih institucija puno izvršenje odluke kosovskog Ustavnog suda iz 2016. kojim se potvrđuje vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hektara okolne zemlje i šume.

“Odluka je konačna i neopoziva i njeno neizvršavanje samo dodatno pokazuje pravnu ugroženost manastira Visoki Dečani, koji je između ostalog i zbog toga stavljen početkom ove godine na listu 7 najugroženijih kulturno-istorijskih objekata u Evropi od strane prestižne međunarodne organizacije Europa Nostra”, navodi se u saopštenju Eparhije.

Eparhija takođe pozdravlja međunarodne apele da se odluka suda sprovede i crkvena zemlja ubeleži u katastru.

 Ostale vesti

Dvodnevno predavanje docenta Nedeljkovića u Kim radiju o monetizaciji sadržaja na internetu
Docent Fakulteta političkih nauka u Beogradu dr Marko Nedeljković je u sredu i četvrtak (29. i 30. marta) održao dvodnevni trening u redakciji Kim radija u Čaglavici na temu monetizacije i prilagođavanja novinarskih sadržaja na internetu zahtevima digitalnog doba i društvenih mreža.
  • 30.03.2023
Izabran novi predsednik SANU
Novi predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti je akademik, fizičar Zoran Knežević, odlučeno je na današnjoj Izbornoj sednici. Knežević je dobio glasova 75 u odnosu na 33 svog protiv kandidata Svetislava Božića.
  • 30.03.2023
Tribina o saradnji Grka i Srba: Vezuje nas vera i tradicija

Udruženje Srpsko-grčko društvo i Dom kulture „Gračanica“ organizovali su tribinu na temu "Ujedinjenje radi očuvanja hrišćanstva i pravoslavnog identiteta Grka i Srba u doba globalizacije".

  • 29.03.2023
EU uz dogovor s Nemačkom usvojila plan o automobilima posle 2035.
Ministri Evropske unije usvojili su plan da od 2035. novi automobili sa motorom na unutrašnje sagorevanje mogu da se registruju samo ako koriste klimatski neutralna goriva, saopštila je švedska ministarka energetike Eba Buš.
  • 28.03.2023
Srbija među evropskim zemljama sa najviše slučajeva zastrašivanja novinara
Srbija je u 2022. bila jedna od evropskih zemalja sa najviše zabeleženih slučajeva uznemiravanja i zastrašivanja novinara, navodi se u najnovijem godišnjem izveštaju partnerskih organizacija Platforme Saveta Evrope za promociju zaštite novinarstva i bezbednosti novinara.
  • 28.03.2023
Goraždevac: Već dva meseca bez predsednika PO, građani bez plata i drugih davanja
Mnogi žitelji Goraždevca trenutno jedva sastavljaju kraj sa krajem, jer već dva meseca Vlada Srbije okleva da imenuje predsednika Privremenog organa za Peć. Radnici ovog tela ne primaju plate već tri meseca, poljoprivrednici po prvi put nemaju mogućnost da apliciraju za podršku u repromaterijalu za prolećnu setvu, a stali su i svi ostali procesi u nadležnosti predsednika. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju kažu za Radio Goraždevac da će pomoći i krivicu svaljuju na bivšeg predsednika Miloša Dimitrijevića, jer nije predao pečat. Dimitrijević kaže da će izvršiti primopredaju ali da nema sa kim, jer Vlada ne imenuje novo lice.
  • 28.03.2023