Vesti
Društvo

Višemilionska šteta od poplava u kameničkim selima

U selima Donje Močare i Ajnovce u opštini Kamenica u kojima su tokom poplava oštećeni mostovi preko Krive reke, postavljeni su privremeni kako bi građani mogli da prolaze. Vanredno stanje je još uvek na snazi u ovoj kosovskoj opštini, a šteta višemilionska, kaže zamenik gradonačelnika Bojan Stamenković.
Višemilionska šteta od poplava u kameničkim selima
Jedan od oštećenih mostova nakon poplava (Foto Opština Kamenica)

Usled nezapamćenih poplava žitelji sela Donje Močare bili su potpuno odsečeni deset dana, dok su stanovnici Ajnovca i još 12 sela u ovoj opštini bili potpuno blokirani dvadeset dana.

Zamenik gradonačelnika u opštini Kamenica Bojan Stamenković kaže za RTV Kim da su u ovim selima postavljeni privremeni mostovi i da je saobraćaj sada omogućen. U međuvremenu se odvijaju radovi na izgradnji mostova.

„Pored glavnog mosta koji je srušen u Ajnovcu sad se radi postolje za most koji će biti za desetak dana postavljen, kapaciteta 40 tona. Od prekjuče je saobraćaj normalizovan, ljudi se kreću, vozila i pešaci. Za tih dvadeset dana funkcionisali su kako su morali. Do jedne strane mosta dođu jednim autom a zatim pređu pešaka, pa onda taksijem. Tako su završavali svoje obaveze koje su imali po gradu“.

Stamenković kaže da su predstavnici opštine svakodnevno bili na terenu i da su njihove ekipe pomagale stanovništvu da se izbore sa poplavama. Tokom bujice poplavljeno je i nekoliko domaćinstava. U pomoć su pritekle i međunarodne organizacije koje su donirale vodu, higijenske pakete i gumene čizme.

Opštinska komisija je proteklih dana procenjivala štetu. „Timovi su popisali svu štetu, finalni izveštaj je poslat Vladi Kosova. Imali smo par domaćinstva kojima je voda prodla u kuće. Šteta se procenjuje na nekoliko miliona evra“, kaže Stamenković.Ostale vesti

Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021
Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
  • 01.03.2021
Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021