Vesti
Društvo

Vidovdanska priznanja majkama

Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
Vidovdanska priznanja majkama
Dodela vidovdanskih nagrada majkama (Foto Kim)

"Zna naš narod šta je najveće blago, rađaju se deca. Zato svake godine posle svete liturgije, sa blagoslovom njegove svetosti, Eparhija raško prizrenska uz svesrdnu podršku i pomoć Kancelarije za KiM Vlade Republike Srbije odlikuje sve majke srpske koje žive na Kosovu i Metohiji, a koje su rodile četvoro, petoro i više dece ordenom ’Majke Jugovića’ uz novčanu podršku koju je obezbedila Kancelarija za KiM", rekao je episkop raško prizrenski Teodosije. 

"Molimo se Bogu da im (majkama) da snage, ljubavi i strpljenja da odgajaju svoju decu u duhu ljubavi Hristove. Sigurno nema većeg i težeg podviga od podviga vaspitavanja dece i obrazovanja njih u Hristu, ali u isto vreme, nema ni ništa blagoslovenije. To znači da tamo gde postoji trud i napor Gospod višestruko blagosilja, uzvraća i nagrađuje nagradom koja je sigurno neuporedivo veća od svake naše ljudske skromne podrške", rekao je patrijarh srpski Porfirije.

Ove godine, dodeljena su 34 srebrna ordena, kao i osam zlatnih.

Sanja Šarić iz Orahovca, majka petoro dece, nagrađena je zlatnim odrenom. Njeno najstarije dete ima deset godina, a najmlađe godinu dana.

"Bogu hvala na ovome daru i na ovome što nam je sam patrijarh uručio. Baš sam uzbuđena, hvala i svim dobrim ljudima koji misle na nas. Sa svakim detetom je sve lepše i lakše, veća radost, ali i obaveze. Ja bi svakoj majci rekla da rađa", kazala je Šarićeva.

Tatjana Stojanović iz Kosovske Mitrovice, došla je sa svoje petoro dece da ovu nagradu primi po drugi put.

"Stvarno je velika satisfakcija kad ovako budete nagrađeni. Mislim, nagrađeni ste osmehom dece, njihovim napretkom, rastom, ali kada dobijete ovako nešto, osetite da dajete doprinos državi, narodu na duže staze. Moje najstarije dete ima 13 godina, a najmalđe godinu dana, sada su deca porasla pa mi pomažu. Nekad je teže, nekad lakše, ali svuda je tako. Kada smo zajedno, tada nam je lepo, kada su praznici, kada idemo na letovanje, lep nam je svaki dan“, navela je Stojanovićeva.

Ordenje je obezbedila Kancelarija za Kosovo i Metohiju, a dodelili su ih patrijarh Porfirije i vladika Teodosije uz prisustvo Petra Petkovića.Ostale vesti

Srbija: Akcija pojačane kontrole brzine kretanja vozila
Pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije sprovešće od 8. do 14. avgusta akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila.
  • 08.08.2022
Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022
Radio Goraždevac: Neko štiti osobu koja je pretila našim novinarima
Nakon pretnje koje je M.B. uputio novinarima Radio Goraždevca, javni tužilac u Peći je odredio pritvor od 48 sati za krivično delo pretnje ili zastrašivanja. Slučaj je zaveden pod brojem 2022-DA-1385. Dok su uzimali izjave, neko je pokušavao da utiče na dežurne policajce, javlja Radio Goraždevac.
  • 05.08.2022
Srbiji od EU 223,6 miliona evra

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Josimović saopštila je da je Evropska unija odobrila Republici Srbiji bespovratna sredstva od 223,615 miliona evra za investiranje u sedam projekata, od kojih su tri u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture.

  • 05.08.2022