Vesti
Društvo

"Vidovdan sinonim za sve naše borbe"

Program Vidovdanskih svečanosti nastavljen je održavanjem Vidovdanske svečane sednice Skupštine grada Priština. Obeležili su je tradicionalna igra i pesma, ali i dodela priznanja najzaslužnijim pojedincima i ustanovama.
Sa svečane sednice (Foto Kim)

Skupština grada, odnosno Privremeni organ (PO) Prištine, Vidovdan obeležava kao gradsku slavu i svake godine pred ovaj praznik održava svečanu sednicu. Ove godine, predsednik PO Novak Živić je dodelio priznanja predstavnicima institucija i pojedincima. Za svoje zasluge nagrađeni su Eparhija raško-prizrenska, Ansambl "Venac", Muzička škola "Stevan Mokranjac", te dečiji hirurg KBC Priština Dragan Perić i gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić.

"Odavno je Vidovdan postao sinonim za sve naše borbe, za sva naša nadahnuća, za sve naše težnje i snove. Evo, navršava se 633 godine od legendarne bitke na Kosovu, bitke u koju smo krenuli da ne ustuknemo ni korak nazad, da ne dozvolimo da nam obraz pocrni i bude prognan. Od tada pa do danas, nije bilo generacije koja nije čvrsto stajala na braniku otadžbine jer se tu branio kućni prag, tu se branila porodična čast, tu se branila majka, sestra i ćerka, tu su se ispevale najlepše pesme", rekao je predsednik PO Prištine Novak Živić.

Gračanički paroh otac Darko Marinković je istakao da postoje pogrešna uverenja da se Vidovdan ne slavi, jer je srpska vojska poražena u Kosovskoj bici.

"Postoji još nas, a ima nas dosta hvala Bogu, da nisam jedini, da verujemo kao narod, da nismo narod koji slavi poraz. Mi na Kosovu nismo izgubili, čak ni samu bitku. Zašto bi slavili, kad bi slavili poraz, kakvi smo, šta to govori o nama? Pobedili smo, jer smo zaslužili carstvo nebesko, kao narod, kao nebeski narod, zaslugom Svetog Kneza, njegovom mučeničkom žrtvom, njega i njegove cele vojske", istakao je on obraćajući se u ime Eparhije raško-prizrenske.

Brojni gosti došli su u Gračanicu pred Vidovdan, kako iz centralne Srbije i Republike Srpske, tako i iz Crne Gore. Među njima i poslanici Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević. Obraćajući se prisutnima, Andrija Mandić je govorio o povezanosti bratskih naroda, rekavši da je Crna Gora utemeljena na Kosovskom zavetu.

"Kada popričate sa bilo kojim od ljudi koji drži do tradicije, svi će vam preneti porodično predanje da vodimo poreklo sa Kosova, da smo vaši rođaci, da smo vaši najbliži", kazao je Mandić.

On je poručio da bez Kosova nema nacionalnog identiteta Srba u Crnoj Gori.

"Sinoć su se u Crnoj Gori održavali Vidovdanski sabori, danas se održavaju, sutra će biti posebne svečanosti. Igraju se širom Crne Gore Vidovdanski turniri, u Srpskoj kući se održava veliki naučni skup o Vidovdanu i značaju Vidovdana za Crnu Goru. Čitava Crna Gora diše i pulsira sa kosovskom mišlju, sa Kosovskim zavetom i to je nezaustavljivo", dodao je Mandić.

O prošlosti i značaju Vidovdana, ali i o budućnosti govorila je predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.

"Vidovdan nije samo simbol sećanja, on je naša snaga da ne zaboravimo žrtve, da sačuvamo i gradimo domove, da damo šansu svakom mladom čoveku, da kao zenicu oka čuvamo naše škole, naše zdravstvene ustanove, da obnavljamo svetinje i borimo se za očuvanje jezika i kulture. Snaga u našoj borbi je, kao i kroz vekove, naša Srbija", rekla je ona.

Svečanu sednicu je obeležio kulturno umetnički program. Svojom pesmom i igrom predstavili su se igrači i pevači Ansambla "Venac", kao i gostujući hor iz Kosovske Mitrovice, a program su vodili glumci Narodnog pozorišta u Prištini.Ostale vesti

Srbija: Akcija pojačane kontrole brzine kretanja vozila
Pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije sprovešće od 8. do 14. avgusta akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila.
  • 08.08.2022
Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022
Radio Goraždevac: Neko štiti osobu koja je pretila našim novinarima
Nakon pretnje koje je M.B. uputio novinarima Radio Goraždevca, javni tužilac u Peći je odredio pritvor od 48 sati za krivično delo pretnje ili zastrašivanja. Slučaj je zaveden pod brojem 2022-DA-1385. Dok su uzimali izjave, neko je pokušavao da utiče na dežurne policajce, javlja Radio Goraždevac.
  • 05.08.2022
Srbiji od EU 223,6 miliona evra

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Josimović saopštila je da je Evropska unija odobrila Republici Srbiji bespovratna sredstva od 223,615 miliona evra za investiranje u sedam projekata, od kojih su tri u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture.

  • 05.08.2022