Vesti
Društvo

Veterani OVK upali u dvorište Skupštine Kosova, sednica prekinuta

Sednica Skupštine Kosova je privremeno prekinuta nakon što su veterani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) upali u dvorište ovog zdanja nezadovoljni jer nisu uključeni u Nacrt zakona o minimalnoj zaradi, koji su poslanici usvojili u načelu 14. juna.
Veterani OVK upali u dvorište Skupštine Kosova, sednica prekinuta
Protest veterana OVK ispred Skupštine Kosova (Foto Gazeta Ekspress)

Ispred ulaznih vrata Skupštine sada su raspoređene specijalne policijske snage.

"Ovim poslanicima koji krše zakone, koji krše Ustav, nije mesto ovde", rekao je vršilac dužnosti predsednika Udruženja ratnih veterana OVK-a Faton Kljinaku.

Zatražio da je da se taj Nacrt zakona povuče, najavljujući u suprotnom proteste.

"Mogu slobodno da vam kažem da ćemo kada ovi (poslanici) budu na sednicama, i mi biti ovde," rekao je on.

Okupljeni uzvikuju "Želimo svoja prava" i "Želimo odgovor".

Minimalna zarada trenutno iznosi 130 evra za radnike do 35 godina i 170 evra za radnike starije od 35 godina.

Boračka penzija na Kosovu iznosi koliko i minimalna plata ali Nacrtom zakona, koji je prethodno usvojila usvojila Vlada Kosova, neće biti povećana.

Protiv ovog zakona su bile opozicione Demokratska partija Kosova (DPK) i Alijansa za budućnost Kosova (ABK) jer ne uključuje povećanje penzija za veterane bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Sednica Skupštine privremeno prekinuta

Sednica Skupštine Kosova je na zahtev opozicionih poslanika započela raspravom o veteranima, iako su na dnevnom redu bile druge tačke.

Poslanik iz redova Demokratske partije Kosova Rašit Ćalaj je naveo da redovna zasedanja ne bi trebalo da se održavaju dok se ne reši pitanje boračkih penzija.

"Danas bi trebalo da nas bude sramota, posebno one koji su bili protiv da veterani dobiju povećanje u skladu sa minimalnom zaradom," rekao je Ćaljaj.

Arben Gaši iz Demokratskog saveza Kosova je naveo da Vlada nije uspela da ostvari dijalog sa veteranima.

Alijansa za budućnost Kosova je zatražila da se sednica prekine i da počne dijalog sa veteranima.

U međuvremenu su pojedini poslanici iz opozicionih partija blokirali skupštinsku govornicu i tako sprečili nastavak plenarne sednice.

Predsednik Skupštine Gljauk Konjufca je zatražio sastanak sa šefovima parlamentarnih grupa, jer nastavak sednice nije bio moguć.

Portparol Vlade Kosova Perparim Krueziu je ranije za RSE objasnio da do 2017. godine penzija veterana nije smela biti manja od minimalne zarade, ali da je te godine izmenjen Zakon o ratnim veteranima, te da to pravilo više ne važi.

Izmenom Zakona o ratnim veteranima 2017. godine predviđena je kategorizacija boraca na osnovu godina angažovanja u OVK, što znači da bi njihova primanje trebala da budu od 120 do 250 eura. Da bi taj zakon stupio na snagu, neophodno je da se napravi i konačna kategorizacija spiska veterana, što se do sada nije desilo.

Takođe, veruje se da je od oko 53.000 ratnih veterana, njih 20.000 lažno, a sudski postupak u tom slučaju je aprila ove godine vraćen na početak.

Optuženi su bili bivši ministri odbrane Agim Čeku i Rustem Beriša, te bivši poslanici Škumbin Demaljiaj, Nuredin Ljuštaku, Sadik Haljitjaha, Ćelje Gaši, Šukri Buja, Ahmet Daku, Faik Fazljiu, Smailj Eljezaj, Fadilj Šurdhaj i Džavit Jašari.

Protiv njih se vodi postupak na osnovu optužnice Specijalnog tužilaštva Kosova u kojoj se izražava sumnja da je 19.500 osoba nezakonito dobilo status veterana.Ostale vesti

Kišne šahte na meti lopova

Duž puta Gračanica - Laplje Selo - Čaglavica otvorene su 34 slivne šahte koje, u stanju u kakvom su, predstavljaju opasnost za vozače na putu, ali i pešake. Nadležni obećavaju rešenje problema do kraja godine.

  • 25.11.2022
Lik Rite Ore na poštanskim markama
Pevačica Rita Ora, koja je rođena u Prištini, postala je deo riznice poštanskih maraka Pošte Kosova.
  • 25.11.2022
Žene nisu krive za nasilje koje trpe
Od januara do oktobra ove godine Policiji Kosova je prijavljeno 49 slučajeva seksualnog napada, a registrovana su i 73 slučaja seksualnog uznemiravanja. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obeležava danas ujedno označava i početak kampanje UN Women “16 dana aktivizma” protiv rodno zasnovanog nasilja. Struka poručuje da žene moraju prepoznati i prijaviti nasilje kojem su izložene. 
  • 25.11.2022
Tri internet servisa prednjače u prikupljanju podataka o korisnicima
Stručnjaci kompanije Kasperski analizirali su podatke o servisima koji su najčešće prikupljali podatke o ponašanju na internetu i došli do zaključka da su Gugl, Meta i Critea tri servisa koji najviše prikupljaju podatke korisnika.
  • 25.11.2022
Tradicionalna jela Kosova i Metohije na Etno sajmu hrane i pića
Preko 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda iz regiona Jugoistočne Evrope učestvuje na ovogodišnjem etno sajmu, koji je održava od 24. do 27. novembra u hali 3 Beogradskog sajma. Među izlagačima tradicionalne hrane je i Danijela Simonović iz Batusa koja predstavlja tradicionalnu hranu Kosova i Metohije.
  • 25.11.2022
Srbija najlošija u regionu po siromaštvu medija, govoru mržnje
Srbija je u toku 2021. godine imala najlošiji sistem informisanja u regionu od zemalja koji su obuhvaćeni godišnjim barometarom američke nevladine organizacije Ajreks (IREX). Srbija je najlošije ocenjena u indikatorima koji ocenjuju širenje mržnje uz pomoć medija i finansiranje medija.
  • 24.11.2022