Vesti
Društvo

Veterani OVK upali u dvorište Skupštine Kosova, sednica prekinuta

Sednica Skupštine Kosova je privremeno prekinuta nakon što su veterani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) upali u dvorište ovog zdanja nezadovoljni jer nisu uključeni u Nacrt zakona o minimalnoj zaradi, koji su poslanici usvojili u načelu 14. juna.
Veterani OVK upali u dvorište Skupštine Kosova, sednica prekinuta
Protest veterana OVK ispred Skupštine Kosova (Foto Gazeta Ekspress)

Ispred ulaznih vrata Skupštine sada su raspoređene specijalne policijske snage.

"Ovim poslanicima koji krše zakone, koji krše Ustav, nije mesto ovde", rekao je vršilac dužnosti predsednika Udruženja ratnih veterana OVK-a Faton Kljinaku.

Zatražio da je da se taj Nacrt zakona povuče, najavljujući u suprotnom proteste.

"Mogu slobodno da vam kažem da ćemo kada ovi (poslanici) budu na sednicama, i mi biti ovde," rekao je on.

Okupljeni uzvikuju "Želimo svoja prava" i "Želimo odgovor".

Minimalna zarada trenutno iznosi 130 evra za radnike do 35 godina i 170 evra za radnike starije od 35 godina.

Boračka penzija na Kosovu iznosi koliko i minimalna plata ali Nacrtom zakona, koji je prethodno usvojila usvojila Vlada Kosova, neće biti povećana.

Protiv ovog zakona su bile opozicione Demokratska partija Kosova (DPK) i Alijansa za budućnost Kosova (ABK) jer ne uključuje povećanje penzija za veterane bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Sednica Skupštine privremeno prekinuta

Sednica Skupštine Kosova je na zahtev opozicionih poslanika započela raspravom o veteranima, iako su na dnevnom redu bile druge tačke.

Poslanik iz redova Demokratske partije Kosova Rašit Ćalaj je naveo da redovna zasedanja ne bi trebalo da se održavaju dok se ne reši pitanje boračkih penzija.

"Danas bi trebalo da nas bude sramota, posebno one koji su bili protiv da veterani dobiju povećanje u skladu sa minimalnom zaradom," rekao je Ćaljaj.

Arben Gaši iz Demokratskog saveza Kosova je naveo da Vlada nije uspela da ostvari dijalog sa veteranima.

Alijansa za budućnost Kosova je zatražila da se sednica prekine i da počne dijalog sa veteranima.

U međuvremenu su pojedini poslanici iz opozicionih partija blokirali skupštinsku govornicu i tako sprečili nastavak plenarne sednice.

Predsednik Skupštine Gljauk Konjufca je zatražio sastanak sa šefovima parlamentarnih grupa, jer nastavak sednice nije bio moguć.

Portparol Vlade Kosova Perparim Krueziu je ranije za RSE objasnio da do 2017. godine penzija veterana nije smela biti manja od minimalne zarade, ali da je te godine izmenjen Zakon o ratnim veteranima, te da to pravilo više ne važi.

Izmenom Zakona o ratnim veteranima 2017. godine predviđena je kategorizacija boraca na osnovu godina angažovanja u OVK, što znači da bi njihova primanje trebala da budu od 120 do 250 eura. Da bi taj zakon stupio na snagu, neophodno je da se napravi i konačna kategorizacija spiska veterana, što se do sada nije desilo.

Takođe, veruje se da je od oko 53.000 ratnih veterana, njih 20.000 lažno, a sudski postupak u tom slučaju je aprila ove godine vraćen na početak.

Optuženi su bili bivši ministri odbrane Agim Čeku i Rustem Beriša, te bivši poslanici Škumbin Demaljiaj, Nuredin Ljuštaku, Sadik Haljitjaha, Ćelje Gaši, Šukri Buja, Ahmet Daku, Faik Fazljiu, Smailj Eljezaj, Fadilj Šurdhaj i Džavit Jašari.

Protiv njih se vodi postupak na osnovu optužnice Specijalnog tužilaštva Kosova u kojoj se izražava sumnja da je 19.500 osoba nezakonito dobilo status veterana.Ostale vesti

Dođite na Kosovo i Metohiju i naučite vašu decu šta je čovek

U pohode Kosovu i Metohiji na Vidovdan ove 2022. godine, među više stotina poklonika sa raznih strana Srbije i sveta, bio je i sveštenik Predrag Popović iz Velike Plane. Velika Plana je mesto gde je, po blagoslovu nadležnog episkopa, otac Predrag na parohiji od 2018. godine.

  • 01.07.2022
Objavljeni preliminarni rezultati male mature, moguća provera elektronskim putem
Preliminarni rezultati male mature objavljeni su na portalu Moja srednja škola, kao i sva tri testa koje su osmaci rešavali. Za đake koji nemaju mogućnost da rezultatima i testovima pristupi elektronski, rezultati su dostupni u matičnim osnovnim školama.
  • 01.07.2022
Mališani iz Metohije u Bijeljini
U zgradi Gadske uprave Grada Bijeljina, gradonačelnik Ljubiša Petrović primio je  mališane sa Kosova i Metohije, koji borave u Bijeljini u okviru projekta „Spojimo decu Kosova i Metohije sa decom Republike Srpske“.
  • 01.07.2022
Omladinski centar u Orahovcu, mesto koje spaja zajednice

Omladinski centar u Orahovcu osnovan je 2000-te godine. Njegova funkcija je da okuplja mlade generacije kroz razne kurseve i aktivnosti.

  • 30.06.2022
OG: Pojačane kontrole saobraćaja na  putevima
Rukovodstvo opštine Gračanica održalo je jutros radni vanredni sastanak sa upravom stanice Policije u Gračanici na kojem je od Policije zatražena pojačana kontrola saobraćaja na lokalnom putu Laplje Selo Gračanica ali i na svim ostalim lokalnim i regionalnim putevima u opštini Gračanica posebno na  tzv. kritičnim tačkama gde su poslednjih meseci učestale saobraćajne nesreće.
  • 30.06.2022
Patrijarh sa Abazovićem: Postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora

Patrijarh srpski Porfirije rekao je nakon sastanka sa crnogorskim premijerom da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora. Pitanje Temeljnog ugovora će biti rešeno na najbolji način uz poštovanje SPC i države Crne Gore koja je sekularna, rekao je Dritan Abazović.

  • 30.06.2022