Vesti
Društvo

Venac: Generalni štrajk i priprema za nastupe

Članovi sindikalnog odbora Ansambla “Venac” stupili su u generalni štajk. Ostali radnici se spremaju za nastupe.
Venac: Generalni štrajk i priprema za nastupe
Radnici Venca u štrajku (Foto Kim)

I dok u maloj sali Doma kulture teku pripreme za nastupe “Venca”, ispred je generalni štrajk.

Radnici nacionalnog ansambla podeljeni su na one koji uvežbavaju ugovorene nastupe i one koji nezadovoljni radom i ponašanjem direktorke Snežane Jovanović svoje osmočasovno radno vreme provode štrajkujući. 

“Oni koji su u sali smatraju se igračima, a mi smo neigrači i neradnici. Mi smo banda i nismo ljudi za scenu”, rekla je Silvija Maksimović, radnica “Venca” već 23 godine.

“Dogodilo se to da sam imala dva spontana pobačaja, a nakon drugog sa već posle 20 dana morala da radim i igram koncert. Nadala sam se da ću da dobijem ugovor. Na kraju sam dobila otkaz, kaže Dušica Lazić, koja je u “Vencu” radila osam godina.

Uprkos štrajku “Venac” nastavlja da ispunjava svoje obaveze i ugovorena gostovanja kaže šef ansambla Miroljub Ađančić.

“Iz priloženog možete da vidite da nije generalni štrajk. U sali se radi, peva, sutra je nastup u Kosovskoj Mitrovici, u ponedeljak je nastup u Lebanu”, kaže Ađančić.

Za svoje kolege koji štrajkuju kaže da ne zna čime su izazvani i pretpostavlja da je to, kako kaže, zato što više nisu upotrebljivi.

“Njih ima četiri, pet u toj ekipi koji sada traže neka svoja prava. Primera radi predsednik sindikata ima 96 kilograma”, rekao je Ađančić.

Predsednik sindikata ansambla “Venac” Dalibor Popović kaže da je jedino rešenje smena sadašnje v.d. direktorke Snežane Jovanović.

“Štrajkuje se do razrešenja v.d. direktora Snežane Jovanović i uspostavljanja nadzornog i upravnog odbora. Smenu tražimo zbog narušenih međuljudskih odnosa, zbog lošeg stanja u kolektivu već tri godine i zato što su prekršeni svi zakonski propisi za njeno imenovanje", kaže Dalibor Popović.

Problemi su tu da bi se rešavali, ističe direktorica Snežana Jovanović, nazivajući optužbe na njen račun neosnovanim.

“Obe strane treba da žele da reše problem. Ja sam ubeđena da će se sve srediti”, kaže Snežana.

Na pitanje da li će razgovarati sa onima koji su u štrajku kaže da uvek razgovara sa radnicima.

“Stvar je u tome da li će ti radnici razgovarati samnom. Sama činjenica da predsednik sindikata lično samnom ne želi da razgovara, ne znam na koji način onda treba da pričamo”, kaže Snežana.

Generalni štrajk dvadesetak radnika Ansambla “Venac” nastaviće se sve do ispunjenja njihovog osnovnog zahteva, odnosno smene Snežane Jovanović sa mesta vršioca dužnosti direktorke.Ostale vesti

Zbrinute životinje iz naselja „Bergen“ u Ugljaru
Životinje koje uzgajao nedavno preminuli veterinar Milan Pualić iz naselja „Bergen“ u Ugljaru, zbrinute su i udomljene, saznaje RTV Kim.
  • 05.08.2020
Brnabić najavila otvaranje PCR laboratorije u Severnoj Mitrovici

Premijerka Ana Brnabić je na konferenciji za medije najavila devet lokacija za moguće nove PCR laboratorije uključujući i Severnu Mitrovicu, prenosi Tanjug.

  • 05.08.2020
„Niko ne može da mi uzme ono što je moje“

Po jakoj kiši, pedesetak meštana Sirinićke Župe okupilo se na protestu podrške Stanku Cvetkoviću koji je prekjuče priveden u policijsku stanicu u Štrpcu pošto je pokušao da zaustavi radove na izgradnji puta kroz njegovo imanje.

  • 05.08.2020
Dom zdravlja u Gračanici dobio savremeni biohemijski analizator
Laboratorija Doma zdravlja u Gračanici dobila je danas od Odeljenja za zdravstvo pri opštini Gračanica biohemijski analizator.
  • 05.08.2020
Obe reke: Upad na privatni posed, priveden pa pušten vlasnik imanja
Stotinak meštani Štrpca okupilo se jutros na lokaciji “Obe reke” protestujući zbog ulaska radnika kompanije “Matkos grupe” na privatni posed Stanka Cvetkovića.
  • 04.08.2020
Upoznajte najlepše planinsko jezero na Kosovu
U vreme ograničenog kretanja zbog pandemije koronavirusa, grupa planinara i entuzijasta provela je vikend na Štrbačkom jezeru. Izletom na nadmorskoj visini od 2.173 metra neguje se duga tradicija, ali je i dobra prilika za beg od realnosti.
  • 03.08.2020